Ο Τράμπ ετοιμάζει τις ΗΠΑ για τον επόμενο πόλεμο: Συγκροτεί νέα στρατιωτική δύναμη…




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, μιλώντας προ ημερών σε βάση των Πεζοναυτών στο San Diego στην Καλιφόρνια, ανέφερε πως εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός νέου ξεχωριστού Κλάδου στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν σήμερα τέσσερις κλάδους, το στρατό ξηράς, το πολεμικό ναυτικό, την πολεμική αεροπορία, και το σώμα των πεζοναυτών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, σχεδιάζεται η συγκρότηση ενός νέου Κλάδου που θα ονομαστεί «Δύναμη Διαστήματος» (space force).

Στο παρελθόν ανάλογες σκέψεις είχαν αντιμετωπιστεί από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ αρνητικά. Ωστόσο, σήμερα τα δεδομένα στις πολεμικές επιχειρήσεις αλλάζουν δραματικά και το διάστημα παίζει καθοριστικό ρόλο στο τακτικό και στρατηγικό θέατρο επιχειρήσεων.

Στην πρόσφατη έκθεση του προέδρου για την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας (National Security Strategy) υπάρχει σχετική αναφορά στην οποία γίνεται λόγος ότι το διάστημα θα είναι ένα πρόσθετο θέατρο επιχειρήσεων εκτός αυτών στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα.

Ο σημερινός υπουργός άμυνας Jim Mattis και η ανώτατη διοίκηση της αεροπορίας είχαν ταχθεί ενάντια σε μια τέτοια ιδέα, δηλαδή την ανάπτυξη ενός ξεχωριστού κλάδου για το διάστημα που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την πολεμική αεροπορία, πέρσι όταν μια αντίστοιχη πρόταση είχε κατατεθεί στο 2018 National Defense Authorization Act. Τότε το θέμα είχε κλείσει με τη σύμφωνη γνώμη όλων να προηγηθεί μία σχετική μελέτη για το ζήτημα.

Η κριτική που ασκείται στην ιδέα δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κλάδου για το διάστημα αφορά τον κίνδυνο κάθετης αύξησης της γραφειοκρατίας και πρακτικά ζητήματα διαλειτουργικότητας με τους υπόλοιπους κλάδους.

Ωστόσο, υπάρχει και αντίλογος. Οι συνθήκες στη διεξαγωγή των σύγχρονων πολέμων έχουν αλλάξει, όπως επίσης έχουν πολλαπλασιαστεί οι δρώντες που έχουν δυνατότητες να επιχειρούν από και προς το διάστημα. Χρειάζεται η ανάπτυξη ενός διακριτού κλάδου, με τα δικά του μέσα, εκπαίδευση και δόγμα επιχειρήσεων για να ανταποκριθούν οι ΗΠΑ επιτυχώς στα μελλοντικά θέατρα πολέμων.

Defensenews.com, Hellasjournal.com by Mignatiou.com
16/03/2018
Washington DC, USA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: