O ισλαμιστής Λακντίμ είχε παρουσιαστεί στις αρχές λίγο πριν τις επιθέσεις στη Γαλλία




Ο ένοπλος ισλαμιστής, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα σκότωσε τέσσερις ανθρώπους σε δύο πόλεις της Γαλλίας, είχε κληθεί από την αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας για ανάκριση λίγο πριν από την επίθεση που εξαπέλυσε, όπως δήλωσε αστυνομική πηγή στο AFP.

Το όνομα του 25χρονου Γάλλου μαροκινής καταγωγής Ραντουάν Λακντίμ βρισκόταν σε μια λίστα με ύποπτους εξτρεμιστές από το 2014 και ο ίδιος τελούσε υπό παρακολούθηση, γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα από ορισμένους πολιτικούς για την αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας να αποτρέψουν την επίθεση.

Ο Λακντίμ σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τέσσερις την περασμένη Παρασκευή σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις που εξαπέλυσε στις πόλεις Καρκασόν και στη γειτονική Τρεμπ, όπου συνέλαβε ομήρους σε ένα σούπερ μάρκετ προτού πέσει νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών.

Η αστυνομική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο Λακντίμ είχε λάβει επιστολή τον Μάρτιο με την οποία καλείτο σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με άνδρες της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας (DGSI).

Μετά τις επιθέσεις η αστυνομία συνέλαβε την 18χρονη φίλη του Λακντίμ, μια ριζοσπαστικοποιημένη ισλαμίστρια, καθώς και έναν 17χρονο φίλο του.

Αύριο Τετάρτη ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα παραστεί σε τελετή στη μνήμη του ηρωικού αστυνομικού Αρνό Μπελτράμ, ο οποίος συμφώνησε να πάρει την θέση ενός ομήρου μέσα στο σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια δολοφονήθηκε από τον Λακντίμ.

Το γεγονός ότι ο Λακντίμ βρισκόταν στην λίστα παρακολούθησης των γαλλικών αρχών με ύποπτους για τρομοκρατία προκάλεσε αντιδράσεις από την δεξιά και την ακροδεξιά που κατηγορούν την κυβέρνηση Μακρόν ότι είναι πολύ επιεικής στην αντιμετώπιση των ισλαμιστών με την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν να ζητεί την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι στη Γαλλία υπάρχουν περίπου 20.000 άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτοι για ισλαμιστικό εξτρεμισμό και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποτρέψει μια σειρά από επιθέσεις τα τελευταία χρόνια εν μέρει χάρη στη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

27/03/2018 12:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Παρίσι, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: