Παρελθόν ο Ρέξ Τίλερσον, αντικαταστάτης ο Διευθυντής της CIA, Μάϊκ Πομπέο




Εκτός Στέητ Ντιπάρτμεντ, με απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, ο Ρέξ Τίλερσον. Αντικαταστάτης του, ο μέχρι σήμερα Διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο. Τον κ. Πομπέο, στη CIA, θα αντικαταστήσει η Αναπληρωτής Διευθυντής, κ. Τζίνα Χάσπελ.

Είναι η πρώτη φορά που η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, των Ηνωμένων Πολιτειών, θα έχει γυναίκα Διευθυντή.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Τίλερσον, δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κίμ, και διέκοψε την περιοδεία του στην Αφρική μια ημέρα νωρίτερα. Την ακριβώς προηγούμενη ημέρα, είχε ακυρώσει το πρόγραμμά του στην Κένυα, επικαλούμενος αδιαθεσία.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, δεν είχε την ίδια αντιμετώπιση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, σε θέματα όπως η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία, αλλά και η Τουρκία.

Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις του κ. Τίλερσον, με τον Πρόεδρο Τράμπ, είχαν ψυχρανθεί, και η επικείμενη αντικατάσταση του, ήταν κοινό μυστικό στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Το πόσο ψυχρή ήταν η σχέση τους προκύπτει και από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Τράμπ, δεν μπήκε κάν στο κόπο να ενημερώσει τον κ. Τίλερσον για την ξαφνική απόφασή του να τον απομακρύνει και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Μάλιστα, ο κ. Τίλερσον, είχε κάθε πρόθεση να παραμείνει στη θέση του.

Ο στενός συνεργάτης του κ. Τίλερσον στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Στήβ Γκόλντστάϊν, με δηλωσή του μετά την ανακοίνωση του Προέδρου, ανέφερε, “Ο Υπουργός είχε κάθε πρόθεση να παραμείνει, λόγω της κρίσιμης προόδου που έχει γίνει στην εθνική ασφάλεια. Ο Υπουργός (Τίλερσον) δεν μίλησε με τον Πρόεδρο και δεν γνωρίζει το λόγο (της απομάκρυνσης), αλλά είναι ευγνώμων, για την ευκαιρία να υπηρετήσει, και συνεχίζει να πιστεύει έντονα ότι η δημόσια υπηρεσία είναι μια ευγενής αποστολή”.

Πηγές του Λευκού Οίκου, ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος ήθελε μια νέα αντιμετώπιση στις διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησής του. Επίσης, όπως επισημαίνουν, ήθελε να έχει στη θέση της τη νέα ομάδα εξωτερικής πολιτικής, στην ώρα της, για τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Η επιλογή του κ. Μάϊκ Πομπέο, ως νέου Υπουργού Εξωτερικών, προοιωνίζει μια συντηρητική στροφή στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, με δεδομένο ότι έχει ιδιαίτερα σκληρές θέσεις απέναντι στη Ρωσία, αλλά και σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Ο νέος Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών υπήρξε, Αρχηγός της Τάξης του ’86 στη φημισμένη στρατιωτική σχολή των ΗΠΑ, West Point, και προέχεται από τα τεθωρακισμένα, όπως και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Στρατηγός Μακ Μάστερ.

HellasJournal.com, Reuters, AFP, AP
13//03/218 15:15
Washington DC, USA

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: