Μέλη του Κογκρέσου ζητούν κονδύλια, το 2019, για χρηματοδότηση της λύσης Κυπριακού




Δέκα έξι μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Διάθεσης Κονδυλίων Χαλ Ρότζερς και την επικεφαλής της μειοψηφίας Νίτα Λόουι, ζητούν στο κείμενο του προϋπολογισμού του 2019 που αφορά τις δραστηριότητες των ΗΠΑ στο εξωτερικό, να προστεθεί η κατάλληλη φρασεολογία για την Κύπρο, με στόχο πέραν της χρηματοδότησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, να εξασφαλιστούν αμερικανικά κονδύλιο και για τις ανάγκες της χρηματοδότησης της λύσης του κυπριακού.

«Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να συνεχίζουν να παίζουν δραστήριο ρόλο στην διασφάλιση ότι η Κύπρος – μία στρατηγική εταίρος των ΗΠΑ – και η νέα ομοσπονδιακή δομή που θα προκύψει από μία διευθέτηση, θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε οποιεσδήποτε πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, με στόχο να διασφαλίσει μία ομαλή και σταθερή μετάβαση. Ειδικά, πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διευκολύνουν μία επιτυχή επανένωση της Κύπρο μέσω βοήθειας προς την Κύπρο».
Οι 16 βουλευτές – με επικεφαλής τους συμπροέδρους της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων, Κώστα Μπιλιράκη και Κάρολιν Μαλόνι, υπογραμμίζουν ότι επιθυμούν να διασφαλιστεί πως αυτά τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για ανάγκες που θα δημιουργηθούν από μία επανενωμένη Κύπρο, ώστε μία διευθέτηση να είναι επιτυχής και αυτό να γίνει με έγκαιρη ειδοποίηση και κατόπιν διαβούλευσης με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ελπίζουμε πως η κυβέρνηση θα ενημερώσει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς την φύση των προγραμμάτων και το ποσό της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ, για να διασφαλίσει τη μεγίστη διαφάνεια στην κατανομή τους».

Στην τροπολογία που καταθέτουν στο λεκτικό του νομοσχεδίου για τα κονδύλια του προϋπολογισμού, πέραν της χρηματοδότησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «στην περίπτωση της επανένωσης, περαιτέρω βοήθεια θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για το κόστος της επανένωσης, συμπεριλαμβανομένων των προνοιών επιτήρησης, διευκόλυνση για τη διευθέτηση του περιουσιακού ζητήματος, υποστήριξης και στήριξης των νέων ομοσπονδιακών δομών ενός επανενωμένου νησιού και βοήθεια στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ενιαίας κυπριακής οικονομίας, ικανής να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και ενδυναμώνοντας τις επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων ως υποβοηθητικών της επανένωσης, κατά τρόπο συμπεφωνημένο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου».

Στην επιστολή του οι 16 βουλευτές σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ υποστηρίξουν την επανένωση της Κύπρο, από την τουρκική εισβολή του 1974 μέχρι σήμερα και εκφράζουν την ελπίδα «η πρόοδος που σημειώθηκε στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων σύντομα θα ακολουθηθεί από ουσιαστική δράση που θα δικαιολογεί την αίσθηση αισιοδοξίας ότι μια διευθέτηση του κυπριακού είναι εφικτή».

Πέραν των Κώστα Μπιλιράκη και Κάρολιν Μαλόνι, την επιστολή υπογράφουν και τα εξής μέλη του Κογκρέσου:
Τζέιμς ΜακΓκόβερν, Φρανκ Παλόν, Ντίνα Τάιτους, Τζον Σαρμπάνης, Άλμπιο Σίρες, Ιλιάνα Ρος – Λετίνεν, Νίκι Τζόνγκας, Ζόι Λόφγκρεν, Τέντ Ντόιτς, Αν ΜακΛέιν – Κάστερ, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, Τσάρλι Κρίστ, Μπράντλι Σνάιντερ και Μάικ Κουίνγκλι.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) είχε σειρά επαφών στο Κογκρέσο για το θέμα αυτό.

Να σημειώσουμε ότι το γλωσσικό που χρησιμοποιεί η πρόταση που παρουσίασε του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τον προϋπολογισμό του 2019, αναφέρει τα εξής για την Κύπρο:

«Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ (Κύπρος) θα συνεχίσει να υποστηρίζει μία διζωνική δικοινοτική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, επιβλέποντας την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μελών για να διασφαλίζει σταθερότητα, ενώ θα συνεχίζονται οι υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών κυπριακής ηγεσίας συνομιλίες για τη διευθέτηση».

Το ποσό που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εισηγείται να δοθεί για τις ανάγκες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι κατά πολύ μειωμένο, δηλαδή 5.298.000 δολάρια, έναντι 9,378 στον προϋπολογισμό του 2018.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
16/03/2018 07:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: