Ο πρώην πράκτορας Τζον Κυριάκου δεν θα κλείσει το στόμα του για την “αιμοσταγή Τζίνα”




Η Τζίνα Χάσπελ ήταν μια τρομακτική επιλογή για τη θέση της υποδιευθύντριας πέρυσι, αλλά η προαγωγή της τώρα σε διευθύντρια της CIA είναι ακόμα χειρότερη, είπε ο Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας Τζον Κυριάκου, για την απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει τη Χάσπελ στο τιμόνι του «ευαγούς ιδρύματος» του Λάνγκλεϊ.

Μιλώντας στην Έιμι Γκούντμαν του Democracy Now ο Κυριάκου είπε ότι υπήρχαν πενήντα γυναίκες στις τάξεις της υπηρεσίας που θα ήταν κατάλληλες για τη θέση, αλλά όχι η Τζίνα Χάσπελ, η οποία βαρύνεται με κατηγορίες για βασανιστήρια και για απόπειρα συγκάλυψής τους. Παρ’ ότι δεν κατηγορείται επίσημα, η 60χρονη Χάσπελ βρίσκεται στο στόχαστρο μελών του Κογκρέσου και οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών.

  • Ο Τζον Κυριάκου δεν είναι από τους βετεράνους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που κρατούν κλειστό το στόμα τους για όλα. Έχοντας στο ενεργητικό του αποστολές στη Μέση Ανατολή, στην Ελλάδα, στο Πακιστάν, παραιτήθηκε το 2004 δηλώνοντας αποτροπιασμό για τις παράνομες πρακτικές και τη συγκάλυψή τους από τους ανωτέρους του. Ξεσκέπασε τα συστηματικά βασανιστήρια που έγιναν σε εκατοντάδες ανθρώπους σε δεκάδες “σκοτεινά κέντρα”, δηλαδή στις μυστικές φυλακές της CIA σε πολλές χώρες, στο πλαίσιο του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας” μετά την 11ηΣεπτεμβρίου.

Εκεί εφαρμόσθηκαν «προωθημένες τεχνικές ανάκρισης» όπως το βασανιστήριο του (εικονικού) πνιγμού. Για τις αποκαλύψεις του αυτές, αλλά κυρίως για την αποκάλυψη της ταυτότητας ενός άλλου Αμερικανού πράκτορα, ο Κυριάκου τιμωρήθηκε με δυο χρόνια φυλακή (2013-2015) μετά από ομολογία ενοχής στο πλαίσιο συμβιβασμού με τις αμερικανικές αρχές.

Η Χάσπελ ήταν επικεφαλής στην πρώτη από τις «αόρατες» φυλακές, που δημιουργήθηκε στην Ταϊλάνδη το 2002. Από εκεί πέρασε και ο Αμπού Ζουμπάιντα, τον οποίο είχε συλλάβει ο Κυριάκου στο Πακιστάν ως ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα ο Ζουμπάιντα υποβλήθηκε σε εικονικό πνιγμό 83 φορές και έχασε το αριστερό μάτι του προτού εγκλειστεί στο Γκουαντάναμο, όπου παραμένει σε αυστηρή απομόνωση.

  • «Την αποκαλούσαμε αιμοσταγή Τζίνα (Bloody Gina) γιατί ήταν πάντα πρόθυμη να ασκήσει βία. Στη διάρκεια της θητείας μου υπήρχε μια ομάδα στελεχών στο Κέντρο Αντιτρομοκρατίας, οι οποίοι -λυπάμαι που διατυπώνω δημόσια την κατηγορία, αλλά θα το πω- απολάμβαναν τη χρήση βίας. Όλοι γνώριζαν ότι τα βασανιστήρια δεν αποδίδουν, ότι υπάρχουν άλλες μέθοδοι. Είναι ξεκάθαρο ότι ήταν ανήθικο και παράνομο. Αλλά η Τζίνα και άνθρωποι όπως η Τζίνα το έκαναν και πιστεύω ότι το απολάμβαναν. Βασάνιζαν για να βασανίζουν, όχι για να συγκεντρώσουν πληροφορίες» είπε ο Κυριάκου.

Ο πρώην πράκτορας είπε ότι δεσμεύεται από τον νόμο και από σύμφωνο εμπιστευτικότητας να μην μιλήσει περαιτέρω για τα έργα και τις ημέρες της Χάσπελ και τη συμμετοχή της σε διάφορες επιχειρήσεις, τόνισε όμως ότι στις μυστικές φυλακές της CIA οι ανακριτές βασάνιζαν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, ούτε στη αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου. «Έκαναν ό,τι ήθελαν και έτσι το πρόγραμμα βασανιστηρίων ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Δολοφονήθηκαν άνθρωποι στη διάρκεια ανακρίσεων» πρόσθεσε.

  • Ο Τζον Κυριάκου έχει γράψει τρία βιβλία για τη δράση του στη CIA και την εμπειρία του στη φυλακή. Η Τζίνα Χάσπελ, παρ’ ότι θεωρείται εν μέρει υπεύθυνη για την καταστροφή βιντεοταινιών από τις «προωθημένες τεχνικές ανάκρισης» στην Ταϊλάνδη και αλλού, χαίρει της εκτίμησης πολλών στελεχών της υπηρεσίας, όπως έγραψαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» στο κύριο άρθρο τους (13.3) με τίτλο «Μια βασανιστής στην ηγεσία της CIA».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: