Ο απρόβλεπτος Ερντογάν θα αποφασίσει για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: MIGNATIOU.COM

Τη Δευτέρα θα δικαστούν από το δικαστήριο στην Ανδριανούπολη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο επειδή φέρεται να πέρασαν κατά λάθος στην άλλη πλευρά του Εβρου.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά, οι πάντες είναι αναγκασμένοι να διατηρούν τις επιφυλάξεις καθώς την Δευτέρα επιστρέφει στην Τουρκία από την Αφρική, ο ισλαμιστής πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και δεν αποκλείουν με δική του παρέμβαση οι εξελίξεις να πάρουν κάποια άλλη τροπή.

Η κατηγορία που τους έχει απαγγελθεί σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι “παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής”. Ο εισαγγελέας, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που προέρχονται απο τις τουρκικές εφημερίδες, ήθελε να προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία, όμως ο δικαστής άφησε  μόνο την παραβίαση στρατιωτικής ζώνης. Ωστόσο διέταξε την προφυλάκισή τους με την υποψία διαφυγής.

Πάντως η ελληνική πλευρά σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων αποδέχεται μόνο την κατηγορία της παράνομης εισόδου, και ελπίζει ότι μετά την εκδίκαση οι δύο στρατιωτικοί θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστική ειναι η δήλωση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στα σενάρια περι ανταλλαγής με του “8” Τούρκους στρατιωτικούς, ότι “δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων”.

Ίδια εκτίμηση εξέφρασε κι ο Γιώργος Κουμουτσάκος μετά από επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρέσβη στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, ότι δηλαδή δεν θα επιχειρηθεί να γίνει συμψηφισμός με τους “8”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας ο χειρισμός του θέματος γίνεται αποκλειστικά από το υπουργείο Εξωτερικών και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

Μία ακόμα θετική εξέλιξη θεωρείται από τους αναλυτές, η παρέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες που εξεδήλωσαν την επιθυμία να λήξει ομαλά το θέμα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν ξεκάθαρα να μην γίνει καμία “παρέμβαση” στα κινητά τους, και να μην τεθεί κάποιο άλλο θέμα…

Οι ενδείξεις προς το παρόν εκτιμούνται θετικά από την Ελληνική Διπλωματία και για πρώτη φορά το πρωί εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα δείχνουν ότι θα κυλήσουν ομαλά.

Πάντως κρατούν επιφυλάξεις καθώς την Δευτέρα επιστρέφει στην Τουρκία ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και δεν αποκλείουν με δική του παρέμβαση οι εξελίξεις να πάρουν κάποια άλλη τροπή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: