“Παλληκαριές” Τσαβούσογλου: Θα απαντήσουμε εάν οι Αμερικανοί μας επιβάλλουν κυρώσεις




Να δικαιολογήσει τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Αφρίν αλλά και όσες προετοιμάζει ο τουρκικός στρατός ακόμα και στη Ράκα μαζί με τις ιρακινές δυνάμεις επιχείρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως πριν την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» είχαν εκτοξευτεί κατά του τουρκικού εδάφους περί τις 700 ρουκέτες και ότι στόχος της Τουρκίας είναι η εξάλειψη του PKK και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ ώστε οι Αμερικανοί να σταθεροποιήσουν τη κατάσταση στη Μανμπίτζ και στις πόλεις ανατολικά του Ευφράτη. «Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Τούρκος υπουργός θίγοντας το θέμα της αμερικανικής βοήθειας προς συγκεκριμένες κουρδικές οργανώσεις. Αποκάλυψε δε πως στις 19 Μαρτίου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ωστόσο παρά τις συμφωνίες για συνεργασία με τις ΗΠΑ στη Συρία – όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε – έστρεψε τα «βέλη» του προς τους Αμερικανούς απειλώντας μάλιστα για τουρκική αντίδραση στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

«Φυσικά, θα προτιμούσαμε να μην το κάνουν οι ΗΠΑ. Αλλά αν θέλουν να τιμωρήσουν την Τουρκία με κυρώσεις, τότε η Τουρκία θα αντιδράσει διαφορετικά από τη Ρωσία ή άλλες χώρες. Θα απαντήσουμε», είπε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε: « Δεν πρέπει να απειλούμε. Είμαστε σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ απειλούν πολλούς, λέγοντας κάτι σαν: μην αγοράζετε αέριο από αυτήν ή εκείνη τη χώρα. Για να είσαι ισχυρός δεν πρέπει να είσαι σωστός».

Μιμούμενος τον Ταγίπ Ερντογάν που πριν από μερικές ημέρες είπε πως «η δουλειά για τους S400 έχει τελειώσει και δεν πρόκειται η Τουρκία να ρωτήσει κανέναν για αυτό», ο Τσαβούσογλου είπε πως εντός του ΝΑΤΟ κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται στην Τουρκία με τον τρόπο που γινόταν πριν από 20 χρόνια.

«Είμαστε ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ και έχουμε συμβάλει σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη συμμαχία. Είμαστε ενεργοί στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες. Είμαστε ένας από τους βασικούς συμμάχους. Αυτή είναι μια στρατηγική απόφαση για εμάς. Κανείς δεν μπορεί να μας αποκλείσει, δεν είναι τεχνικά εφικτό. Υπάρχουν αντιτουρκικά συναισθήματα, αλλά δεν αμφισβητούμε τη συμμετοχή μας. Το ΝΑΤΟ είναι το σπίτι μας, πώς μπορεί κανείς να έρθει και να πει ότι δεν είναι το σπίτι μας; Δυστυχώς, ορισμένες δυτικές χώρες δεν γνωρίζουν ακόμα πώς να αντιμετωπίσουν χώρες όπως η Τουρκία. Δεν μπορείτε να μεταχειριστείτε την Τουρκία σήμερα όπως ήταν πριν από 20 χρόνια. Το τουρκικό έθνος το απορρίπτει. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία είναι ισότιμος εταίρος»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ερωτηθείς για την αγορά των S400 από τη Ρωσία είπε πως η χώρα του χρειάζεται επειγόντως ένα σύστημα αεράμυνας και αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς την αγορά ακόμα και τυφεκίων από τις ΗΠΑ εξαιτίας προβλημάτων από το Κογκρέσο.

«Πρέπει να αγοράσουμε από οποιονδήποτε. Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να εγγυηθεί ότι το Κογκρέσο θα το επιτρέψει, θα αγοράσουμε τα συστήματα Patriot», είπε χαρακτηριστικά για να σπεύσει αμέσως μετά να εξηγήσει ότι οι ρωσικοί πύραυλοι θα φτάσουν οπωσδήποτε στην Τουρκία, αλλά μπορούν να αγοραστούν επιπλέον και αμερικανικοί.

Πηγή: Die Zeit

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: