Μία σημαντική εκδήλωση: Ο Τραμπ και η Μελάνια υποδέχονται τους ομογενείς στο Λευκό Οίκο




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Σήμερα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η σύζυγος του Μελάνια, θα υποδεχθούν στο Λευκό Οίκο δεκάδες Ελληνοαμερικανούς, για να εορτάσουν μαζί τους την εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ανακηρύξει την 25η Μαρτίου 2018 ως ημέρα της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν μπορούν να αντιληφθούν τη σημασία αυτής της εκδήλωσης, και μερικοί φτάνουν στο σημείο να την περιγελάσουν και να υποβαθμίσουν και να υποτιμήσουν τους ομογενείς. Κάνουν μέγα σφάλμα.

  • Έχω να απαριθμήσω άπειρες περιπτώσεις κατά τις οποίες, και σ’ αυτήν την εκδήλωση, και σε άλλες, οι ομογενείς μπόρεσαν και άλλαξαν γνώμες και πολιτικές. Πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στην Ελλάδα και την Κύπρο από την τουρκική εισβολή, τον Ιούλιο του 1974 μέχρι και σήμερα, με μία εκ των πλέον χαρακτηριστικών περιπτώσεων την υπόθεση των Ιμίων, όπου ο ρόλος τους ήταν καταλυτικός. Και εάν δεν παρατηρείτο εκείνες τις δύσκολες ώρες η «πολυφωνία» των αξιωματούχων της τότε κυβέρνησης, οι ομογενείς θα είχαν προλάβει και θα είχαν διασώσει την γκριζοποίηση του Αιγαίου, που είχε συμφωνήσει ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, έχοντας πάρει το πράσινο φως από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης τη σημασία αυτής της εκδήλωσης, να μου επιτρέψετε να εξηγήσω ότι δεν πρόκειται για το φολκλόρ και το δήθεν «κιτς» που παρουσιάζουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης -το κάναμε και εμείς κάποιες φορές στο Mega- αλλά οι συζητήσεις που έχουν οι Ελληνοαμερικανοί παράγοντες και ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τους αξιωματούχους της κυβέρνησής του.

Και ειδικά αυτή την περίοδο, που ο άσπονδος πλέον «φίλος» του Αμερικανού προέδρου, ο Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και η ηγεσία της Ομογένειας έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν κατ’ ιδίαν με τον Αμερικανό πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του.

  • Οι ομογενείς είναι μία σημαντική υποστηρικτική δύναμη για την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία δεν χρησιμοποιείται όπως πρέπει από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ελληνοαμερικανοί έχουν μερικές φορές απόψεις, με τις οποίες δεν συμφωνούν τα «εθνικά κέντρα». Τούτο συμβαίνει και με τις εβραϊκές οργανώσεις, αλλά η εκάστοτε κυβέρνηση του Ισραήλ αφήνει χώρο και περιθώρια στους δικούς της ομογενείς, για να αναπτύξουν τη δράση τους.

Ένα άλλο θέμα -για αρκετούς αποτελεί πρόβλημα- είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της Εκκλησίας και της Ομογένειας, με αποτέλεσμα μερικές φορές να συγκρούονται τα συμφέροντα. Η Εκκλησία της Αμερικής ενδιαφέρεται περισσότερο για την τύχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αποτέλεσμα, μερικοί στην Ομογένεια να αισθάνονται ότι η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα είναι όμηρος του Φαναρίου, το οποίο δεν επιτρέπεται, και δεν δύναται άλλωστε, να προκαλεί την ισλαμική κυβέρνηση της Τουρκίας, μέσω της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

  • Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, όπως και οι προηγούμενοι με πρώτο τον Ιάκωβο, θέτει πάντα τα εθνικά θέματα, αλλά το κάνει με πολύ προσεκτικό τρόπο. Αυτά τα ζητήματα έπρεπε να αφεθούν αποκλειστικά στους λαϊκούς.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η σημερινή εκδήλωση του Λευκού Οίκου είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός και δείχνει τη δύναμη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Παρόμοιες εκδηλώσεις γίνονται για πολύ λίγες κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που την αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, παρασυρόμενα από τους ανόητους ανταποκριτές τους που βλέπουν την Ουάσιγκτον με το τηλεσκόπιο, η προεδρική τιμή στην Ομογένεια της Αμερικής είναι μία πολύ όμορφη και μοναδική στιγμή…

  • ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε το παράδοξο φαινόμενο να παρουσιάζονται στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου, πολιτικοί, δήμαρχοι, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και γενικά παράγοντες από την Ελλάδα. Δίνουν τα …ρέστα τους κυριολεκτικά για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πρόσκληση. Αυτό το φαινόμενο πρέπει να σταματήσει πάραυτα. Η εκδήλωση γίνεται για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και οι Έλληνες «τουρίστες» την χρησιμοποιούν για ίδιο όφελος και το κοινό τους στην Ελλάδα. Κανονικά, στην εκδήλωση αυτή θα έπρεπε να παραβρίσκεται ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της Ελλάδας μόνο. Ούτε πολιτικοί, ούτε δήμαρχοι, ούτε μοντέλα, ούτε καραγκιόζηδες…
  • (ΑΝΑΝΕΩΣΗ) ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Μετά τη δημοσίευση του παραπάνω κειμένου, είδα στις ελληνικές ιστοσελίδες πρόσκληση που λέει πως έλαβε από τον Λευκό Οίκο, ο τραγουδιστής κ. Θάνος Πετρέλης… Σε αυτά τα καραγκιοζιλίκια αναφέρουνα. Δεν ομιλώ ειδικά για τον κ. Πετρέλη. Απλά αναφέρω το όνομά του, επειδή ο ίδιος ανήρτησε μία φωτοτυπία πρόσκλησης στα κοινωνικά δίκτυα. Καταδικάζω το …φαινόμενο. Μία σοβαρή εκδήλωση να καλύπτεται από τα ελληνικά ΜΜΕ επειδή παραβρέθηκαν τραγουδιστές και μοντέλα. ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΙΜΑ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: