“Να μετατρέψουμε την Κύπρο σε σύγχρονο κράτος”, είπε στους υπουργούς ο Αναστασιάδης




Προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του οράματος μετατροπής της Κύπρου σε ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο θα ενεργεί ως υπηρέτης του λαού, προέτρεψε τους Υπουργούς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην πρώτη συνεδρία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε, μεταξύ άλλων, από τους Υπουργούς του τείνουν ευήκοον ους στις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή ως προς τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται και βεβαίως ως προς τους κανόνες της χρηστής διοίκησης, επανέλαβε την πρόθεσή του για μηδενική ανοχή έναντι φαινομένων διαφθοράς σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει πράξη σε συνεργασία και με τα πολιτικά κόμματα και ανακοίνωσε περιοδεία τις επόμενες εβδομάδες για παρακολούθηση της προόδου που επιτελείται στα έργα που έχουν εξαγγελθεί.

Επισήμανε επίσης ότι επικοινωνιακά «στόχος δεν είναι η όξυνση του πολιτικού κλίματος, είναι η με ήπιους τόνους και με επιχειρήματα αντιμετώπιση της όποιας καλοδεχούμενης κριτικής, που καθηκόντως η αντιπολίτευση θα ασκεί».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην υπογραφή από τους Υπουργούς του Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος θεσμοθετήθηκε από την πρώτη του διακυβέρνηση το 2018.

Ο Κώδικας θέτει, όπως είπε, τα πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να κινείται ο κάθε Υπουργός «ιδιαίτερα έχοντας κατά νου, πριν και πάνω από όλα, την ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες της αξιοκρατίας, της ευθυκρισίας, πάντοτε της χρηστής διοίκησης και βεβαίως η αποφυγή της οποιασδήποτε εμπλοκής ή συναλλαγής με οποιονδήποτε ο οποίος ενδεχόμενα να έχει συμφέρον από το Υπουργείο από το οποίο υπηρετείτε».

Αναφερόμενος στον προγραμματισμό δράσεων που έχουν γίνει από πλευράς Κυβέρνησης σημείωσε ότι αυτό που ο ίδιος αναμένει σε συνεννόηση και με τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου να καταρτιστεί και ο κατάλογος των έργων που έχουν εξαγγελθεί «γιατί τις επόμενες των εβδομάδων θα περιοδεύσουμε κατά επαρχία για να δούμε που βρίσκονται τα έργα τα οποία έχουν εξαγγελθεί αλλά και πως μεθοδεύουμε έτσι ώστε αυτά τα οποία έχουν εξαγγελθεί να γίνουν πραγματικότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι σε κάθε Υπουργείο υπάρχουν οι Επιτροπές Ελέγχου «οι οποίες πέραν από το να παρακολουθούν την νομότυπη αλλά και την ορθή λειτουργία των Υπουργείων, στόχο έχουν να παρακολουθούν τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος είναι ένας εκ των συνεργατών μας και προς τον οποίο θα πρέπει να τείνουν ευήκοον ους, όχι ως προς τις πολιτικές αποφάσεις αυτές είναι θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά ως προς τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται και βεβαίως ως προς τους κανόνες της χρηστής διοίκησης, που είναι ένα θέμα σημαντικό και εκ των προτεραιοτήτων της κυβερνήσεων».

Παρακάλεσε επίσης τους Υπουργούς να γίνεται διαβούλευση με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για τις προτάσεις τους προτού παρουσιαστούν ενώπιον του Υπουργικού «έτσι ώστε να είναι δικαιολογημένη από πλευράς οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους η πρόταση».

Μέχρι σήμερα, επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «λειτουργήσαμε σαν μια οικογένεια, το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόλυτη συνεργασία, χωρίς ποτέ να παρατηρηθούν διαφωνίες ουσίας». Μπορεί, πρόσθεσε, να γίνεται και θα γίνεται ο διάλογος, αλλά εν πάση περιπτώσει μέσα από μια αυστηρή διαδικασία που ακολουθούσαμε και ιδιαίτερα με τις οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών, «κατορθώσαμε να επιτύχουμε τα αποτελέσματα που επιτύχαμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι οι πολιτικές της Κυβέρνησης θα πρέπει να υλοποιήσουν ένα όραμα: «πρώτον να μετατρέψουμε αυτό το κράτος σε ένα σύγχρονο, που να είναι υπηρέτης του λαού και όχι ο λαός να υπηρετεί τους λειτουργούς».

«Ένα δεύτερο είναι ένα κράτος πρόνοιας, ένα τρίτο είναι ο εκσυγχρονισμός, όπως είχα πει απαρχής βεβαίως, της δημόσιας υπηρεσίας έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική, να γίνει πιο δημιουργική, να καταστήσει την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική».

Όπως έχω πει ένα κράτος πρόνοιας μέσα από τις πολιτικές που ακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια έχει πλέον στοχευμένη στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ευάλωτων, αλλά και όσων με βάση κριτήρια έχουν ανάγκη.

«Ταυτόχρονα, υποχρέωσή μας είναι να υλοποιήσουμε το ΓεΣΥ κάτι το οποίο δυστυχώς στιγματίζει την χώρα μας αφού είναι η μόνη από τις ευρωπαϊκές χώρες και πολλές άλλες που δεν έχει ένα ανάλογο σύστημα», τόνισε.

Πιστεύω, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι «όλων επιθυμία είναι να δούμε αυτό το κράτος, όχι απλά να εκσυγχρονίζεται, αλλά να γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό αλλά και ακόμα πιο δημιουργικό».

Σε αναφορά του στην αμυντική πολιτική είπε ότι «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική δύναμη της Εθνικής Φρουράς». Διευκρίνισε ότι «με κανένα τρόπο δεν εννοώ πολιτικές που θα δίνουν έστω και το στίγμα της επιθετικότητας».

«Είμαστε ένα μικρό κράτος, το οποίο μέσα από τις 21 τόσες διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας έχουμε κατορθώσει να γίνουμε ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, κάτι για το οποίο οπωσδήποτε μετρά και στην ΕΕ, αφού πλείστες όσες των διακρατικών συμφωνιών συνεργασίας είναι και με ευρωπαϊκά κράτη, όπως και με πλείστα των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας». Επανέλαβε την πρόθεσή του για να ακολουθεί μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική «έτσι ώστε να είμαστε παρόντες εκεί και όπου επιβάλλεται και να συνεχίσουμε να συντηρούμε το κύρος που η χώρα μας διαθέτει».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι «εκείνο που προέχει και επιβάλλεται μια πολιτική μη ανοχής στη διαφθορά».

Σύμφωνα με τον ίδιο «θα πρέπει και σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις να δούμε πως αυτό το «μηδενική» εν τη ουσία και την πράξη υλοποιείται».

«Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι μια εκ των προτεραιοτήτων μας και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε στην γραμμή που έχει χαράξει ο προκάτοχος σας κ. Χαμπιαούρη», είπε απευθυνόμενος στον νέο Υπουργό Παιδείας.

Όπως και η γεωργική πολιτική, συνέχισε, «που είναι ένας τομέας σημαντικός, θα δούμε μια πολιτική που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των γεωργοκτηνοτρόφων, νέων τομέων γεωργίας, βιοποικιλότητα». Είναι εξάλλου, ανέφερε, «μέσα στα πλαίσια και των επιστημονικών σας γνώσεων, αλλά και μιας πολιτικής για τις ορεινές κοινότητες που θέλω να είναι τέτοια που επιτέλους να αφήσουμε το στίγμα μας ότι αναζωογονούνται».

Για τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «είμαι βέβαιος ότι με αποφασιστικότητα θα παρακολουθείτε τα όσα τεκταίνονται ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και να δώσουμε μια άλλη μορφή στην πατρίδα μας από πλευράς υποδομών».

Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εσωτερικών, τόνισε ότι «τα θέματα της ολοκληρωμένης προσφυγικής πολιτικής προέχουν, πέραν βεβαίως των πολλαπλών δράσεων που έχει το Υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία δεν θα παραλείψουμε να παρακολουθούμε με δικές σας εισηγήσεις».

Επισήμανε ότι θα πρέπει επίσης «να δούμε πως συνεχίζουμε να υλοποιούμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς αλλά και πως ακόμα περισσότερο προωθούμε και υλοποιούμε εθνικούς σχεδιασμούς είτε που αφορούν τα ενεργειακά, είτε τον τουριστικό τομέα, είτε τις υπηρεσίες, είτε βεβαίως τα νέα μοντέλα ανάπτυξης που έχουμε κατά νου».

Απευθυνόμενος προς τους Υφυπουργούς, ανέφερε ότι αναμένει «να εγκύψουν στην χάραξη νέων πολιτικών, ιδιαίτερα όσον αφορά την εμπορική ναυτιλία, έτσι ώστε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερες εταιρείες, ή ενδιαφερόμενους, είτε πλοιοδιαχειρίστριες, είτε αναβάθμιση της κυπριακής σημαίας κτλ».

«Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω έχει την ευθύνη, μαζί μου, να παρακολουθεί τα όσα τεκταίνονται όχι στο Προεδρικό, αλλά σε τομείς πολιτικής που χρειάζεται ο συντονισμός», πρόσθεσε.

Από πλευράς επικοινωνιακής, σημείωσε, «στόχος δεν είναι η όξυνση του πολιτικού κλίματος, είναι η με ήπιους τόνους και με επιχειρήματα αντιμετώπιση της όποιας καλοδεχούμενης κριτικής, που καθηκόντως η αντιπολίτευση θα ασκεί».

«Δεν είναι η πρόθεσή μας να συγκρουστούμε. Η πρόθεση μας είναι απλά να θέτουμε τις πραγματικότητες ή τα πραγματικά γεγονότα στις σωστές τους διαστάσεις».

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
01/03/2018 11:01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: