Πεπεισμένος ο Πρωθυπουργός: Ανοίγει ο δρόμος για οριστική και καθαρή έξοδο από τα μνημόνια




Η οικονομία πιάνει τους στόχους και η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των μνημονίων, το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019 ακόμα καλύτερο από το 2018.

Τα παραπάνω επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο 11ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη, και δήλωσε πως παρά τις δυσκολίες, θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες στήριξης των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Εστειλε μήνυμα συνεννόησης στην κεντρική πολιτική σκηνή και ταυτόχρονα έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις υποθέσεις διαφθοράς, και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να έρθει η κάθαρση και η δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τις απολύσεις στο Δημόσιο και στη στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση.

Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα από μια συμφωνία που να λύνει το πρόβλημα.

Σχετικά με τη Βιομηχανία Ζάχαρης, διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση οι τευτλοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους. Ταυτόχρονα είπε ότι η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, με όρους που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο μέτρο της εγκατάστασης νέων αγροτών, πρόκειται να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αυτό σημαίνει ότι πέρα από τους περίπου 2300 που έχουν ήδη ενταχθεί, θα μπουν στο πρόγραμμα περίπου άλλοι 1200.

Για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής δήλωσε ότι “η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους το δημόσιο συμφέρον”.

Για την ΕΥΑΘ επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει ότι το 50,1% της επιχείρησης μένει στο δημόσιο και συνεπώς διασφαλίζεται ο στόχος των κινημάτων να παραμείνει η εταιρία υπό δημόσιο έλεγχο. “Σύμφωνα με την δική μας αντίληψη, το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα. Και το αγαθό αυτό σκοπεύουμε να το κατοχυρώσουμε και συνταγματικά, στην προσεχή αναθεώρηση”, δήλωσε, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση αναζητά επενδυτικές λύσεις για το 24% της επιχείρησης. Στήριξε επίσης, την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της επιχείρησης, καθώς και την αποτελεσματικότητά της, με προσλήψεις 150 ατόμων μόνιμου προσωπικού.

  • Σε ότι αφορά στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, ο πρωθυπουργός είπε ότι “από το Ταμείο Εθνικής ‘Αμυνας έχει ληφθεί απόφαση για την αξιοποίηση έκτασης στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σχέδιο ανακατασκευής του γηπέδου του συλλόγου. Για το σκοπό αυτό εξετάζονται ήδη θετικά περαιτέρω αιτήματα του συλλόγου, από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος”.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να γίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη, πόλος ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων που ολοκληρώθηκαν και άλλα που βρίσκονται υπό εκτέλεση, ή προγραμματίζονται στην περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τον εξέπληξε η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια κι έστειλε μήνυμα και προς την κεντρική πολιτική σκηνή για συνεννόηση, λέγοντας:

“Στη συζήτηση αυτή, η κυβέρνηση προσέρχεται απροκατάληπτα. Χωρίς να ζητά πολιτικά διαπιστευτήρια από κανέναν. Και δεν προωθεί καμία άλλη ατζέντα, πέρα από την κοινή δουλειά και την διαβούλευση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της κάθε Περιφέρειας. Δεν μας ενδιαφέρει αν οι συνομιλητές μας, εκπρόσωποι της περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών και των κοινωνικών φορέων, είναι αριστεροί, νεοδημοκράτες, ή ότι άλλο θέλουν. Μας ενδιαφέρει να γίνεται παραγωγική συζήτηση, να βρίσκουμε από κοινού λύσεις σε προβλήματα και να βάζουμε σε ράγες την περιφερειακή ανάπτυξη. Και νομίζω ότι θα ήταν ευχής έργο για όλους μας, να κατακτήσουμε τέτοιους όρους συνεννόησης και στο κοινοβούλιο της χώρας και στην κεντρική πολιτική σκηνή”.

  • Σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι

“Σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι γιατί η οικονομία πιάνει τους στόχους και η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των Μνημονίων”, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Ο δρόμος από εδώ και πέρα ανοίγει. Το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019 ακόμα καλύτερο από το 2018. Σε επίπεδο ανάπτυξης. Σε επίπεδο μείωσης της ανεργίας. Σε επίπεδο αξιοπιστίας της οικονομίας και της χώρας”.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο τους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους, με την ένταξη 2.5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, την αναδιανομή του υπερπλεονάσματος για δύο συνεχόμενες χρονιές, τα σχολικά γεύματα, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και άλλες πολλές παρόμοιες παρεμβάσεις. “Δεν θα σταματήσουμε αυτού του είδους τις παρεμβάσεις παρά τις δυσκολίες, γιατί για εμάς δεν έχει σημασία μόνο να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά να ευημερούν οι άνθρωποι. Και δε θα ησυχάσουμε μέχρι την στιγμή που θα σιγουρευτούμε ότι η ανάσα που παίρνει πλέον η οικονομία, θα γίνει αισθητή σε όλους τους πολίτες”, δήλωσε.

“Βασικό εργαλείο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα είναι η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, που πλέον κανείς δεν θα καταστρώσει για μας και κανείς δεν θα μας το επιβάλει, αλλά θα αποτελεί προϊόν δικού μας σχεδιασμού και δικής μας επιλογής.”, είπε ο πρωθυπουργός.

Η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

  • -Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα. Έτσι ώστε η χώρα να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία της.
  • -Ο δεύτερος είναι η στήριξη της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.
  • -Ο τρίτος είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Τα σχέδια για την επόμενη μέρα

“Σχεδιάζουμε, λοιπόν, την επόμενη ημέρα, σχεδιάζουμε την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, μακριά όμως τώρα πια, από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Αυτές τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις που όλοι εδώ γνωρίζουμε πολύ καλά και οι οποίες, οφείλω να πω, έχουν συγκεκριμένο ιδιοκτήτη. Είναι το παλιό καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την οδήγησε τελικά στην χρεοκοπία. Αυτό το παρελθόν, οφείλουμε να το αφήσουμε οριστικά πίσω μας” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

  • Επίθεση στον κ. Μητσοτάκη για τις απολύσεις στο δημόσιο

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο και την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, λέγοντας: “Οφείλω να πω εδώ, ότι μου κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να επιτεθεί στις διαδικασίες αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης. Δηλαδή την επιλογή γραμματέων των υπουργείων, με διαφανείς διαδικασίες και ανοιχτή δημόσια προκήρυξη. Πρόκειται για μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία προχωράμε σε απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς που επαινούν την ελληνική κυβέρνηση, γιατί είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους που πήρε τη πρωτοβουλία να συγκρουστεί με τη νοοτροπία του κράτους-λάφυρο του κόμματος που κυβερνά”.

Αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε πως “έφτασε μάλιστα μέχρι του σημείου να μιλήσει, όχι μόνο για την επιλογή του να ξηλώσει τους νόμους και τις διαδικασίες αποκομματικοποίησης του κράτους που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τρίτου προγράμματος, αλλά εμμέσως να μιλά και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά και με διαφάνεια από τον ΑΣΕΠ και με απόλυτη τήρηση του κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει καθαρά τη θέση του για τη δημόσια διοίκηση και ειδικότερα για τις απολύσεις στο Δημόσιο, όπως και τις θέσεις του για την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση. Που αν ποτέ εφαρμόζονταν, θα έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών και θα οδηγούσαν εκατοντάδες ασφαλισμένους σε συντάξεις πείνας και εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης”.

  • Κάθαρση και δικαιοσύνη

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι φαίνεται πως αυτοί που έριξαν τη χώρα στα βράχια “έχουν ακόμη σχέδιο να μας ξαναφέρουν πίσω στις σκληρές, ανάλγητες, ταξικές επιλογές που με πρόσχημα τη κρίση, με ευχαρίστηση εφάρμοζαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης λεηλασίας το 2010-2014” και σημείωσε: “Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει και θα βρει την Ελλάδα απαλλαγμένη από το νεοφιλελεύθερο δογματισμό, απαλλαγμένη από τον κοινωνικό δαρβινισμό, απαλλαγμένη, όμως, και από ένα πολιτικό σύστημα βουτηγμένο στις πελατειακές σχέσεις, στη διαφθορά και στη διαπλοκή…Διότι η διαφθορά ήταν μια από τις αιτίες που οδηγηθήκαμε ως εδώ και αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και δέσμευση απέναντι στους πολίτες, όχι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να έρθει κάθαρση και η δικαιοσύνη”, τόνισε και συνέχισε:

“Είναι δέσμευση και ταυτόχρονα λαϊκή επιταγή και εντολή. Γι αυτό, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δε πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και όσες απειλές και αν δεχθούμε. Όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από την δικαιοσύνη. Και η δικαιοσύνη, απερίσπαστη, θα πάρει τις αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, για όλους ανεξαιρέτως, όσο ψηλά και αν βρίσκονται”.

  • Πρωτεύουσα της Βαλκανικής συνανάπτυξης η Θεσσαλονίκη

Επιδίωξή της κυβέρνησης είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη η πρωτεύουσα της βαλκανικής συνανάπτυξης, πρωτεύουσα της εξωστρέφειας και κεντρική πύλη της βαλκανικής περιφέρειας, είπε ο κ. Τσίπρας. “Με βάση την δυναμική που της δίνουν η γεωγραφική της θέση, και το τεράστιο πολιτιστικό της κεφάλαιο. Και μέσα από μια πολιτική ειρήνης, σταθερότητας και σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού με όλες τις γειτονικές μας χώρες”.

  • Μόνο οφέλη για την Κ. Μακεδονία από μια λύση στο ονοματολογικό

Ο πρωθυπουργός απάντησε στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, που από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτική της κυβέρνησης στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει ο όρος Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας.

“Η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη ειδικά, μόνο οφέλη μπορεί να έχουν από την επίλυση της διαφοράς μας με τους βόρειους γείτονές μας”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Και νομίζω αυτό το γνωρίζει καλά και ο φίλος μου ο Αποστόλης. Και άρα, δεν κατανοώ τη σπουδή του να τοποθετηθεί σήμερα, παίρνοντας μια θέση που πηγαίνει πίσω και από την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι. Πιστεύω ότι όσοι πραγματικά έχουμε όραμα η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη να ναπογειωθεί, αυτό το καταλαβαίνουμε καλά, ανεξάρτητα το πώς για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας τοποθετούμαστε. Αλλά ορισμένες φορές είμαστε πιο χρήσιμοι στο τόπο όταν λέμε την αλήθεια που πιστεύουμε στο λαό, και όχι αυτά που νομίζουμε ότι θα του αρέσει να ακούσει”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως “αυτό δεν σημαίνει ότι πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε λύση” και παρατήρησε:

“Διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας, και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά. Γιατί μια τέτοια λύση που δεν θα αφήνει ουρές στο μέλλον, είναι που θα δώσει τη δυνατότητα στους λαούς μας να προχωρήσουν ειρηνικά στο δρόμο της συνεργασίας και της συνανάπτυξης. Και σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε βάλει το πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση, όχι γιατί πιεζόμαστε από κανέναν, αλλά γιατί έτσι θεωρούμε σωστό. Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα. Για αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση μεταξύ άλλων και την αλλαγή του συντάγματος της γείτονος. Γιατί εμείς στα κρίσιμα εθνικά θέματα δε κινούμαστε με κριτήριο το πολιτικό κόστος ή το πολιτικό όφελος, αλλά με κριτήριο το εθνικό όφελος. Θα κάνουμε, όχι αυτό που ορίζει το κομματικό συμφέρον, αλλά αυτό που ορίζει το εθνικό συμφέρον. Και ελπίζουμε και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί αν για μας είναι μια φορά εθνικά ωφέλιμο να έχουμε λύση, για αυτούς όπως ξαναείπα, είναι ζήτημα υπαρξιακής σημασίας. Και εύχομαι να το κατανοήσουν και να έχουν τη δύναμη να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις, που είναι όμως αναγκαίες”.

  • Πρωτογενής τομέας

Σε ό,τι αφορά στον πρωτογενή τομέα, ο πρωθυπουργός είπε ότι το σύνολο των πόρων που εκχωρούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχεται σε 200 εκ ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανέρχεται στα 598 εκατομμύρια ευρώ. .

Η δημόσια δαπάνη που αντιστοιχεί στην χρηματοδότηση των έργων αυτών, είναι 514 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα περίπου 276 εκ. ευρώ. Για την μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, που είναι επίσης σημαντική για την τοπική οικονομία, έχουν υποβληθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο 63 προτάσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 117,8 εκατομμύρια ευρώ.

  • Δευτερογενής τομέας

Σχετικά με τον δευτερογενή τομέα επισήμανε: “Είναι σημαντική η αναστροφή μιας πορείας δεκαετιών προς την απαξίωση. Και η επανεκκίνησή του, πάνω σε βιώσιμες βάσεις. Για την Κεντρική Μακεδονία, οι υποβολές στον νέο αναπτυξιακό νόμο, στον τομέα της βιομηχανίας ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 66 με συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ. Είμαστε σε αναμονή των οριστικών αποτελεσμάτων του Α΄ Κύκλου, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολών για το Β’ Κύκλο, στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας.

Ενώ ταυτόχρονα έχουν επιταχυνθεί οι έλεγχοι και οι πληρωμές από παλιούς αναπτυξιακούς νόμους, και ενισχύεται η ρευστότητα των επενδυτών με αύξηση των ελάχιστων δόσεων.

‘Αλλα 98 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία”. Ενώ παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει συσταθεί το νέο Ταμείο Υποδομών, που συγκεντρώνει πόρους 1 δισ. ευρώ και το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τους επόμενους μήνες. Και από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν κρίσιμα έργα υποδομών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο περιβάλλον και στη χρηματοδότηση των βιομηχανικών πάρκων.

  • Πολιτισμός – Τουρισμός

Στο ΕΣΠΑ, για την Κεντρική Μακεδονία, έχουν ενταχθεί έργα πολιτιστικής και χωρικής αναβάθμισης με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 10,8 εκατ. ευρώ. Στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, τον Μάιο θα ξεκινήσει στην Θεσσαλονίκη, με την στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, η διοργάνωση ενός μεγάλου πολιτιστικού φεστιβάλ, με άξονα την νεανική καλλιτεχνική δημιουργία. Και θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι επίσημοι κρατικοί καλλιτεχνικοί φορείς της πόλης, αλλά και οι νεανικές δημιουργικές ομάδες που δίνουν χαρακτηριστικό τόνο στην Θεσσαλονίκη. Μαζί τους θα βρίσκονται και καλλιτέχνες και ομάδες από ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στον δημόσιο χώρο της πόλης και θα είναι δωρεάν και ανοιχτές στο κοινό.

Η τουριστική κίνηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ακολουθεί μια αισθητά ανοδική πορεία και αφορά σχεδόν όλα τα είδη θεματικού τουρισμού. Η δυναμική της τουριστικής κίνησης φαίνεται και από το γεγονός, ότι για το 2018 προγραμματίζονται 15 νέες διεθνείς αεροπορικές απ’ ευθείας συνδέσεις με το αεροδρόμιο Μακεδονία. Αντίστοιχο δυναμισμό παρουσιάζουν και οι διεθνείς οδικές αφίξεις που αφορούν κατά κύριο λόγο τις γειτονικές χώρες. Σε όλη την Περιφέρεια αδειοδοτούνται νέες τουριστικές εγκαταστάσεις ή επεκτάσεις υπαρχουσών. Στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν υποβληθεί 29 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις προϋπολογισμού 111 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα για την ενίσχυση τουριστικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 200 προτάσεις.

Ταυτόχρονα, είναι ανοιχτή η πρόσκληση των 120 εκατ του ΕΣΠΑ για ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

  • Γα την επένδυση χρυσού στις Σκουριές

Σχετικά με την δραστηριότητα της “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: “Οπως γνωρίζετε, είμαστε σε διαδικασία διαιτησίας, σχετικά με την τήρηση ή μη από την εταιρεία, των όρων της σύμβασης. Το Δημόσιο προσέφυγε στην διαδικασία αυτή προκειμένου να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα το υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Στην κατεύθυνση αυτή, θέλω να καταστήσω σαφές ότι θα επιμείνουμε στην απαρέγκλιτη και σχολαστική τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων για το σύνολο των δραστηριοτήτων της εξόρυξης. Κανόνες οι οποίοι έχουν θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίζεται βιώσιμη ανάπτυξη στην διαχείριση των φυσικών πόρων”.

  • Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα θεσμοθετηθεί το 2018 φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με θέματα προστασίας του θαλάσσιου και χερσαίου οικοσυστήματος, αλλά και την αειφορική ανάπτυξη της περιοχής ευθύνης του.

Σχετικά με τους ελεύθερους χώρους στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, επισήμανε:

– Το προηγούμενο διάστημα, δρομολογήσαμε την απόδοση στις τοπικές κοινωνίες, του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και της Διεθνούς Έκθεσης, καθώς και του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά.

– Το επόμενο βήμα είναι η εκπόνηση Ειδικών Χωρικών Σχεδίων από τον δήμο Παύλου Μελά και από τη ΔΕΘ Α.Ε., για την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων. Για πρώην στρατόπεδο Κόδρα, ψηφίστηκε από τη Βουλή η παραχώρηση της σχετικής έκτασης στον δήμο Καλαμαριάς.

– Άλλο ένα ζήτημα που παρέμενε άλυτο επί σειρά ετών στην Θεσσαλονίκη, είναι το Ρέμα του Κυβερνείου. Η μετατροπή του σε δημόσιο χώρο πρασίνου, αίτημα της τοπικής κοινωνίας, εκκρεμούσε λόγω έλλειψης των αναγκαίων οικονομικών πόρων. Το θέμα αυτό λύθηκε, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος δέσμευσε από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου, το ποσόν που απαιτείται για να προχωρήσει η απαλλοτρίωση.

– Παράλληλα προχωρήσαμε το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ισραηλίτικης Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη σε έκταση του ΟΣΕ και έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες για την έναρξη της υλοποίησης του έργου. Η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί με συμβολή στην χρηματοδότηση, από το γερμανικό κράτος και το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Η όμορη περιοχή ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, θα μετατραπεί σε χώρο υψηλού πρασίνου, δημιουργώντας έναν νέο πνεύμονα για την πόλη.

– Ένα μεγάλο στοίχημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι η ενοποίηση και η αναγέννηση της παραλιακής ζώνης. Μια παρέμβαση με εξαιρετικά μεγάλη σημασία για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προτείνει την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, ενώ την συγκεκριμένη δράση προτίθεται να στηρίξει χρηματοδοτικά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή, έχοντας θέσει ως αρχικό στόχο την εξυγίανση του δυτικού παράκτιου μετώπου.

  • Ενέργεια

Στον τομέα της ενέργειας, ο πρώτος στόχος είναι να επεκταθεί στην Κεντρική Μακεδονία το δίκτυο του φυσικού αερίου. Στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχει εγκαταστημένο δίκτυο 1.260 χιλιομέτρων που τροφοδοτεί 220.000 καταναλωτές. Το 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου προβλέπει επέκταση κατά 211 χιλιόμετρα και τροφοδότηση άλλων 40.000 καταναλωτών. Στην υπόλοιπη Περιφέρεια, το μήκος του υφιστάμενου δικτύου είναι 144 χιλιόμετρα και τροφοδοτεί κυρίως βιομηχανίες. Το 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης, προβλέπει την κατασκευή νέου δικτύου 336 χιλιομέτρων, στις πόλεις των Σερρών, του Κιλκίς, της Κατερίνης, του δήμου Βέροιας-Αλεξάνδρειας, και του δήμου Πέλλας-Γιαννιτσών. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κεντρική Μακεδονία παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική. Λειτουργούν εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας ισχύος 270 MW, υδροηλεκτρικά ισχύος 300 MW, φωτοβολταϊκα ισχύος 300 MW και εγκαταστάσεις βιομάζας και βιοαερίου ισχύος 85 MW. Από την πλευρά της κυβέρνησης προωθείται ένα σαφές, σταθερό και διαφανές πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Στο διάστημα 2018-2020 προβλέπεται να γίνουν διαγωνισμοί για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνολικής ισχύος 2.600 MW, που θα έχουν αποτέλεσμα επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά αφορούν μόνο αιολικά και φωτοβολταϊκά, και όχι άλλες τεχνολογίες που επίσης προσελκύουν ενδιαφέρον.

  • Υποδομές

Η επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», βελτίωσε μια υποδομή που κατασκευάστηκε κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Μετρό της πόλης, για δεκαετίες ήταν ανέκδοτο. Επιτέλους, από ανέκδοτο έγινε έργο και ολοκληρώνεται. Το 2019 τελειώνει η βασική γραμμή και λίγους μήνες μετά η επέκταση για Καλαμαριά. Μετά το Πάσχα θα ανοίξουν τους σταθμούς που είναι έτοιμοι πλέον, και θα μπορεί ο κόσμος της Θεσσαλονίκης να τους επισκέπτεται.

Σήμερα ο υπουργός Υποδομών, έδωσε τις τελικές θέσεις των σταθμών για διαβούλευση και ξεκινάμε τους επόμενους μήνες τις πρόδρομες εργασίες για τις επεκτάσεις του Μετρό προς τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Μια περιοχής, που για δεκαετίες ήταν καταδικασμένη στην υποβάθμιση.

“Το καλοκαίρι του 2017 προχωρήσαμε στην από-ιδιωτικοποίηση του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού ΟΑΣΘ, ξεκαθαρίζοντας επιτέλους ένα σκοτεινό τοπίο αδιαφάνειας και πελατειακών σχέσεων”, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

“Μέσα στο 8μηνο μειώσαμε κατά 22 εκ. ευρώ τις δαπάνες, προβλέποντας την δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και του κοινωνικού έργου των αστικών συγκοινωνιών. Η διοίκηση ξεκίνησε τη συντήρηση του εγκαταλελειμμένου στόλου σε συνεργασία με την ΕΛΒΟ. Το υπουργείο Υποδομών επεξεργάζεται σχέδιο για την σύνδεση των αναγκών σε νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, όπως και του ΟΑΣΑ στην Αθήνα από την ΕΛΒΟ. Συνδέοντας έτσι τις ανάγκες της χώρας με την στήριξη παραγωγικών δομών, όπως η ΕΛΒΟ. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προχωράμε στον διαγωνισμό για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την αναδιάρθρωση της τηλεματικής στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης”.

  • Σιδηροδρομικά έργα

Ως προς τα σιδηροδρομικά έργα ο κ. Τσίπρας επισήμανε:

“Ολοκληρώνουμε το φθινόπωρο του 2018 τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας συνδέοντας την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη σε 3.20 ώρες. Ένα έργο-φάντασμα μεγαλύτερο από το Μετρό της Θεσσαλονίκης για 10ετίες, ολοκληρώνεται με υλοποίηση του 87% του έργου τα τελευταία 2,5 χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2018 θα ολοκληρωθεί η νέα γραμμή της διαδρομής Θεσσαλονίκη Ειδομένη, καθιστώντας τον άξονα αυτό, πλήρως ηλεκτροκινούμενο από τον Πειραιά έως τα σύνορα με τη FYROM, και από εκεί, έως την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Στο τμήμα Θεσσαλονίκη Στρυμώνας Προμαχώνας, έως το 2022 δημιουργούμε τον δεύτερο κάθετο σιδηροδρομικό άξονα προς βαλκάνια Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Μέχρι το τέλος Απριλίου, ολοκληρώνεται η δουλειά της Task Force Ελλάδας-Βουλγαρίας για τη συγκρότηση διακρατικής εταιρίας που θα υλοποιήσει το έργο Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς-Βάρνα-Ρούσε, το οποίο έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο αυτό που αποτελεί την πρώτη φάση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, θα δώσει μια εντελώς νέα προοπτική στις εμπορευματικές μεταφορές που σήμερα διακινούνται δια θαλάσσης, μεταξύ Μεσογείου και Ευξείνου Πόντου, αποκλειστικά μέσω των στενών του Βοσπόρου”.

Επίσης, “έως τον Νοέμβριο ολοκληρώνονται οι μελέτες για την ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής Γραμμής Θεσσαλονίκη -Βέροια- Έδεσσα, προκειμένου να προκηρυχθεί το έργο μέσα στο 2019. Παράλληλα προωθούμε για ένταξη το 2019 στο σχετικό ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της μελέτης για τη σύνδεση Γιαννιτσών και Αριδαίας. Έχει προχωρήσει η μελέτη βιωσιμότητας για την σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης μέσω Φλώρινας με την Κρυσταλλοπηγή και το Πόγραδετς. Μέσα στο 2018 , προκηρύσσονται ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Δυτικής Θεσσαλονίκης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, οι Σιδηροδρομικές Γέφυρες στον Γαλλικό ποταμό με ορίζοντα το 2020 και οι Σιδηροδρομικές Διαβάσεις στην περιοχή Βέροιας και Γέφυρας με ορίζοντα, αντίστοιχα, το 2021 και 2023”.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ένα δίκτυο ολοκληρωμένων συνδυασμένων μεταφορών “προχωράμε στη δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη (πρώην Στρατόπεδο Γκόνου) σε έκταση 600 στρεμμάτων στη περιοχή Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Το επόμενο διάστημα δημοπρατούνται τέσσερις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για την Θεσσαλονίκη: Το οδικό τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα, η σύνδεση της 6ης προβλήτας με την ΠΑΘΕ, ο κόμβος Λαγκαδά που θα ξεκινήσει σε τέσσερις περίπου μήνες και το τελευταίο τμήμα του δρόμου Μουδανιά Ποτίδαια. Η ωρίμανση του έργου Δράμα-Αμφίπολη, θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου και η έναρξη της υλοποίησης του θα γίνει εντός του 2019. Βρίσκεται στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας το σύστημα ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων για όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

  • Χρηματοδοτικά Εργαλεία

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία, που δημιουργήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης για βασικά έργα υποδομής και προμήθεια εξοπλισμού.

Το Πρόγραμμα “Φιλόδημος” έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. για το 2018 και πάνω από 2 δισ. για την πενταετία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χορήγησης Επενδυτικών Δανείων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού. Στόχος είναι η χρηματοδότησή της Αυτοδιοίκησης για την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, αποκατάστασης χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, αγροτικής οδοποιίας και ανέγερσης ή αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων. Το πρόγραμμα αυτό θα λειτουργήσει συμπληρωματικά σε σχέση με τα προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Τα δάνεια θα αποπληρώνονται μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Με το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”, προϋπολογισμού 240 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018, το ΥΠΕΣ σκοπεύει στην ενδυνάμωση της ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης των δήμων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας. Οι πόροι προέρχονται από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών και από άλλες πηγές που θα αξιοποιήσει το υπουργείο. Στους δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι ενισχύσεις του υπουργείου Εσωτερικών, πλέον της τακτικής χρηματοδότησης, από το 2016 ως σήμερα έχουν φθάσει τα 67 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για επιχορηγήσεις που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων, την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, το πρόγραμμα ενίσχυσης 85 μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων, και δαπάνες στο πλαίσιο του “Φιλόδημος ΙΙ”.

  • Παιδεία – Έρευνα

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας, και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) πρωτοστατούν στον τομέα της έρευνας, είπε ο πρωθυπουργός. ‘Αλλοι φορείς έρευνας και εκπαίδευσης είναι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι όμως εξαιρετικά ενθαρρυντικός και ο βαθμός συνέργειας των επιχειρήσεων με τους φορείς έρευνας και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, ότι οι δαπάνες των επιχειρήσεων καλύπτουν το 43% των συνολικών δαπανών στην Περιφέρεια για Έρευνα και Ανάπτυξη.

Με το πρόγραμμα “Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ”, ενισχύουμε την έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις. Για το σύνολο της χώρας ο προϋπολογισμός είναι 410 εκ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, δίδεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδότηση 7,5 εκ. ευρώ. Στον τομέα της έρευνας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δρομολογούνται έργα με συμμετοχή 66 επιχειρήσεων από την Κεντρική Μακεδονία και χρηματοδότηση ύψους 8,2 εκ. ευρώ, ενώ στον τομέα των συμπράξεων επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, εγκρίθηκαν 434 συμμετοχές επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων σε 190 συνεργατικά έργα που εγκρίνονται προς χρηματοδότηση ύψους 76,8 εκ. ευρώ.

  • Υγεία

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτελεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δημόσιας Υγείας, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτούργησαν το 2017 τρεις Τοπικές Μονάδες Υγείας, ενώ μέσα στο 2018 λειτούργησαν άλλες 3 σε Πολίχνη, Ευκαρπία και Σταυρούπολη και μία στον δήμο Κατερίνης. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα λειτουργήσουν 2 ακόμα μονάδες στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και την Μενεμένη, από μια στην Βέροια, την Κατερίνη και τις Σέρρες, και άλλες δύο στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, καταβάλλεται μια συνεχής προσπάθεια για την στήριξη των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. “Μια προσπάθεια που συνεχίζεται σε μόνιμη και σταθερή βάση, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για την κάλυψη των κενών θέσεων και την αποτελεσματική λειτουργία των δομών της δημόσιας υγείας” όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε και την συνεισφορά ιδιωτών για την στήριξη της δημόσιας υγείας, αναφερόμενος στην δημιουργία του παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που αποτελεί δωρεά προς το δημόσιο του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.

Νίκος Ρούμπος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: