Καμιά πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας, μετά τη Βαρνα, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος




Οι διαφορές μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας εξακολουθούν να υφίστανται και μετά την Σύνοδο στη βουλγαρική Βάρνα, υποστηρίζει στην πλειονότητα του ο γερμανικός Τύπος, αναλύοντας την χθεσινή Σύνοδο.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Βελτ, με τίτλο «Καμιά προσέγγιση στα διαφιλονικούμενα θέματα, αλλά 3 δις ευρω για την Άγκυρα».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «στην Σύνοδο Τουρκίας-ΕΕ, Βρυξέλλες και Άγκυρα επιθυμούσαν να υπάρξει προσέγγιση σε σημαντικά θέματα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Δεν υπήρξαν συμφωνίες. Παρόλα αυτά, η Άγκυρα θα λάβει χρήματα για το προσφυγικό. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε μετά το πέρας των συνομιλιών χθες το βράδυ, πως η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Ο ίδιος επέκρινε τις φυλακίσεις Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, αλλά και το μπλόκο των Τούρκων στις γεωτρήσεις έξω από τις ακτές της Κύπρου. Η ΕΕ ανησυχεί επίσης ιδιαίτερα για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Τουρκία».

Σε άλλο σημείο του ίδιου ρεπορτάζ επισημαίνεται η απάντηση του Τούρκου Προέδρου, που μεταξύ άλλων είπε πως ο Ερντογάν τόνισε πως «η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ στο ζήτημα της διαμάχης αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Εξάλλου ρεπορτάζ από τη Βάρνα της Ντόιτσε Βέλλε, αναφέρει πως «στο τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προτίμησε να πει την αλήθεια για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς περιστροφές και στρογγυλέματα».

«Δεν επιτύχαμε καμιά λύση ή συμβιβασμούς», δήλωσε ο Τουσκ, εννοώντας ολόκληρη την παλέτα των προβλημάτων που χωρίζουν τις Βρυξέλλες από την Άγκυρα, την ελευθεροτυπία, τις αρχές κράτους δικαίου, τις διαφορές της χώρας με Ελλάδα και Κύπρο, την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και την επέμβαση στην Συρία.

ΚΥΠΕ -Παντελής Βαλασόπουλος
Γερμανία-ΒΕΡΟΛΙΝΟ
27/03/2018 13:14

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: