Ο Τραμπ συζήτησε με τον Μακρόν και τη συνεργασία με την Τουρκία επί συριακού εδάφους




Περίεργα διατυπωμένη είναι στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία Μακρόν – Τραμπ η αναφορά περί συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της Συρίας.

“Ο Πρόεδρος Τραμπε τόνισε την ανάγκη για εντατικοποίηση της συνεργασίας με την Τουρκία με σεβασμό στις κοινές στρατηγικές προκλήσεις στη Συρία”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ωστόσο δεν διευκρινίζεται εάν πρόκειται για μια γενικόλογη συζήτηση για τη Συρία μεταξύ των δύο ηγετών ή ο Πρόεδρος Τραμπ προσανατολίζεται προς τη συνεργασία με την Άγκυρα μετά και την πρόσφατη επικοινωνία του με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 25 Μαρτίου.

Πάντως τουρκικές πηγές έσπευσαν να κάνουν λόγο για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεργασίας ΗΠΑ και Τουρκίας στη Μανμπίτζ, όπου ήδη βρίσκονται Αμερικανοί στρατιώτες και ο Ταγίπ Ερντογάν μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε καλέσει σχεδόν επιτακτικά τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από εκεί γιατί “δεν έχουν κανένα δικαίωμα”.

Άλλωστε οι πρόσφατες αλλαγές στο Στέητ Ντιπάρτμεντ αλλά κυρίως η ανάληψη των καθηκόντων του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας από τον Τζον Μπόλτον, που έχει εκπεφρασμένες αρνητικές θέσεις για τον Ερντογάν, δεν δείχνουν τουλάχιστον σε αυτό το σημείο ιδιαίτερη πρόθεση συνεργασίας με την Τουρκία.

27/03/2018 19:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Tass,Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: