Νέα στοιχεία στην υπόθεση Cambridge Analytica εμπλέκουν την εκστρατεία υπέρ του Brexit




Νέο επεισόδιο στις καταγγελίες γύρω από την αμφιλεγόμενη δράση της εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ και διαχείρισης δεδομένων Cambridge Analytica αποτελούν οι αποκαλύψεις πρώην στελέχους της εκστρατείας υπέρ του Brexit, οι οποίες εμπλέκουν και στενό πολιτικό σύμβουλο της Τερέζα Μέι.

Ο Σαμίρ Σάννι που είχε τοποθετηθεί εκ των επικεφαλής της οργάνωσης ‘BeLeave’, παραρτήματος νεολαίας της επίσημης εκστρατείας υπέρ του Brexit ‘Vote Leave’, κατήγγειλε στην εφημερίδα Observer πιθανή παραβίαση των κανόνων χρηματοδότησης της εκστρατείας πριν από το δημοψήφισμα του 2016.

Ο 24χρονος με καταγωγή από το Πακιστάν είπε ότι η εκστρατεία Vote Leave είχε χρησιμοποιήσει την οργάνωση BeLeave ως όχημα μεταφοράς χρημάτων στην καναδική εταιρεία ψηφιακής διαφήμισης AggregateIQ, έτσι ώστε να μην υπερβεί το όριο των 7εκ. λιρών στις δαπάνες της προδημοψηφισματικής περιόδου που ορίζει ο εκλογικός νόμος στη Βρετανία.

Ο Observer αποκαλύπτει ότι η καναδική εταιρεία ήταν παράρτημα της SCL Elections, μητρικής της Cambridge Analytica, κάτι που οι Καναδοί ιθύνοντες αρνούνται, όπως αρνούνται και το ρόλο της εταιρείας στην εκστρατεία υπέρ του Brexit. Τις κατηγορίες για πρακτικές που παραβίαζαν τους κανόνες χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας απορρίπτουν και στελέχη του Vote Leave.

Παρόλα αυτά, η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει στοιχεία που φέρονται να έχουν διαγραφεί από την ίδια την ιστοσελίδα της AggregateIQ τα οποία μοιάζουν να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες διασύνδεσης με την SCL και με την εκστρατεία του Brexit.

Η υπόθεση περιπλέκεται περισσότερο από τη δήλωση που εξέδωσε το τότε στέλεχος της εκστρατείας Vote Leave και νυν πολιτικός σύμβουλος της Πρωθυπουργού Μέι, Στίβεν Πάρκινσον, με την οποία γνωστοποιείται πως ο ίδιος διατηρούσε δεσμό με τον Σαμίρ Σάννι την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα.

Ο Σάννι κατηγορεί τον Πάρκινσον ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις καταγγελίες, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αποκάλυψη του γεγονότος ότι είναι ομοφυλόφιλος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια συγγενών του στο Πακιστάν.

Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι υποχρεώθηκε να διαβεβαιώσει για την πλήρη στήριξη της πρωθυπουργού στον πολιτικό της σύμβουλο.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και πολέμιοι του Brexit ζητούν τώρα από την κα Μέι να διασφαλίσει πως θα γίνει γνωστό πόσα ακριβώς γνώριζαν οι πολιτικοί επικεφαλής της εκστρατείας Vote Leave, Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκόουβ για την καταγγελλόμενη υπέρβαση των χρηματοδοτικών ορίων πριν από το δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ.

Ο κ. Τζόνσον, πάντως, απέρριψε τις κατηγορίες ως «γελοίες».

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός

Βρετανία/Λονδίνο 26/03/2018 16:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: