Η προσπάθεια της Άγκυρας για «τετελεσμένα» δεν θα γίνει ανεκτή, το μήνυμα Προδρόμου




«Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας να διέπονται από καθαρές αρχές που θέτει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δηλώνει στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σχετικά με το τι αναμένει η Λευκωσία από τη Σύνοδο στη Βάρνα.

«Ο στόχος μπροστά μας, που περνά και από τη συνάντηση της Βάρνας, είναι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, όπως αυτές θα προσδιοριστούν, να διέπονται από τις καθαρές αρχές που θέτει συλλογικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτή μάλιστα είναι και απάντηση στις αντιδράσεις που υπήρξαν από την Τουρκία. Είναι η ΕΕ που απαντά με τη θέση ότι οι σχέσεις με την Τουρκία, που γενική επιθυμία είναι να συνεχιστούν, δεν μπορεί παρά να εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και τις συλλογικές ευρωπαϊκές αρχές που προτάσσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι η Ένωση περιμένει από την Τουρκία την ανάλογη συμπεριφορά έναντι της χώρας μας», σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

«Επαναδιατυπώνονται οι κανόνες»
Ενόψει της μεθαυριανής συνάντησης ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «επαναδιατυπώνονται καθαρά οι κανόνες που διέπουν τη σχέση Ευρώπης-Τουρκίας».
«Πρώτον», σημείωσε, «η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Ένωσης, καθώς και τους κανόνες καλής γειτονίας, αλλά και συγκεκριμένα να εξομαλύνει τη σχέση της με όλα τα κράτη-μέλη, δηλαδή με την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεύτερο», πρόσθεσε, «να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες, τις απειλές και την επιθετικότητα και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Δηλαδή να μη δοκιμάζει να παρεμποδίζει τη χώρα μας στην αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων».

Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του «διότι πετύχαμε τον πολύ σημαντικό στόχο που είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση των εταίρων μας και η έκφραση αλληλεγγύης για να αντιμετωπίσουμε τις παράνομες ενέργειες και την επιθετικότητα της Τουρκίας».

«Η προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει μια τεχνητή κρίση και να προκαλέσει «τετελεσμένα» στη θάλασσα εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα γίνει ανεκτή. Έχουμε την καθαρή έκφραση στήριξης από τους εταίρους μας, την πιο καθαρή πολιτική τοποθέτηση που υπήρξε ποτέ. Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και οι χθεσινές κοινές δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Προέδρου Μακρόν», πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
24/03/2018 19:47

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: