Ο αγώνας των εργαζομένων του Mega, έξω από τη “Μότορ Όιλ”: Ρεπορτάζ του γαλλικού πρακτορείου




Στο πλάι ενός πολύβουου αυτοκινητόδρομου της Αθήνας, μια ομάδα μεσήλικων ανδρών συγκεντρώνονται στο σκοτάδι δίπλα σε ένα βαν που καλύπτεται από μουσαμά, έξω από τα γραφεία μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ελλάδας… Έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων για τον αγώνα που δίνουν οι απλήρωτοι επί δύο χρόνια εργαζόμενοι του MEGA. Και συνεχίζει…

Καπνίζοντας τσιγάρα και πίνοντας φθηνό κρασί, αυτοί οι βετεράνοι της τηλεόρασης με συνολικά πάνω από έναν αιώνα εργασιακής εμπειρίας, είναι ότι έχει απομείνει από το Mega Channel, που κάποτε αποτελούσε τον πιο ισχυρό τηλεοπτικό σταθμό της Ελλάδας.

Όπως και εκατοντάδες δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερο από ένα χρόνο εξ αιτίας της μακροχρόνιας κρίσης που μαστίζει τον τομέα των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα.

«Είμαστε απλήρωτοι από μια επιχείρηση που εξακολουθεί να λειτουργεί – και κερδίζει έσοδα που υπερβαίνουν τούς μισθούς μας και αυτό μας τρελαίνει”, λέει ο 56χρονος κινηματογραφιστής Γρηγόρης Φαρμακάς, ο οποίος εργάζεται στη Mega για σχεδόν τρεις δεκαετίες .

Οι άνδρες έχουν χωριστεί σε βάρδιες για να μπορέσει να συνεχιστεί η διαμαρτυρία κάτω από τα γραφεία της Motor Oil, μίας εκ των δύο διυλιστηρίων της χώρας, ιδιοκτησίας της οικογένειας του Ιωάννη Βαρδινογιάννη, που είναι και ιδιοκτήτης του Mega.

Το τρίγωνο της διαφθοράς

Μια κοινοβουλευτική έρευνα το 2017 διαπίστωσε ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης οφείλουν  στις τράπεζες σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ (1,6 δισ. Δολάρια), επωφελούμενα εδώ και δεκαετίες, ως μέρος ενός διεφθαρμένου τριγώνου επιρροής από πολιτικούς, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης και τραπεζίτες .

“Όσο όλα πήγαιναν καλά, οι μέτοχοι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι τράπεζες και οι πολιτικοί έκαναν ό, τι ήθελαν”, λέει ο Γιάννης Λαμπίρης, ένας παλαίμαχος δημοσιογράφος στον διακεκριμένο όμιλο  μέσων μαζικής ενημέρωσης ΔΟΛ, που επίσης άλλαξε χέρια πρόσφατα.

“Οι τράπεζες έπαιρναν εντολές από όλες τις κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από κόμματα. Οι πολιτικοί χρηματοδότησαν ουσιαστικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε αντάλλαγμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάλυπταν τις παρατυπίες των τραπεζών”, δήλωσε στην AFP.

Ένα κορυφαίο στέλεχος του ΔΟΛ , ο Παναγιώτης Ψυχάρης, προκάλεσε αναστάτωση το 2016 όταν είπε σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή που ερεύνησε τα επισφαλή δάνεια, ότι εξασφάλισε δάνειο 15 εκατομμυρίων ευρώ με μοναδική εγγύηση μόνο την υπογραφή του.

“(Πριν από μια δεκαετία), οι τράπεζες έδιναν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις”, δήλωσε στην ίδια επιτροπή άλλος ένας μέτοχος, ο Φώτης Μπόμπολας του ομίλου Πήγασος.

Οι οικογένειες των Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και Ψυχάρη ήταν όλοι μέτοχοι στο κανάλι Μέγα. Η οικογένεια Μπόμπολα, η οποία κατέχει μία από τις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες της Ελλάδας, είχε υπό τον έλεγχο της επίσης την εφημερίδα “Εθνος”.

Αλλά το 2010, η οικονομική κρίση έπληξε την Ελλάδα και οι τράπεζες σχεδόν κατέρρευσαν. Στη συνέχεια, το 2015, η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε την εξουσία, με την υπόσχεση να χτυπήσει τους «οικονομικούς ολιγάρχες» και να σπάσει το «αμαρτωλό τρίγωνο τραπεζών, κυβερνώντων κομμάτων και μέσων ενημέρωσης».

“Η συμπαιγνία της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας είναι ένα από τα σοβαρότερα δεινά για τη χώρα και για τη δημοκρατία”, είχε δηλώσει ο Τσίπρας δύο χρόνια πριν έρθει στην εξουσία.

 Οι τράπεζες κλείνουν τι κάνουλες 

Μέσα σε ένα χρόνο από την άφιξη της κυβέρνησης Τσίπρα στην εξουσία και με αυξανόμενη πίεση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αποκατάσταση ζημιών, οι δανειστές της Ελλάδας έκλεισαν τις κάνουλες.

Το Mega ήταν το πρώτο που πήρε την κάτω βόλτα. Οι τράπεζες στις αρχές του 2017 πάγωσαν τους λογαριασμούς του και απαίτησαν τα δάνεια, αφού οι μέτοχοι απέτυχαν να αντλήσουν νέα κεφάλαια. Ο σταθμός δεν είχε επίσης τα χρήματα για να υποβάλει αίτηση για νέα άδεια τηλεόρασης που προκήρυξε η κυβέρνηση.

Το προσωπικό κρατούσε τον σταθμό ζωντανό με επαναλήψεις  των κωμωδιών και των σήριαλ του Mega, που ήταν από τα πιο δημοφιλή που παρήχθησαν ποτέ στην Ελλάδα.

Οι αρχές θα αποφασίσουν το Μάιο εάν θα βγάλουν τελικά το κανάλι εκτός αέρα.

Ο όμιλος ΔΟΛ πωλήθηκε τον Μάιο του 2017 στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Πειραιά που μετέχει στο Ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου .

Δύο μήνες αργότερα, το Έθνος και αρκετές θυγατρικές εταιρίες πωλήθηκαν σε πλειστηριασμό, στον ελληνορώσο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, πρώην συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν και ιδιοκτήτη του ποδοσφαιρικού συλλόγου ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης.

Κατά τη μετάβαση αυτή, περίπου 1.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους.

Με τους περισσότερους  να είναι πάνω από τα 50, αυτοί οι εξειδικευμένοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, βασίζονται πλέον στις συντάξεις των γονέων τους, τα τιμαλφή που δίνουν για ενέχυρο η επιστρέφουν σε περίεργες δουλειές όπως οδηγός ταξί και ντελιβεράς.

“Πολλοί από εμάς έχουν υποθήκες και κινδυνεύουμε να χάσουμε τα σπίτια μας. Πουλάμε τιμαλφή και ακίνητα για να τα καλύψουμε”, λέει ο Φαρμάκας.

Στοιχεία από την δημοσιογραφική συνδικαλιστική Ένωση ΕΣΗΕΑ δείχνουν ότι από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2010 έχουν κλείσει περισσότερες από 40 εφημερίδες και δύο τηλεοπτικοί σταθμοί.

Πολλοί από εκείνους που εργάζονταν εκεί, όπως και η πρώην συντάκτρια του Έθνους, Τατιάνα Οικονομίδου, δεν ήταν ποτέ στην επίσημη μισθοδοσία – κοινή πρακτική των μέσων ενημέρωσης – και συνεπώς δεν μπορούν ποτέ να ζητήσουν αποζημίωση ή επίδομα ανεργίας.

“Η τελευταία μου πληρωμή ήταν τον Οκτώβριο του 2016. Αλλά πρέπει να πληρώσω 2.500 ευρώ ετησίως για την κοινωνική ασφάλιση, ακόμη και χωρίς δουλειά”, δήλωσε η Οικονόμιδου.

“Μου πρότειναν πρόσφατα μια εργασία 12 ώρες την εβδομάδα σε μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα για 100 ευρώ το μήνα”, λέει και γελάει πικρά.

 

Πηγή: AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: