Και η Ευρώπη στο παιχνίδι των εξοπλισμών: Κάνει άνοιγμα στις αγορές της Ασίας…




Μετά τη διαφήμιση των νέων εξελιγμένων στρατηγικών όπλων της Ρωσίας από τον πρόεδρο Πούτιν και τις απανωτές υπογραφές αμυντικών συμβολαίων των Αμερικανών με διάφορα κράτη, ακολουθεί η Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία να διεκδικήσει μερίδια αγοράς από την πλούσια πίτα των εξοπλισμών.

Η Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία δείχνει ενδιαφέρον για τα πυραυλικά όπλα που θα ολοκληρωθούν στο υπό σχεδίαση Νοτιοκορεατικό μαχητικό αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο η Νότια Κορέα εκδίδει ένα κατάλογο με τα είδη των οπλικών συστημάτων που ενδιαφέρεται να προμηθευτεί. Η Defence Acquisition Program Administration (DAPA) της χώρας, δημοσιοποίησε στις αρχές Μαρτίου τον φετινό κατάλογο με τα συστήματα που επιθυμεί να προμηθευτεί. Η λίστα περιλαμβάνει 18 προγράμματα προμήθειας κύριων οπλικών συστημάτων. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών πυραύλων αέρος-αέρος (Α/Α) μεγάλου βεληνεκούς Meteor και μικρού βεληνεκούς IRIS-T στο μελλοντικό μαχητικό εγχώριας κατασκευής της Νότιας Κορέας KF-X το οποίο αναμένεται να έχει αναπτυχθεί έως το 2026. Οι πύραυλοι είναι κατασκευής της ευρωπαϊκής MBDA.

Η Νότια Κορέα ενδιαφέρεται να συζητήσει με την ευρωπαϊκή εταιρεία την προοπτική μεταφοράς τεχνολογίας των πυραύλων, όχι μόνο μια απλή προμήθεια πυραύλων για το νέο τους μαχητικό. Για τους Κορεάτες η μεταφορά τεχνολογίας είναι προϋπόθεση για την τελική επιλογή των πυραύλων από την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Η μεταφορά κρίσιμης πυραυλικής τεχνολογίας δεν είναι απλή υπόθεση και η MBDA συζητά όλα τα ενδεχόμενα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, πλεονέκτημα για τους ευρωπαίους αποτελεί το γεγονός ότι αντίστοιχο αίτημα έχουν υποβάλλει οι Νοτιοκορεάτες και στους Αμερικανούς για τους Α/Α πυραύλους AIM-120 και AIM-9 Sidewinder, όπου οι Αμερικανοί αποφεύγουν να απαντήσουν στο ζήτημα μεταφοράς τεχνολογίας και την εγχώρια ολοκλήρωση των συστημάτων τους στο υπό σχεδίαση μαχητικό.

Η καθυστέρηση των Αμερικανών βάζει δυναμικά στο παιχνίδι τους ευρωπαίους, δηλώνουν καλά ενημερωμένες πηγές.

Defencenews.com, Hellasjournal.com by Mignatiou.com
10/03/2018
Seoul, South Korea1

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: