O Σουλτάνος έχει έτοιμο το “ποίημα του” για την συνάντηση στη Βάρνα: Με κουστωδία 150 ατόμων




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: MIGNATIOU.COM

Στη σημερινή συνάντηση των των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ταγίπ Ερντογάν, στη  Βάρνα της Βουλγαρίας, κανονικά αυτός που θα έπρεπε να είναι σε δύσκολη θέση είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Μετά μάλιστα και το «ισχυρό μήνυμα που έστειλαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Τουρκία για τις «παράνομες ενέργειές της» στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ. Όμως αν κάποιοι αισθάνονται ήδη άβολα είναι ο επικεφαλής της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, οι οποίοι θα καθίσουν απέναντι από τον Τούρκο ηγέτη.
Άλλωστε το παραδέχθηκαν και οι ίδιοι στις δηλώσεις τους μετά το συμβούλιο της Ευρώπης όταν είπαν ότι θα είναι μια δύσκολη συζήτηση αλλά πρέπει να γίνει.

Ο Ερντογάν θα παρουσιαστεί στην Βάρνα με την “μεγαλοπρέπεια” ενός σουλτάνου και κουστωδία περίπου 150 ακολούθων.

Στο δείπνο θα παρακαθίσουν μαζί του τρεις υπουργοί, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ και ο Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ (γαμπρός του Ερντογάν).

O Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος, όπως έδειξε και από την ομιλία του στη Σαμσούντα να εμφανιστεί ως ο μεγάλος αδικημένος, και να μιλήσει με «αυστηρή γλώσσα» στους Ευρωπαίους, όπως προανήγγειλε.

Ως προς το θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ ο Ερντογάν θα παίξει το χαρτί του προστάτη των δήθεν “αδύναμων Τουρκοκυπρίων”, υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα στις δύο πλευρές και όχι να επωφεληθούν μόνο οι Ελληνοκύπριοι.

Βέβαια η Κυπριακή πλευρά έχει ήδη αποδεχθεί και διαμηνύσει προς πάντες ότι δικαίωμα από τα οφέλη στις έρευνες έχουν αναλογικά όλοι οι πολίτες της Κύπρου.

Επικουρικά στη θέση του αυτή ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, θα παρουσιάσει και «ντοκουμέντα» σύμφωνα με τα οποία και η Τουρκία έχει δικαιώματα στο θαλάσσιο χώρο κοντά στην Κύπρο.

” Ο κ. Ερντογάν θα είναι «εφοδιασμένος» στη Βάρνα με τις θέσεις που καταθέτει η Τουρκία ενώπιον της Ε.Ε., εδώ και 7 χρόνια, προβάλλοντας δήθεν «νόμιμες διεκδικήσεις» στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου, ενώ θα έχει στη διάθεσή του και συντεταγμένες που αναφέρονται «στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32 ° 16’18 “E», απέναντι δηλαδή από την Πάφο, πλησίον του Ακάμα (σ.σ. οικόπεδο 6) ” γράφει η εφημερίδα.

Το μεγάλο «ατού» του Ερντογάν βέβαια είναι το προσφυγικό κάτι που φαίνεται από την αγαπημένη του απειλή που επαναφέρει ξανά και ξανά προς τους Ευρωπαίους ότι «αν ανοίξει τα σύνορα δεν θα έχουν που να κρυφτούν».

Επιδίωξή του, εκτός από  περισσότερα  χρήματα  είναι να πάρει δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και να δει την πόρτα της Ευρώπης να ανοίγει και πάλι. Αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο τι θα απαντήσουν οι Ευρωπαίοι επικεφαλής,  για τα κεφάλαια που παραμένουν παγωμένα.

Για το θέμα του Κυπριακού των προκλήσεων στο Αιγαίο και τους Έλληνες στρατιωτικούς ο Ερντογάν δεν θα ανοίξει συζήτηση. Ωστόσο εφόσον τεθούν τα θέματα, αν κρίνει κάνεις από τις μέχρι τώρα δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων οι απαντήσεις είναι προφανείς.

  •  Για το κυπριακό ότι φταίει η Ελληνική πλευρά για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά.
  •  Για το θέμα του Αιγαίου οι γκρίζες ζώνες που αφήνουν οι διεθνείς συνθήκες
  •  Για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών η απάντηση είναι ότι το θέμα το χειρίζεται η δικαιοσύνη και δεν πρέπει κανείς – ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση – να παρεμβαίνει στο έργο της.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί οι κύριοι Τούσκ και Γιούνκερ ένοιωθαν μια ανησυχία για  τη σημερινή συνάντηση. Άλλωστε όπως έλεγαν διπλωματικοί κύκλοι τι να απαντήσεις σε κάποιον που με την ψευδαίσθηση ότι έχει δίκιο σε όλα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: