Οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν και στον ΟΠΕΚ ανησυχούν: Τι προβλέπουν οι ειδικοί για φέτος…




 

Με πτώση στις τιμές του πετρελαίου άνοιξαν οι αγορές τη Δευτέρα, λόγω αυξανόμενης παραγωγής αργού στις ΗΠΑ και ανησυχίας ότι τη φετινή χρονιά θα σημειωθεί επιστροφή σε κατάσταση υπερπροσφοράς πετρελαίου στις αγορές.

Οι τιμές του U.S. West Texas Intermediate (WTI) μειώθηκαν στα $62.02 το βαρέλι, 32 cents λιγότερα από το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή.

Οι τιμές του Brent μειώθηκαν στα $65.87 το βαρέλι, 34 cents λιγότερα από την τελευταία συνεδρίαση.

Την Παρασκευή είχε σημειωθεί μια μικρή αύξηση της τιμής του αργού λόγω ανησυχιών για αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, τότε θα πρέπει να αναμένουμε μία αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, με την παραπάνω άποψη διαφωνούν παράγοντες της αγοράς πετρελαίου στις ΗΠΑ οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή αργού στις ΗΠΑ θα υπερκαλύψει τις όποιες ανησυχίες υπάρξουν από πολιτικές αποφάσεις και γεγονότα στον υπόλοιπο κόσμο. Όπως χαρακτηριστικά λένε, στα μέσα του 2016 όπου η τιμές βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ο αριθμός των εν λειτουργία πετρελαιοπηγών στις ΗΠΑ ανέρχονταν στις 631 εξέδρες εξόρυξης. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί στις 800 εξέδρες εξόρυξης και συνεχώς αυξάνει!

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει ανέλθει σε 10,38 εκατ. βαρέλια ημερησίως και μόνο η Ρωσία παράγει περισσότερα που ανέρχονται σε 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Επίσης, αυξάνει συνεχώς η παραγωγή αργού σε Καναδά και Βραζιλία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να ακυρωθεί στην πράξη η μείωση της παραγωγής που έχει συμφωνήσει ο ΟΠΕΚ με τη Ρωσία ως το τέλος του 2018.

Πολλοί φοβούνται ότι η αγορά το 2018 θα επιστρέψει σε κατάσταση υπερπροσφοράς πετρελαίου, με αποτέλεσμα μεσοσταθμικά οι τιμές να συγκρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

  • Το σχόλιο των ειδικών του Hellasjournal.com by Mignatiou.com

Στόχος των ΗΠΑ είναι οι τιμές να κρατηθούν σε επίπεδα που εκείνες επιθυμούν διότι απώτερος σκοπός τους είναι να κερδίσουν μερίδια αγοράς έναντι των ανταγωνιστών τους στον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία.

Reuters
19/03/2018
Singapore

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: