Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου - ΚΥΠΕ, Σ. Ιωαννίδης

Ικανοποίηση στη Λευκωσία για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η Κυπριακή Κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επηρεαστεί σε καμιά περίπτωση η αποστολή και η αποτελεσματικότητα της δύναμης στην Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, είπε: «Χαιρετίζουμε την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ που κυκλοφόρησε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού σχετικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο προϋπολογισμός της δύναμης για την περίοδο του δεύτερου εξαμήνου του 2018 και του πρώτου εξαμήνου του 2019 προβλέπει μάλιστα μια μικρή αύξηση στις δαπάνες.Με δεδομένη την προσπάθεια εξορθολογισμού που γίνεται στο πλαίσιο των ΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές, μας ικανοποιεί η διαβεβαίωση που έχουμε από τη Γενική Γραμματεία του Οργανισμού ότι δεν θα επηρεαστεί σε καμιά περίπτωση η αποστολή και η αποτελεσματικότητα της δύναμης στην Κύπρο”.

Ο ίδιος επεσήμανε πως στην έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο ότι η ειρηνευτική δύναμη θα εξακολουθήσει να επικεντρώνεται “σε προσπάθειες που συμβάλλουν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, που είναι ο κύριος στόχος μας, και στην επιστροφή σε κανονικές συνθήκες στη χώρα μας”.

Ο κύριος Προδρόμου τόνισε πως δεν τίθεται θέμα βέτο από την πλευρά της Λευκωδίας για τη σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα και πρόσθεσε πως ήδη ο Κύπριος Πρόεδρος «έχει καταθέσει τα γεγονότα και τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έγινε πρόσφατα και ως αποτέλεσμα είχαμε την ομόφωνη τοποθέτηση των ‘27’, όπως δημοσιοποιήθηκε με τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου κ. Τουσκ».

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος «δεν προσπαθεί να εμποδίσει τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο στόχος, αλλά το να εξασφαλίσουμε ότι θα ισχύσουν οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ ως προς τον τερματισμό της επιθετικής συμπεριφοράς και των προκλήσεων από την Τουρκία άλλα και για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έμπρακτη σχέση καλής γειτονίας».

Σε ερώτηση αν η θέση της Λευκωσίας είναι να τεθούν όροι στην Τουρκία από την ΕΕ ώστε να πραγματοποιηθεί η Συνάντηση της Βάρνας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στην επόμενη τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα, θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα ληφθούν αποφάσεις. Εκεί θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μαζί με τους εταίρους μας, συλλογικά θα λάβουν αποφάσεις. Δεν υπάρχει θέμα να προκαταλάβουμε ποια θα είναι η στάση της κυπριακής πλευράς. Το σίγουρο, όμως, είναι η επιδίωξη μας, και η επιδίωξη μας είναι να βρεθούν τρόποι – και αξιοποιούμε όλα τα μέσα και όλες τις διπλωματικές οδούς, πολύ περισσότερο τη συμμετοχή μας στην ΕΕ – προκειμένου να τερματιστεί η προκλητικότητα και η προσπάθεια παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αποτελούσε επιτυχία η έκδοση μιας καταδικαστικής δήλωσης από πλευράς της ΕΕ ή αν αναμένεται κάτι πιο απτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο στόχος είναι να φέρουν αποτέλεσμα αυτά, τα οποία η ΕΕ περιμένει και ζητά από την Τουρκία. Με κάθε τρόπο εστιαζόμαστε σε αυτό τον σκοπό. Υπάρχουν διάφορα μέσα και τρόποι και η ίδια η ΕΕ προβληματίζεται, όπως έδειξαν και οι χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου».

Κληθείς να πει αν αυτοί οι τρόποι αφορούν και τη χρηματική βοήθεια από την ΕΕ προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το τι θα είναι αποτελεσματικότερο θα φανεί στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ έχουν πολλές διαστάσεις και η ίδια η ΕΕ αναζητεί τρόπους, ούτως ώστε οι πολιτικές και η συμπεριφορά της Τουρκίας να είναι τέτοια που να συμβάλλει σε μια βελτίωση των σχέσεων Ευρώπης – Τουρκίας. Να μην ξεχνάμε ότι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είναι μόνο τα κυπριακά θέματα, υπάρχουν και άλλα πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την Τουρκία και που απασχολούν και τους υπόλοιπους εταίρους μας».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι δηλώσεις της κας Μέρκελ θέτουν το πλαίσιο προβληματισμού και βεβαίως είναι πολύ σημαντική διαπίστωση ότι ναι, το Κυπριακό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για το οποίο ενδιαφέρονται και οι εταίροι μας να βρει τη λύση του. Και η ειδική αναφορά της κας Μέρκελ ότι η Τουρκία έχει κεντρικό ρόλο να παίξει νομίζουμε ότι στέλλει το ξεκάθαρο μήνυμα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με πραγματοποίηση δείπνου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά του Τουρκοκύπριου ηγέτη για να γίνει αυτή η προκαταρκτική συνάντηση. Αν θα είναι δείπνο θα το δούμε. Πρέπει να γίνει μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως είναι η θεσμική τάξη πραγμάτων και εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά, διαπραγματεύεται με τον κ. Ακιντζί, ο οποίος εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή πλευρά».

ΚΥΠΡΟΣ, Λευκωσία
13/03/2018 16:46

Be the first to comment on "Ικανοποίηση στη Λευκωσία για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*