Οι Τούρκοι “κάνουν πάρτι” με τις δηλώσεις “για ανταλλαγή” και αποθεώνουν τον Ερντογάν




Ευκαιρία έψαχναν τα φερέφωνα του Ερντογάν και τη βρήκαν με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη για “ανταλλαγή των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους” που ζήτησαν άσυλο στην χώρα μας.

Είναι προφανές ότι  τα τουρκικά μέσα πήραν την σκυτάλη από τον Πρόεδρο Ερντογάν ο οποίος για πρώτη φορά συνέδεσε τις δύο υποθέσεις σε αποστροφή της συζήτησης πού έγινε στη Βάρνα για τους δύο Ελληνες και τις πιέσεις των Ευρωπαίων για την απελευθέρωσή τους.

Τόν πιό πανηγυρικό τόνο στα δημοσιεύματα δίνει η Haber7 έχει τίτλο: «Το είπαν για πρώτη φορά! Η προσφορά ανταλλαγής στην Τουρκία», και στη συνέχεια παραθέτει τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ

Haber7

Σε ανάλογο κλίμα και η εφημερίδα Yeniakit κάνει λόγο για «στρίμωγμα των Ελλήνων», και παρουσιάζει τις δηλώσεις του Κατσίκη ως νίκη του Ερντογάν

Η Hurriyet από την πλευρά της κάνει λόγο για “πρόταση ανταλλαγής των Ελλήνων με τους Τούρκους στρατιωτικούς»

Hurriyet

Βεβαια την αρχή ειχε κάνει ο προεδρος Ερντογάν ό οποίος σύμφωνα με την Hurriyet είχε δηλώσει:

Βέβαια τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο πως αυτοί που ασχολούνται τόσο για τους 2 Έλληνες στρατιώτες να μην έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που αφού ενεπλάκησαν σε πραξικόπημα στην Τουρκία και μετά διέφυγαν στην Ελλάδα. Βέβαια εμείς δεν συσχετίζουμε τα δυο θέματα. Όμως αυτοί που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα. Δεν μας τους έδωσαν αφού τους το ζητήσαμε. Αυτοί που δεν μίλησαν καθόλου για το θέμα αυτό, τώρα μιλούν για την ανάγκη άμεσης αποφυλάκισης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών».

Οι δηλώσεις Κατσίκη και οι αντιδράσεις

Η φωτιά άναψε το πρωί όταν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας  Κατσίκης μιλώντας  στον Σκάι είπε:

«Από τη μια λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη, από την άλλη δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δυο χώρες την ελληνική δικαιοσύνη και να βρούμε συμφωνία ανταλλαγής. Αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δυο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα»

Αργότερα μετα το σάλο και τις αντιδράσεις από όλα τα κόμματα επεχείρησε να ανασκευάσει.

«Δεν πρότεινα, ούτε στήριξα την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. Τέτοιες πράξεις και ενέργειες δεν νοούνται σε ένα κράτος δικαίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να τις υιοθετήσω» δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. Η απάντησή μου ήταν υποθετικό σενάριο, σε μία υποθετική ερώτηση»

«Δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή, ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως. Δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή» τόνισε από πλευράς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τις δηλώσεις Κατσίκη επέκριναν εντονότατα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Σημερα πάντως οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων προσέφυγαν σε άλλο δικαστήριο διεκδικώντας την αποφυλάκισή τους.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι δικηγόροι, χρησιμοποιώντας όλα τα περιθώρια του νόμου, έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν σε άλλο δικαστήριο, υποβάλλοντας ένσταση για την απόφαση για συνέχιση της κράτησης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: