Μενού “α λα γαλλικά” σε 3.300 εστιατόρια στον κόσμο και ένα πιάτο ως φόρο τιμής στον Μποκτίς




Τουλάχιστον 3.300 εστιατόρια σε περισσότερες από 150 χώρες προτείνουν σήμερα μενού “α λα γαλλικά” στο πλαίσιο της τέταρτης διοργάνωσης “Gout de/Good France”, έπειτα από πρωτοβουλία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών και του βραβευμένου σεφ Αλέν Ντικάς.

Στη διοργάνωση που έχει στόχο να προωθήσει τη γαστρονομία, έναν βασικό τομέα για την ανάδειξη της Γαλλίας και την τουριστική ελκυστικότητά της, μετέχουν επίσης οι πρεσβείες όπου οργανώνονται δείπνα.

Οι σεφ που μετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή προτρέπονται να εντάξουν στα μενού τους ένα πιάτο εμπνευσμένο από την κουζίνα του Πολ Μποκίς, ως φόρο τιμής στον “πάπα της γαστρονομίας” που πέθανε τον Ιανουάριο.

Τιμώμενη περιοχή φέτος είναι η Νέα Ακουιτανία και τα προϊόντα της, κυρίως τα κρασιά του Μπορντό.

Στη Γαλλία, περισσότερα από 1.300 εστιατόρια, “από σπουδαία ρεστοράν έως ποιοτικά μπιστρό” λαμβάνουν μέρος. Εξάλλου σχεδόν στο 80% των εστιατορίων αυτών μαγειρεύουν ξένοι σεφ, ανέφεραν οι διοργανωτές.

Οι χώρες που μετέχουν με τα περισσότερα εστιατόρια είναι η Πολωνία, η Ελλάδα και η Βραζιλία.

Έμπνευση για την πρωτοβουλία αυτή ήταν τα “δείπνα του Επίκουρου” που ξεκίνησε το 1912 ο αποκαλούμενος “Βασιλιάς των Σεφ” Ογκίστ Εσκοφιέ και πρότεινε το ίδιο μενού την ίδια ημέρα σε διάφορες πόλεις του κόσμου.

Η πρώτη διοργάνωση του εγχειρήματος αυτού πραγματοποιήθηκε το 2015 με τη συμμετοχή 1.300 εστιατορίων παγκοσμίως.

Δύο ακόμη εκδηλώσεις θα διοργανωθούν φέτος με τη σφραγίδα “Gout de/Good France” που παραχώρησε ο Αλέν Ντικάς στην κυβέρνηση.

Ένα διεθνές φόρουμ γαστρονομίας θα διεξαχθεί στο Παρίσι στα μέσα Ιουνίου, στο οποίο θα μετάσχουν σεφ και ειδικοί του κλάδου. Η Γιορτή της Γαστρονομίας, που μετονομάστηκε “Γεύση Γαλλίας” για την όγδοη διοργάνωσή της, θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου.

Οι τρεις συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα το 2019.

 

21/03/2018 16:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Παρίσι, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: