Η Τουρκία προκαλεί την ExxonMobil: Με νέα NAVTEX «περικυκλώνει» την Κύπρο




Εν αναμονή  της έλευσης στην Κυπριακή ΑΟΖ των δυο ερευνητικών σκαφών της του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil για την έναρξη  των ερευνών στο Οικόπεδο 10 , η Τουρκία στέλνει μηνύματα με την δέσμευση μιας τεράστιας περιοχής που καλύπτει όλη την θαλάσσια περιοχή περιμετρικά των ελευθέρων περιοχών της Κύπρου και επικαλύπτει μικρό τμήμα της περιοχής που πρόκειται να διεξαχθεί η έρευνα της αμερικανικής εταιρείας.

Με την NAVTEX 0369/18 η Τουρκία δεσμεύει την μεγάλη αυτή περιοχή για διενέργεια άσκησης  στρατιωτικού σκάφους  με την ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τις 11- 18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου.

Με κίτρινη σήμανση στο χάρτη που δημοσιεύουμε είναι η περιοχή που έχει δεσμευθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διενέργεια «περιβαλλοντικών ερευνών» από τις 11 Μαρτίου  έως τις 20 Απριλίου, εντός του Οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πάντως μέχρι χθες  το βράδυ τα δυο ερευνητικά σκάφη δεν είχαν ξεκινήσει για την Κύπρο. Το Ocean Investigator παρέμενε δεμένο στο Λιμάνι του Λαύριου και το Med Surveyor έπλεε ανοικτά της Χάιφα πραγματοποιώντας έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Ν.Μ., LIBERAL

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: