Καυγάς του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τον Μητροπολίτη Ησαϊα για την τραγική Έλενα




Την θέση της Εκκλησίας της Κύπρου έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σχετικά με τον ιερέα που καταδικάστηκε για την σεξουαλική παρενόχληση της 29χρονης Έλενας Φραντζή.

Μιλώντας στην εκπομπή του TVONE, «Ενημέρωση Τώρα» ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας ήταν αυτός που ζήτησε να μην καθαιρεθεί ο συγκεκριμένος ιερέας, την ώρα που η θέση της Συνόδου ήταν να ακολουθήσει την απόφαση του πολιτικού δικαστηρίου και να προχωρήσει σε καθαίρεση του ιερέα.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ανέφερε επίσης, ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, «Είχε κάποιες απόψεις που μας είχε πείσει ότι δεν έπρεπε να καθαιρέσουμε τον ιερέα. Εγώ πιστεύω πως η εκκλησία δεν μπορεί να τον έχει λειτουργό. Πολλές φορές μπορούμε να κάνουμε σφάλματα. Η Σύνοδος οφείλει να φρονηματιστεί και να μην φαίνεται τόσο φιλάνθρωποι σε ηθικά θέματα. Πρέπει να είναι πιο αυστηρή, δεν γίνεται να βγει καπνός χωρίς φωτιά, οφείλουμε να γίνουμε πιο αυστηροί, γιατί ο λαός μας είναι καλός και δεν πρέπει να τον σκανδαλίζουμε. Οι ιερείς πρέπει να κάθονται στο σκαμνί επιτέλους».

Χάρη στην αντίθεση του μητροπολίτη Ταμασού Ησαϊα, η Ιερά Σύνοδος δεν προχώρησε στην καθαίρεση του ιερέα, που καταδικάστηκε για την σεξουαλική κακοποίηση της ανάδοχης κόρης του Ελένης Φρατζή, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, μιλώντας στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα» στο TvOne.

Όπως εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος υπάρχει ένας άγραφος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο, όταν παρουσιαστεί κάποια περίπτωση στην Ιερά Σύνοδο από ηθικής απόψεως και εμπλέκεται μέσα και η πολιτεία, επειδή η κυβέρνηση έχει τα διάφορα σώματα που την πληροφορούν καταλλήλως, όταν λείπουν από την εκκλησία μαρτυρίες, η Εκκλησία δεν παίρνει άμεσα απόφαση, αλλά περιμένει το δικαστήριο να αποφανθεί και μετά αποφασίζει. Πρόσθεσε πως όταν ο κληρικός καταδικαστεί σε φυλάκιση η Εκκλησία δεν έχει άλλη επιλογή από το να τον καθαιρέσει. Συνήθως, όμως, παίρνουμε και την άποψη του οικείου ιεράρχου διότι γνωρίζει καλύτερα τον κληρικό, σημείωσε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η θέση της Εκκλησίας ήταν η καθαίρεση του ιεράρχη μετά από την καταδίκη του, αλλά ο Μητροπολίτης Ταμασού υποστήριζε ότι μάλλον είναι παρεξηγημένος ο εν λόγω κληρικός και ζητούσε την αθώωσή του, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή υποστήριξε ότι δε θα τοποθετηθεί ο κληρικός σε κάποια εκκλησία να σκανδαλίζει αλλά θα απομονωθεί σε κάποιο μοναστήρι. Γι’ αυτό η Εκκλησία τον αθώωσε, υπό όρους, εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού κατάφερε να πείσει την Ιερά Σύνοδο με τους ισχυρισμούς του, εντούτοις δική μου θέση, υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος είναι ότι από τη στιγμή που κάποιος κληρικός πάει φυλακή για ηθικά ζητήματα, δε νομίζω ότι η Εκκλησία μπορεί να τον έχει λειτουργό της.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Εκκλησίας για μια τέτοια περίπτωση ανέφερε ότι και εμείς μπορούμε να κάνουμε σφάλματα, αλλά η Ιερά Σύνοδος πρέπει να προβληματιστεί και να μην είναι τόσο φιλάνθρωπη, αλλά να είναι πιο αυστηρή σε τέτοια ζητήματα. «Οι ιερείς που εκτρέπονται πρέπει να κάθονται στο σκαμνί επιτέλους» επεσήμανε καταληκτικά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ο Ταμασού διαψεύδει τον Αρχιεπίσκοπο: «Μένω άφωνος»

Εντελώς αντίθετη με την εκδοχή που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε τηλεοπτική του παρέμβαση, είναι η εκδοχή του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία, γράφει η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε ισχυριστεί ότι ο Πανιερώτατος ήταν αυτός που επέμενε να μην καθαιρεθεί ο συγκεκριμένος ιερέας, ο οποίος είχε καταδικαστεί για άσεμνη επίθεση εναντίον της 29χρονης Έλενας Φραντζή, παρά το γεγονός πως η γενικότερη θέση της Συνόδου ήταν να ακολουθήσει την απόφαση του πολιτικού δικαστηρίου και να προχωρήσει σε καθαίρεση του ιερέα.

«Μένω άφωνος, έκπληκτος και δεν πιστεύω στα αυτιά μου. Αυτά που ανέφερε ο Μακαριότατος ως θέση του ήταν οι δικές μου θέσεις στην Ιερά Σύνοδο», ανέφερε ο Ταμασού Ησαίας σε νέα τηλεοπτική του παρέμβαση στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ.

Ο Ταμασού Ησαίας δήλωσε ότι περιμένει να δει και προσωπικά τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, (ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό), ώστε να τον ρωτήσει τι ακριβώς συμβαίνει και να του υπενθυμίσει κάποια πράγματα, τα οποία κατά τον Πανιερώτατο «δεν θυμάται καλά».

Εξηγώντας το διαδικαστικό που αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Εκκλησία της Κύπρου, υπέδειξε ότι όταν καταγγέλλεται κάποιος κληρικός, ο οικείος Μητροπολίτης εάν θεωρεί ότι αυτό το παράπτωμα επιφέρει καθαίρεση, παραπέμπει τον καταγγελλόμενο είτε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, είτε δικάζεται από τον ίδιο, εάν θεωρεί ότι το παράπτωμα είναι μικρό.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οδήγησε αμέσως, όταν ήρθαν οι καταγγελίες ενώπιον του, τον κατηγορούμενο ιερέα ενώπιον της Συνόδου.

«Όταν πήγε το θέμα στη Σύνοδο, τότε είπαμε ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε εμείς άμεσα και ο Μακαριότατος ανέφερε ότι θα πρέπει να το μελετήσει η ανακριτική επιτροπή».

Η έρευνα της επιτροπής διήρκησε 3 χρόνια μέχρι να καταλήξει σε απόφαση.

«Στα τρία χρόνια αυτά εγώ τον είχα σε αργία, με αποτέλεσμα να δέχομαι ύβρεις και επιθέσεις εγώ και οι συνεργάτες μου από ομάδα υποστηρικτών του», συνέχισε ο Ταμασού Ησαίας.

«Όταν αποφάσισαν, μας είπαν ότι είναι αθώος και εγώ είπα μα πως μπορεί να είναι αθώος. Είπαν ότι τα κριτήρια της δικαιοσύνης είναι διαφορετικά από τα πνευματικά».

Η απόφαση των μελών της επιτροπής, βασίστηκε σε δύο σημεία κατά τον Πανιερώτατο. Στο γεγονός ότι οι ξένοι εμπειρογνώμονες καθηγητές που έφτασαν από την Ελλάδα διατύπωσαν αμφιβολία για τα όσα ισχυρίστηκε το θύμα και το δεύτερο ότι τα παιδιά που διέμεναν με την οικογένεια του ιερέα μαρτύρησαν ότι δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο.

«Εγώ επέμενα ότι πρέπει να το δούμε σοβαρά το θέμα. Όλοι είπαν, ότι έχουμε ανακριτική και κανονισμούς και πρέπει να υπακούσεις. Είπα ότι περιμένω την απόφαση του δικαστηρίου γιατί δεν πείστηκα περί της αθωότητας».

Σημείωσε επίσης ότι η υπόθεση δεν παραπέμφθηκε καν σε δίκη εντός της Εκκλησίας, αφού κρίθηκε ότι δεν υπήρχε υπόθεση.

«Όταν εκδόθηκε η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, πήρα ξανά το θέμα στο Σύνοδο ζητώντας άμεσες αποφάσεις. Μου απάντησαν ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία, η εκκλησιαστική δικαιοσύνη είναι διαφορετική από την κοσμική. Εγώ ρώτησα τη Σύνοδο, θα ξαναβάλουμε ξανά το παιδί στο μαρτύριο; Ζήτησα άμεσα αποφάσεις».
Αφού κλήθηκε, όπως υποστήριξε να υπακούσει στην απόφαση, τότε με δική του πρωτοβουλία απομόνωσε τον ιερέα στη Μονή, καθώς δεν είχε το δικαίωμα της καθαίρεσης.

«Τα τρία χρόνια της αργίας είχαν λήξει, μόνο η Σύνοδος μπορεί με βάση τους κανονισμούς να θέσει ιερέα σε επ’ αόριστον αργία», υπέδειξε ο Ταμασού Ησαίας.

Ισχυρίζεται ακόμη ότι του απαγόρευσε να πηγαίνει στις ενορίες, εκτός από μία φορά που χρειάστηκε να αντικαταστήσει ένα ιερέα που ασθενούσε.

Αφού ρωτήθηκε για το βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται να κρατάει από τον ώμο τον ιερέα κατά την επιστροφή του και την τοποθέτηση του σε Μονατήρι, ο Πανιερώτατος διακαιολόγησε την χειρονομία του, υποστηρίζοντας ότι εκείνη την ώρα ο ιερέας ζαλίστηκε , «γι’ αυτό έβαλα το χέρι μου και του είπα να κρατηθεί, παρακαλώντας τον να τηρήσει τις οδηγίες».

Καταλήγοντας είπε ότι δραττόμενος της ευκαιρίας, με αφορμή τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου θα επαναφέρει το θέμα στη Σύνοδο για να λάβει τις πρωτοβουλίες που δεν είχαν ληφθεί τότε, στη μνήμη της Έλενας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: