Ο Γκέιτς πάει στον ανακριτή Μάλερ για τις προεκλογικές σχέσεις Τραμπ – Μόσχας




Η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ είχε ξεκαθαρίσει από το 2017, ότι ήθελε την βοήθεια του πρώην ηγετικού στελέχους της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Ρικ Γκέιτς, μεταδίδει το CNN.

Η βοήθεια του Γκέιτς κρίθηκε απαραίτητη, όχι τόσο για την συγκέντρωση στοιχείων κατά του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας, Πολ Μάναφορτ, όσο για την διερεύνηση των επικοινωνιών που είχε η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, με τους Ρώσους. Τα παραπάνω, επιβεβαιώνονται από την δημοσιοποίηση στοιχείων μέσω δικαστικών εγγράφων, αλλά κι από πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του, το CNN.

Τα ίδια έγγραφα, αποκάλυψαν μέσα στην εβδομάδα τον τρόπο με τον οποίο προγραμματίζει να κινηθεί η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή, αξιοποιώντας πληροφορίες που έδωσε ο Γκέιτς, προκειμένου να “δέσει” τα στοιχεία για επικοινωνία του Μάναφορτ, με ρωσική μυστική υπηρεσία.

Η ομάδα έρευνας του Μάλερ, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Γκέιτς διατηρούσε επικοινωνία, μ’ έναν στενό συνεργάτη του Μάναφορτ, ο οποίος δούλευε για μία ρωσική μυστική υπηρεσία. Παράλληλα, υπονοείται ότι ο Γκέιτς γνώριζε για την ρωσική μυστική υπηρεσία, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2016, όταν ο ίδιος, εργάζονταν για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Ο Γκέιτς θα κληθεί να μιλήσει για την επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πράκτορα, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο του ζητηθεί από τους ανακριτές, όπως προβλέπει η συμφωνία συνεργασίας και παραδοχής της ενοχής του, που έχει υπογράψει με τον Μάλερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το CNN, η ομάδα ερευνών του ειδικού ανακριτή, είπε από νωρίς στον Γκέιτς κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων που έγιναν για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας παραδοχής της ενοχής του, ότι δεν επιθυμούν την συνεργασία του κατά του Μάναφορτ. Αυτά που ο Μάλερ ήθελε να μάθει από τον Γκέιτς, επικεντρώνονται στην επικοινωνία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και των Ρώσων, σύμφωνα με δήλωση πηγής, που έχει λάβει γνώση για την πορεία της έρευνας.

Η ακριβής γνώση που είχε ο Γκέιτς για την επικοινωνία αυτή, αλλά και το τι ακριβώς έχει ενδεχόμενα πει στους ανακριτές, δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Σε αντάλλαγμα για την συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε με τον ειδικό ανακριτή πριν από έναν μήνα, ο Γκέιτς έλαβε μία σημαντική μείωση του αριθμού των κατηγοριών με τις οποίες βαρύνεται σε δύο υποθέσεις, που έχουν οδηγηθεί στο δικαστήριο. Η εξέλιξη αυτή, μεταφράζεται σε μία δραστική μείωση της ποινής που θα του επιβληθεί.

Η συνεργασία του Γκέιτς με τις αρχές, κλιμακώνει την άσκηση των πιέσεων στον Μάναφορτ, καθώς ο ίδιος, βρίσκεται στο επίκεντρο του ποινικού ενδιαφέροντος της έρευνας που διεξάγεται, με κεντρικό στόχο του ειδικού ανακριτή να τον αναγκάσει στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τις αρχές ή ακόμη και να τον στρέψει κατά του Τραμπ, ώστε ν’ αποκαλυφθούν νέα στοιχεία.

Όπως προβλέπει η συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε ο Γκέιτς, είναι ενδεχόμενο, ο ίδιος, να κληθεί να καταθέσει κατά του Μάναφορτ.

Η κίνηση του Μάλερ να καταθέσει έγγραφα στο δικαστήριο, το βράδυ της Τρίτης, για μία ξεχωριστή υπόθεση που αφορά έναν δικηγόρο, το γραφείο του οποίου είχε συνεργασία με τον Γκέιτς και τον Μάνφορτ, γνωστοποίησε την προσπάθεια του ειδικού ανακριτή να βάλει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του Μάναφορτ και των επικοινωνιών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, με τους Ρώσους. Οι ανακριτές χαρακτηρίζουν τις λεπτομέρειες της επικοινωνίας που είχε ο Γκέιτς με στέλεχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ως “σχετικές με την υπόθεση.”

Ο αναφερόμενος Ρώσος πράκτορας έχει χαρακτηριστεί ως “Άτομο Α” στα παραπάνω δικαστικά έγγραφα και φαίνεται ότι είναι ο Κονσταντίν Κιλιμνίκ, πρώην εργαζόμενος σε επιχείρηση του Μάναφορτ, που έχει ζήσει στο Κίεβο και την Μόσχα, σύμφωνα με πηγές που έχουν ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών. Τον περασμένο Δεκέμβριο, τα μέλη της ομάδας ερευνών του Μάλερ, είχαν προχωρήσει σε μία αναφορά στον Κιλιμνίκ, χωρίς ωστόσο, να τον αναφέρουν ονομαστικά, εκτιμώντας “πως διατηρούσε επαφή με ρωσική μυστική υπηρεσία. Η αναφορά αυτή, ήταν σχετική με δημοσίευμα εφημερίδας στο Κίεβο, στην συγγραφή του οποίου είχε συμμετοχή ο Κιλιμνίκ, μετά από προτροπή του Μάναφορτ, στα τέλη του 2017. Σύμφωνα με την άποψη των ανακριτών της ομάδας ερευνών, ένα τέτοιο δημοσίευμα θα μπορούσε ν’ αποτελέσει παραβίαση των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί στον Μάναφορτ, από δικαστήριο της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, του έχει απαγορευτεί η δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν στην υπόθεσή του.

Τόσο ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, όσο κι ο Γκέιτς είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για τις δραστηριότητές τους, χρόνια πριν την προεκλογική εκστρατεία του 2016. Ο Μάναφορτ υποστήριξε την αθωότητά του σε δύο εγκληματικές υποθέσεις επί τη βάσει των στοιχείων που εντόπισε η έρευνα του ειδικού ανακριτή. Η μία από τις υποθέσεις αυτές, θα εκδικαστεί στην Βιρτζίνια και η άλλη στην Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια).

Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και οι υποστηρικτές έχουν ασκήσει κριτική στον Μάλερ, τονίζοντας ότι οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί δεν σχετίζονται άμεσα με το κεντρικό πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας για την πιθανή παράνομη συνεργασία μεταξύ της προεκλογικής του Τραμπ και της ρωσικής κυβέρνησης. Οι κατηγορίες που σχετίζονται με την δράση του Κίλιμνικ και των σχέσεών του με ρωσική μυστική υπηρεσία, αρχίζουν να δίνουν απαντήσεις στην κριτική που δέχεται ο Μάλερ για την έρευνα που διεξάγει, χωρίς -μέχρι την στιγμή αυτή- να έχουν εξελιχθεί σε νέες κατηγορίες σε βάρος του Μάναφορτ.

Ένας δικηγόρος του Μάναφορτ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, όπως επίσης και ο Κιλιμνίκ. Ο ίδιος, είχε δηλώσει το 2017 στην εφημερίδα “The Washington Post” ότι “δεν είχε σχέση με κάποια ρωσική ή άλλη μυστική υπηρεσία.”

Τις εξελίξεις αρνήθηκε να σχολιάσει κι ο δικηγόρος που υπερασπίζεται σήμερα τον Γκέιτς.

Ο Γκέιτς είναι ενδεχόμενο να έχει πληροφορίες που ενδιαφέρουν την ομάδα ερευνών του Μάλερ, πέρα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που είχε με τον Μάναφορτ, σύμφωνα με πηγές που έχουν ενημερωθεί σχετικά με τον ρόλο του. Ο ίδιος, δεν βρέθηκε ποτέ εντός του στενού κύκλων των ανθρώπων του Τραμπ, αλλά είχε σχέσεις με ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτόν τον κύκλο. Μεταξύ αυτών, ο Μάναφορτ κι ο Τομ Μπαράκ (χρηματοδότης, αλλά και στενός φίλος του Τραμπ). Παράλληλα, ο Γκέιτς είχε την φήμη ότι κρατούσε στοιχεία για τις δραστηριότητες που είχαν αναλάβει τα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Γκέιτς συνεργάστηκε με τον Μάναφορτ στην διάρκεια του καλοκαιριού του 2016, ενώ ο Μάναφορτ συμμετείχε στην επίμαχη συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ τον Ιούνιο του 2016, με Ρώσους πολίτες. Στην συνάντηση αυτή, συμμετείχε και ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ο οποίος ανέμενε να λάβει επιβαρυντικά στοιχεία για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα από τα ηλεκτρονικά μηνύματα, που δημοσιοποίησε ο ίδιος.

“Είχε ο Γκέιτς συμμετοχή στις συναντήσεις που γίνονταν για θέματα στρατηγικής; Όχι. Αλλά, ήταν ένας από τους ανθρώπους που υλοποιούσε τα συμφωνηθέντα,” δήλωσε χαρακτηριστικά μία πηγή που γνωρίζει τον ρόλο που είχε ο Γκέιτς, εντός της προεκλογικής εκστρατείας. Έτσι, παρά το ενδεχόμενο να μην είχε ενεργό συμμετοχή στην παραπάνω συνάντηση στον Πύργο Τραμπ με τους Ρώσους, είναι πιθανό να γνωρίζει τόσο για την συνάντηση αυτή, όσο και για το αν οι Ρώσοι συστήθηκαν στον Τραμπ.

Παρά το γεγονός ότι ο Μάναφορτ απολύθηκε νωρίς από την προεκλογική εκστρατεία, ο Γκέιτς παρέμεινε και συνεργάστηκε με τον Μπαράκ, που ήταν υπεύθυνος για την επιτροπή της προεδρικής ορκωμοσίας, μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η επιλογή του Γκέιτς να συνεργαστεί με τις ανακριτικές αρχές εκτιμάται ότι πέρα από την διάθεση σημαντικών πληροφοριών στην ομάδα ερευνών του Μάλερ, μεταθέτει το ποινικό βάρος της υπόθεσης στον Μάναφορτ. Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια) τον έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αλληλοκάλυψης των κατηγοριών με τις οποίες βαρύνεται, καθώς ο Μάναφορτ επέλεξε να δικαστεί από δύο διαφορετικά δικαστήρια. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής, ανέφερε επίσης, ότι είναι ενδεχόμενο ο Μάναφορτ εάν καταδικαστεί, να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στις φυλακές.

Τα στοιχεία για την επικοινωνία μεταξύ του Μάναφορτ και του Κιλιμνίκ, διαφοροποιούν χρονικά την κατεύθυνση της έρευνας του Μάλερ και την προσανατολίζουν στην περίοδο διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

30/03/2018 09:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: