Μικρές παρατυπίες, έλλειψη ανταγωνισμού είδαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στις ρωσικές εκλογές




Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι ρωσικές προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν σωστά παρά την «έλλειψη αληθινού ανταγωνισμού» και τις παρατυπίες που είχαν στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή.

Ο ΟΑΣΕ, ο οποίος είχε αναπτύξει χθες 481 διεθνείς παρατηρητές στα εκλογικά τμήματα, αναφέρει έτσι σε έκθεσή του πως η ψηφοφορία διεξήχθη «στο σύνολό της με τάξη, παρά τις διαδικαστικές παρατυπίες στη διάρκεια της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων».

Ο οργανισμός υπογραμμίζει ωστόσο πως η εκλογική αναμέτρηση, την οποία κέρδισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με πσοσοστό 76,7% των ψήφων, διεξήχθη «μέσα σ’ ένα πολιτικό και δικαστικό περιβάλλον που χαρακτηρίσθηκε από διαρκή άσκηση πίεσης στις επικριτικές φωνές».

«Οι περιορισμοί των θεμελιωδών ελευθεριών του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, καθώς και στην υποβολή των υποψηφιοτήτων, είχαν ως αποτέλεσμα μια έλλειψη αληθινού ανταγωνισμού», αναφέρει ο ΟΑΣΕ.

Ο οργανισμός υπογραμμίζει επίσης την «απουσία κριτικής στην κάλυψη του προέδρου Πούτιν από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, η οποία οδήγησε σε άνισες συνθήκες ανταγωνισμού» μεταξύ των υποψηφίων.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, που αντιπολιτεύεται το Κρεμλίνο, είχε αποκλειστεί από τις εκλογές από την Εκλογική Επιτροπή εξαιτίας μιας καταδίκης του από τη δικαιοσύνη για κατάχρηση κεφαλαίων, για την οποία καταγγέλλει πως ενορχηστρώθηκε από τις αρχές. Είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας.

Οι οπαδοί του «ήταν θύματα πολυάριθμων συλλήψεων, κατασχέσεων υλικού τους και άλλων μέτρων που περιόρισαν την ελευθερία τους να εκφράζουν τις απόψεις τους και να συγκεντρώνονται», αναφέρει ο ΟΑΣΕ.

Οι διεθνείς πρατηρητές επισήμαναν εξάλλου ανήμερα των εκλογών «μια σειρά μέτρων, μερικά από τα οποία είναι ανάρμοστα, με στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή», όπως η μαζική μεταφορά δημόσιων υπαλλήλων με πούλμαν προς τα εκλογικά τμήματα ή πιέσεις στους εργαζομένους ορισμένων επιχειρήσεων, τους φοιτητές και τους γονείς μαθητών να πάνε να ψηφίσουν.

Ο Ναβάλνι κατηγόρησε τις αρχές ότι διόγκωσαν με πολυάριθμες απάτες το ποσοστό της συμμετοχής και προειδοποίησε πως θα συνεχίσει να καλεί σε διαδηλώσεις.

Η πρόεδρος της ρωσικής Εκλογικής Επιτροπής, η Έλα Παμφίλοβα, δήλωσε από την πλευρά της ότι η εκλογή ήταν «διαφανής στον μέγιστο βαθμό».

19/03/2018 14:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μόσχα, Russian Federation

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: