Νέα στοιχεία για επαφές συνεργατών του Τραμπ με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες




Πρώην στέλεχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που συνεργάστηκε με τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ Πολ Μάναφορτ, αλλά και τον βασικό συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς, είχε επικοινωνία με τον Γκέιτς στα τέλη της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, σύμφωνα με δικαστικά έγραφα του γραφείου του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών χαρακτηρίζεται ως “Πρόσωπο Α” σύμφωνα με τα ίδια δικαστικά έγγραφα που καταρτίστηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ).

Η επικοινωνία που είχε με τον Γκέιτς χαρακτηρίζεται σημαντική, καθώς οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί κατά των δύο πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ σχετίζονται μόνο με τις δραστηριότητες προώθησης των ουκρανικών συμφερόντων στις ΗΠΑ πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι ίδιες κατηγορίες δεν σχετίζονται με τις δραστηριότητες των δύο αντρών στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

“Το γεγονός ότι ένας αξιωματούχος που είχε σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, στο πλευρό του προέδρου της (Μάναφορτ) συνομιλούσε με κάποιον, για τον οποίο γνώριζε ότι είχε δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, είναι σημαντικό. Επίσης, συνδέεται με το γεγονός ότι ο Μάλερ αποφάσισε να το αξιοποιήσει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή,” δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή που έχει λάβει γνώση για την πορεία των ερευνών του Μάλερ, ενώ μίλησε ανώνυμα.

“Παίζει σκάκι και μετακινεί το συγκεκριμένο πιόνι τώρα, ανεξάρτητα από το τι λέει ο Τραμπ για την μη διάπραξη συνωμοσίας. Το μέρος αυτό, της έρευνας παραμένει εξαιρετικά ουσιώδες,” επεσήμανε η ίδια πηγή.
Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται την εμπλοκή της στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το 2016, όπως και ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο Γκέιτς παραδέχτηκε την ενοχή του για ψευδορκία στο FBI, αλλά και για συνωμοσία με σκοπό την οικονομική υπεξαίρεση από το αμερικανικό δημόσιο. Παράλληλα, συμφώνησε να συνεργαστεί με τον Μάλερ και την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις εκλογές, αλλά και για το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Μόσχας.

Ένας δικηγόρος του Γκέιτς δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.
Από την άλλη μεριά, ο Μάναφορτ έχει δηλώσει αθώος απέναντι στις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί από τον ειδικό ανακριτή. Οι κατηγορίες αυτές αναφέρονται από την διάπραξη τραπεζικής απάτης μέχρι και την υποβολή παραποιημένων δηλώσεων επιστροφής φόρου, με στόχο την εξαπάτηση των αρμοδίων υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο Μάναφορτ κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και για την μη δήλωση των δραστηριοτήτων του σχετικά με την εκπροσώπηση συμφερόντων άλλης χώρας εντός των ΗΠΑ. Ο Μάναφορτ είχε αναπτύξει δραστηριότητα στην Ουάσινγκτον προωθώντας τα συμφέροντα της φιλο-ρωσικής κυβέρνησης του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Μάναφορτ προσπαθούν ν’ απορρίψουν τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του, ισχυριζόμενοι ότι αυτές δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές, ενώ βρίσκονται εκτός του πλαισίου της έρευνας που διεξάγεται από τον Μάλερ.

Εκπρόσωπος του Μάναφορτ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις υπακούοντας σε περιοριστικό όρο που έχει τεθεί στον πελάτη του από δικαστήριο στην Ουάσινγκτον. Η μία δίκη του Μάναφορτ θα αρχίσει τον Ιούλιο σε δικαστήριο στην Βιρτζίνια, ενώ η άλλη δίκη θα διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον και αναμένεται ν’ αρχίσει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόσφατα, ομοσπονδιακός δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Μάναφορτ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στην φυλακή, στην περίπτωση που καταδικαστεί.

Παράλληλα, του έχει επισημανθεί δικαστικώς, ο κίνδυνος αλληλοκάλυψης των κατηγοριών με δεδομένη την εμπλοκή του σε δύο δικαστικές διαδικασίες, αλλά και την επιλογή του να δικαστεί από δύο ξεχωριστά δικαστήρια.

Από την άλλη μεριά, η συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε ο Γκέιτς με τον ειδικό ανακριτή είχε ως θετικό αποτέλεσμα για τον ίδιο την σημαντική μείωση της ποινής του, αλλά και την βεβαιότητα ότι έχει πολλά και ουσιαστικά πράγματα ν’ αποκαλύψει.
Ωστόσο, νομικοί εκτιμούν ότι η συνεργασία με του Γκέιτς στην έρευνα του Μάλερ μετατοπίζει το ποινικό βάρος της υπόθεσης στον Μάναφορτ, κλιμακώνοντας νομικά την πίεση που του ασκείται προκειμένου να συνεργαστεί με τις αρχές ή να στραφεί κατά του προέδρου Τραμπ.

Η αποκάλυψη για την επικοινωνία του Γκέιτς με τον Ρώσο πράκτορα εντός της περιόδου της προεκλογικής εκστρατείας προσδίδει στην υπόθεση μία νέα σοβαρή διάσταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Μάλερ κινείται προς κάθε κατεύθυνση και άσχετα από χρονικούς περιορισμούς.

29/03/2018 10:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: