Ο Αναστασιάδης ενημερώνει Τουσκ για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ




Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα έχει την Πέμπτη το πρωί, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται, στις 22 και 23 Μαρτίου, η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η συνάντηση Αναστασιάδη – Τουσκ θα πραγματοποιηθεί στις 09.40 τοπική ώρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τα όσα έκανε η Τουρκία μετά την έκκληση που της απηύθυνε η ΕΕ το Φεβρουάριο, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει ισχυρότερη υποστήριξη και παρέμβαση από την ΕΕ προς την πλευρά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Μαρτίου, θα καταθέσει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είχε γίνει και στο ‘Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Φεβρουάριο, σε σχέση με τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τη διεθνή νομιμότητα, τις πρόνοιες αλληλεγγύης στις Συνθήκες της ΕΕ κλπ.

Επειδή όμως τώρα υπάρχει και η καθαρή τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη δήλωση του κ. Τουσκ μετά το ‘Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τον κ. Τουσκ και για το τί έκανε η Τουρκία μετά την έκκληση που της απηύθυνε η ΕΕ, δηλαδή τα όσα μεσολάβησαν από τον Φεβρουάριο, πρόσθεσαν οι κυβερνητικές πηγές.

Ανέφεραν ακόμη πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητήσει ισχυρότερη υποστήριξη και παρέμβαση από την ΕΕ προς την πλευρά της Τουρκίας, ενόψει των Συμπερασμάτων που θα υιοθετηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως με τη δήλωσή του το Φεβρουάριο, εκ μέρους όλων των ηγετών της ΕΕ, ο κ. Τουσκ είχε καλέσει επειγόντως την Τουρκία «να τερματίσει τις δραστηριότητές της» στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της ΕΕ στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο, με βάση το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εξάλλου το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Η σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών της ΕΕ θα ξεκινήσει στις 1530 ώρα Βρυξελλών. Θα προηγηθεί στις 1500 η ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Στις 1930, τοπική ώρα, θα πραγματοποιηθεί το δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, κατά το οποίο θα συζητηθούν οι σχέσεις με την Τουρκία.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
21/03/2018 15:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: