Μπορείτε να αντικαταστήσετε με διπλωμάτες τους πράκτορες που απελάσαμε, λένε οι ΗΠΑ στη Μόσχα




Η Ρωσία θα μπορεί να υποβάλει νέα αιτήματα διαπίστευσης για να αντικαταστήσει τους περίπου 60 διπλωμάτες της που θεωρήθηκαν “κατάσκοποι” από τις ΗΠΑ και απελάθηκαν σε αντίποινα για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις αρχές της εβδομάδας ότι προχωρούν στην απέλαση 48 Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και άλλων 12 από τη ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη. Διέταξαν επίσης το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ.

“Οι ΗΠΑ απέλασαν 48 πράκτορες των ρωσικών πληροφοριών, δεν ορίστηκε ότι πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους” εξήγησε αυτός ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. “Η ρωσική κυβέρνηση είναι ελεύθερη να ζητήσει διαπιστεύσεις για τις κενές θέσεις στη διπλωματική αποστολή. Κάθε νέο αίτημα θα εξεταστεί κατά περίπτωση”, πρόσθεσε.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες έχουν διορία μέχρι την Δευτέρα για να φύγουν από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ρωσικά αεροσκάφη βρίσκονταν ήδη σήμερα στο αεροδρόμιο του Ντάλες, κοντά στην Ουάσινγκτον, για να τους παραλάβουν.

Η Ρωσία απάντησε την Πέμπτη στα αμερικανικά μέτρα απελαύνοντας 60 Αμερικανούς διπλωμάτες και κλείνοντας το αμερικανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη. Ούτε η Μόσχα όμως ζήτησε τη μείωση του προσωπικού της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής

30/03/2018 23:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: