Οι ΗΠΑ παρακολουθούν το θέμα με τους δύο Έλληνες στρατιώτες στην Τουρκία, λέει ο Πάιατ




Το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτών επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο ίδιος τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι «μέσα» σε όσα γίνονται για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτών και πρόσθεσε ότι μίλησε σήμερα με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας πως το απασχολεί το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου «αθέλητης» σύγκρουσης.

Γενικά για την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο πρέσβης τόνισε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ελληνική πλευρά και σε ό,τι αφορά στην παρεμπόδιση από την Τουρκία στις εργασίες εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ παρατήρησε: «Η θέση των ΗΠΑ ήταν σαφής. Είναι θέμα αρχής ο λαός της Κύπρου να μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της. Δεν είναι θέμα εταιρείας».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τη συμπεριφορά της υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα να παραμείνει η Άγκυρα προσηλωμένη στη Δύση και την Ευρώπη.

02/03/2018 19:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ν. Ρούμπος
Δελφοί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: