Η λύση για το Σκοπιανό είναι “ένα βήμα μακριά” που μπορεί όμως να μείνει… μετέωρο




«Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης στη Βιεννη.

“Έχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα», πρόσθεσε ο κύριος Κοτζιάς.

«Ήταν σπουδαία η δουλειά που έκαναν οι διπλωμάτες μας και διαμορφώσαμε παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών εφόσον – όπως ελπίζω – λυθεί το ονοματολογικό» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός για το επόμενο ραντεβού, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε θετικά και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «και για όλα τα αναγκαία βήματα σχεδιασμός και συμφωνία».

Σύμφωνα με πληροφορίες η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών θα γίνει μετά το Πάσχα και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία από τις ομάδες εργασίας στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Σε αυτά περιλαμβάνονται όχι μόνο το θέμα του ονόματος αλλά και η χρησιμοποίηση του έναντι όλων και οι αλλαγές στο Σύνταγμα.

Νωρίτερα στις δηλώσεις του ο Μάθιου Νίμιτς είχε αφήσει να εννοηθεί οτι υπάρχουν αγκάθια αν και έγιναν βήματα προόδου.

Είχαμε εποικοδομητικές συναντήσεις κι αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, τόνισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σε δηλώσεις του μετά από την τριμερή συνάντηση των κ.κ. Κοτζιά, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς στη Βιέννη. Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη δύσκολα ζητήματα, αλλά κατά τη γνώμη tου υπάρχει μεγάλη βελτίωση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: