«Ημέρα ντροπής» είπε η Νίκι Χέιλι στον ΟΗΕ για την αποτυχία κατάπαυσης πυρός στη Συρία




Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι άσκησε κριτική στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Συρία, σημειώνοντας ότι η αποτυχία της τριανταήμερης κατάπαυσης του πυρός θα έπρεπε να αποτελεί «ημέρα ντροπής» για τα μέλη του Συμβουλίου.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ρωσία απάντησε ότι ήταν η μοναδική χώρα η οποία εργάστηκε για να γίνει η κατάπαυση του πυρός πραγματικότητα επί του εδάφους στη Συρία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επανακαταλάβει σχεδόν ολόκληρη την Ανατολική Γούτα στο πλαίσιο έντονων μαχών διάρκειας ενός μήνα.

«Αυτή θα έπρεπε να είναι μια ημέρα ντροπής για κάθε μέλος αυτού του Συμβουλίου», ανέφερε η κ. Χέιλι.

Σύμφωνα με την ίδια 1.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε περίοδο «υπό τη δική μας ευθύνη» στην Ανατολική Γούτα αφότου το Συμβούλιο ομόφωνα υιοθέτησε ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός στις 24 Φεβρουαρίου μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, η οποία είναι σύμμαχος του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι Σύροι συνέχισαν να μεταφέρονται με λεωφορεία έξω από την Ανατολική Γούτα την Τρίτη στο πλαίσιο μιας εκκένωσης που η Δύση θεωρεί ότι έγινε στο πλαίσιο μιας στρατηγικής «πολιορκίας – λιμοκτονίας» των αμάχων για να αναγκαστούν οι ένοπλες ομάδες να παραδοθούν.

«Μετά από χρόνια υπομονής της πολιορκίας και της λιμοκτονίας, οι κάτοικοι παραδίδουν την Ανατολική Γούτα», είπε η Χέιλι.

Ο Ρώσος Πρέσβης Βαίλι Νεμπένζια είπε ότι οι αποχωρήσεις ήταν εθελοντικές και ότι οι δυνάμεις της Μόσχας παρέχουνν φαγητό, καταφύγιο και ιατρική βοήθεια σε όσους το χρειάζονται.

«Ίσως δεν αρέσει σε ορισμένους, αλλά στη πραγματικότητα είμαστε το μοναδικό μέλος που έλαβε ουσιαστικά μέτρα για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2301», ανέφερε ο κ. Νεμπένζια.

Η Γαλλία από την πλευρά της εξέφρασε ανησυχία για την τύχη 55.000 αμάχων οι οποίοι κρατούνται σε εννιά στρατόπεδα υπό την διοίκηση της Συριακής κυβέρνησης κοντά στην Ανατολική Γούτα, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε νερό ή ηλεκτρισμό.

«Η κατάστασή τους δεν έχει βελτιωθεί. Η κόλασή τους απλώς μετακινήθηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά», ανέφερε ο Γάλλος Πρεσβευτής Φρανσουά Ντελάτρ.

Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση στη Ανατολική Γούτα.

Η Σουηδία και το Κουβέιτ, οι οποίες έγραψαν το ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός, θεωρούν ότι το ψήφισμα παραμένει σε ισχύ και καλούν σε δράση έτσι ώστε η εκεχειρία να εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 27/03/2018 22:38

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: