Ο Τραμπ ανοίγει μέτωπο και με το Πεκίνο: Έτοιμος για κυρώσεις 60 δισ. δολαρίων

US President Donald J. Trump walks out of the South Portico to deliver remarks to the news media as he departs of the White House in Washington, DC, USA, 13 March 2018. EPA, SHAWN THEW
Έτοιμος να επιβάλλει κυρώσεις και κατά της Κίνας αναφορικά με την «κλοπή πνευματικής ιδιοκτηστίας» είναι σύμφωνα με τον σύμβουλό του σε θέματα εμπορικής πολιτικής, Πϊτερ Ναβάρο, ο Αμερικανός Πρόεδρος.

“Τις επόμενες εβδομάδες ο πρόεδρος Τραμπ θα λάβει στο γραφείο του τις προτάσεις με βάση την έκθεση που συνέταξε ο πρεσβευτής (ειδικός απεσταλμένος για θέματα εμπορίου) Λαϊτχάιζερ”, είπε ο Ναβάρο μιλώντας στο CNBC.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί κυρίως για το σύστημα συνεκμετάλλευσης που επιβάλλει το Πεκίνο στις αμερικανικές εταιρείας: σε αντάλλαγμα για την πρόσβασή τους στην κινεζική αγορά είναι υποχρεωμένες να μοιράζονται με τους τοπικούς συνεταίρους τους ένα μέρος της τεχνογνωσίας τους.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες σε κυρώσεις σε βάρος της Κίνας που μπορεί να κυμανθούν από 30 έως 60 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως ο Ναβάρο δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ακριβές ποσό, ούτε για τα προϊόντα που θα στοχοποιηθούν. Κατηγόρησε την Κίνα ότι “καταπάτησε όλους τους κανονισμούς” αφότου εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 και ότι “αποσταθεροποίησε το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα”.

15/03/2018 18:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ουάσινγκτον

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal