Καταγγελία στο ευρωκοινοβούλιο της τουρκικής στάσης στην Συρία από τον Κώστα Μαυρίδη




Την παντελή περιφρόνηση από την Τουρκία του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα στη Συρία, ανέδειξε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στη συζήτηση για τις προτεραιότητες της ΕΕ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε:

«Συζητάμε για τις προτεραιότητες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μας παρακολουθούν πολλοί εντός αλλά και εκτός ΕΕ. Για να μην είμαστε λοιπόν υποκριτές και θεωρητικοί, λέω το εξής απλό πράγμα: το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα το Σάββατο (24 Φεβ 2018) το βράδυ και ζήτησε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία για 30 τουλάχιστον μέρες συμπεριλαμβάνοντας και το Αφρίν της Συρίας. Ποια ήταν η απάντηση των εμπλεκομένων χωρών και μερών; Συνεχίζουν να βομβαρδίζουν, αλλά το χείριστο είναι η στάση της Τουρκίας στην οποία έχουμε δυνατότητες επιρροής, γιατί καθώς μιλάμε παραμένει σε ενταξιακό καθεστώς. Και τι έπραξε η Τουρκία; Απάντησε ότι συνεχίζει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Συρία, παραγνωρίζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Φυσικά, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για τις παραβιάσεις της Τουρκίας, αλλά μια λέξη αρκεί: από το 1974 κατέχει μέρος της ΕΕ στην Κύπρο.»

Επιπλέον, με γραπτή ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Μαυρίδης παραθέτει την περιφρόνηση που εξέφρασε ήδη η Τουρκία στην εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά και την υπόδειξη του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία για συμμόρφωση. Επιπλέον, στην επιστολή του επισημαίνεται η αυθαίρετη ενέργεια της Τουρκίας να θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση την Πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG, αντίθετα με τις υποδείξεις του ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΕ. Ο Ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή να εξηγήσει τους τρόπους που θα ασκήσει πίεση στο καθεστώς Ερντογάν να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα και να σταματήσει η Τουρκική ασυδοσία.

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
01/03/2018 15:19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: