Με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης η Κίνα στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ…




Με 6,5% ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να κινηθεί η Κινεζική οικονομία τη φετινή χρονιά, καθώς ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ εντείνεται σε μια ειρωνεία της ιστορίας, όπου η Κίνα εμφανίζεται ως υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου, με τις ΗΠΑ να εμφανίζονται σε ρόλο υπέρμαχου του εμπορικού προστατευτισμού!

Και το 2017 οι εκτιμήσεις παραγόντων του οικονομικού επιτελείου της Κινεζικής κυβέρνησης ανέφεραν ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 6,5%, αν και στο τέλος της περσινής χρονιάς το ποσοστό ήταν ελαφρά αυξημένο αγγίζοντας το 6.9%.

Για τις ΗΠΑ προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας τους κοντά στο 2% για το 2018 και το 2019.

Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που ανησυχούν τους οικονομικούς παράγοντες της Κίνας. Παρατηρείται μείωση της ζήτησης για νέες κατοικίες, πτώση στη βιομηχανική παραγωγή, φόβοι για αύξηση του κόστους δανεισμού, και μείωση του όγκου των εξαγωγών από τον εμπορικό πόλεμο με την αύξηση των δασμών στα μέταλλα από τις ΗΠΑ.

Απέναντι στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την αύξηση των δασμών, το Πεκίνο σχεδιάζει απαντήσεις που ενδέχεται να πλήξουν τον τομέα των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στις ΗΠΑ.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, είναι πολύ πιθανό ο εμπορικός πόλεμος να περάσει εύκολα και σε ένα πόλεμο νομισμάτων και χρέους, με την Κίνα να έχει σαφώς το πλεονέκτημα καθώς φροντίζει επιμελώς να μην ξεπερνά το έλλειμμα του προυπολογισμού της το 3% και μάλιστα για το 2018 να κάνει περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων προκειμένου να κρατήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 2,6% του ετήσιου προυπολογισμού.

Hellasjournal.com by Mignatiou.com, Reuters, Bloomberg
05/03/2018
Πεκίνο, China

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: