Πιθανή η αποχώρηση Κούσνερ από τον Λευκό Οίκο και η εμπλοκή του στην εκστρατεία Τραμπ το 2020




Ο Τζάρεντ Κούσνερ εμφανίστηκε κανονικά χθες στον Λευκό Οίκο σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, ενώ συμμετείχε και στην καθημερινή συνάντηση των υψηλόβαθμων στελεχών. Στην συνάντηση αυτή ο Κούσνερ ξεκίνησε μία συζήτηση για την προσπάθεια επανεκλογής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το 2020, σύμφωνα με το “Politico” που επικαλείται αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο γαμπρός του προέδρου Τραμπ συμμετείχε στην συνάντηση αυτή, παρά το γεγονός ότι υποβαθμίστηκε η άδεια ασφάλειας που διαθέτει σχετικά με τον χειρισμό απόρρητων πληροφοριών. Η είδηση της υποβάθμισης του Κούσνερ δημοσιοποιήθηκε πρώτα από το “Politico” και την εφημερίδα “The Washington Post,” με έμφαση σε συζητήσεις που έγιναν μεταξύ αξιωματούχων ξένων κυβερνήσεων για την αξιοποίηση των επιχειρηματικών σχέσεων του Κούσνερ, προκειμένου να χειραγωγήσουν τις κινήσεις του.

Από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ και μετά, ο Κούσνερ προσπαθούσε να διώξει την κάθε υποψία από πάνω του, ενώ η παραμονή του στον Λευκό Οίκο ξεπέρασε χρονικά, την θητεία του πρώην στρατηγιστή του προέδρου Τραμπ, Στιβ Μπάνον, αλλά και του πρώην Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους. Τα δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου είχαν προσπαθήσει να περιορίσουν τον ρόλο του, στην κυβέρνηση του πεθερού του.

Σήμερα, ο Κούσνερ βρίσκεται σε μία αδύναμη θέση, καθώς έχει περιοριστεί η πρόσβασή του σε απόρρητες πληροφορίες, αλλά και στην άσκηση των καθηκόντων του, ενώ καλλιεργείται ένας προβληματισμός για το μέλλον που θα έχει ο ίδιος στον Λευκό Οίκο.

Η παραίτηση της Διευθύντριας Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Χόουπ Χικς που βρισκόταν με αφοσίωση τόσο κοντά στον Κούσνερ, όσο και στην σύζυγό του Ιβάνκα Τραμπ, όπως επίσης και στον πρόεδρο Τραμπ, μεταφράζεται ως ένα ουσιαστικό πολιτικό πλήγμα για το ζευγάρι στην διαρκώς μεταβαλλόμενη ισορροπία επιρροής και σχέσεων εντός της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου. Ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι περιόρισε επίσης, την ελεύθερη πρόσβαση που είχαν τόσο το Τζάρεντ, όσο και η Ιβάνκα στο Οβάλ Γραφείο και τον πρόεδρο Τραμπ.

Μπροστά στον θόρυβο που προκλήθηκε από την υποβάθμιση ασφάλειας του Κούσνερ, ο περίγυρος του Τραμπ άρχισε να τον υποστηρίζει, τονίζοντας ότι η υποβάθμιση του επιπέδου διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών για τον ίδιο, δεν θα έχει συνέπειες στην άσκηση των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο.

“Νομίζω ότι εάν ο πρόεδρος αισθάνεται ότι ο Τζάρεντ είναι πιστός και πρόθυμος στα καθήκοντά του, πρέπει να διατηρήσει στην ομάδα και να τον ενθαρρύνει να παραμείνει για όσο χρονικό διάστημα έχει την ενέργεια και την αφοσίωση να εκτελεί τα καθήκοντά του,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ματ Σχλαπ, πρόεδρος της Αμερικανικής Συντηρητικής Ένωσης, που συζητάει συχνά με τον πρόεδρο Τραμπ.

Ωστόσο, όσοι εντός της αμερικανικής κυβέρνησης δεν συμφωνούν με τον Κούσνερ και τα καθήκοντά του δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράσουν την χαιρεκακία τους. “Ας μην ξεχνάμε τις πρώτες ημέρες κατά τις οποίες, το τρίο της πολιτικής εθνικής ασφάλειας, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής αποτελούνταν από τους Ρέινς, Στιβ και Τζάρεντ, που τώρα έχουν αντικατασταθεί από τον Τζον Κέλι, τον Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, τον Τζιμ Μάτις, αλλά και τον Ρεξ Τίλερσον,” δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο “Politico.”

Η στροφή που έκανε ο Κούσνερ για την προεδρική εκλογή του 2020, έχει οδηγήσει αρκετούς στον Λευκό Οίκο εάν τελικά θα φύγει εκτός της Δυτικής Πτέρυγας, προκειμένου να έχει έναν ουσιαστικό συμβουλευτικό ρόλο, στην προσπάθεια επανεκλογής του πεθερού του κατά τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για το 2020 Μπραντ Παρασκέιλ, είναι στενός σύμμαχος του Κούσνερ, ενώ οι δύο τους συνομιλούν τακτικά στο τηλέφωνο.

Από την άλλη μεριά, ο Κούσνερ βλέπει τον αριθμό των υποστηρικτών του εντός του Λευκού Οίκου να μειώνεται τις αποφάσεις του Ριντ Κόρντις (μέλος στο Γραφείο Αμερικανικής Καινοτομίας του Κούσνερ), αλλά και του εκπροσώπου Τύπου Τζος Ρέιφελ, να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Κούσνερ, δεν αναμένουν μια ξαφνική αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, εκτός κι αν υπάρξει δημοσίευση ειδήσεων που θα καταστήσει μη δυνατή την συνέχιση της παρουσίας του, εντός του επιτελείου των ανθρώπων του προέδρου Τραμπ. Στην περίπτωση που αποφασίσει να φύγει, θα το πράξει με τους δικούς του όρους, υποστηρίζουν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κούσνερ βρίσκονταν τακτικά στο επίκεντρο επικριτικών σχολίων στους διαδρόμους του Λευκού, με αφορμή τις εξελίξεις στην έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ γύρω από την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Για εβδομάδες, αρκετά στελέχη του Λευκού Οίκου απέφευγαν να μιλήσουν ανοιχτά μπροστά του, καθώς τον θεωρούν ως πιθανό στόχο ανάκρισης από τον Μάλερ, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ουσιαστικό ρόλο στην πορεία των εξελίξεων θα έχει η εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ του Κούσνερ και του Κέλι, μετά την υποβάθμιση της πρόσβασης του σε απόρρητες πληροφορίες. Τόσο ο Τζάρεντ, όσο και η Ιβάνκα υποστήριξαν στην αρχή της προσπάθειες του για τον ουσιαστικό έλεγχο των ανθρώπων που έβλεπαν, αλλά κι επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Τραμπ. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου οι σχέσεις τους οξύνθηκαν για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος αφήνει αν εννοηθεί ότι οι δύο άντρες έχουν ένα καλό επίπεδο σχέσεων με δεδομένη την θετική δήλωση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Κούσνερ που έκανε ο Κέλι την προηγούμενη εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ υποστηρίζουν ότι η εποχή της διαδοχικής υπονόμευσης των στελεχών που χαρακτήρισε τους πρώτους μήνες της παραμονής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει λήξει, τα ίδια στελέχη γνωρίζουν ότι οι ισχυροί πολιτικά σύμμαχοι είναι απαραίτητοι για την παραμονή ενός αξιωματούχου στον Λευκό Οίκο.

Έτσι, ο Κέλι προσπαθεί να ενισχύσει την δύναμη και την επιρροή του εντός του στενού κύκλου των συνεργατών του προέδρου Τραμπ, ενώ είναι φανερό ότι θα επωφεληθεί από μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Κούσνερ, από τον Λευκό Οίκο.

01/03/2018 10:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: