Οι ιδιοκτήτες-μέτοχοι του Mega έχουν υποχρέωση να πληρώσουν τους εργαζομένους




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι συνάδελφοί μας στο Mega, αγωνίζονται εδώ και πάρα πολλές μέρες, για να πείσουν τους μετόχους, που εγκατέλειψαν το Μεγάλο Κανάλι με έωλες δικαιολογίες, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζομένους.

Και όχι όποιους-όποιους εργαζομένους… Αλλά αυτούς που το κράτησαν ζωντανό μέχρι και σήμερα για να πληρώνουν οι μέτοχοι τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Υποχρεώσεις πολλών εκατομμυρίων, ως αποτέλεσμα του αλόγιστου δανεισμού, για τον οποίο βεβαίως δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι. Αυτοί, αποτελούσαν μία μηχανή που παρήγαγε έσοδα, από την ημέρα της ίδρυσης του, πριν από 27 χρόνια έως και σήμερα. Εκατομμύρια μπήκαν στα ταμεία της μητρικής εταιρείας, του Τηλέτυπου, από την δουλειά των εργαζομένων. Και οι μέτοχοι είχαν πολλά κέρδη λόγω της σκληρής μας εργασίας.

Όταν κλήθηκαν να στηρίξουν το Μεγάλο Κανάλι, που το οδήγησαν οι ίδιοι στο γκρεμό, οι μέτοχοι αρνήθηκαν να εκτελέσουν το καθήκον τους. Ήταν ένα μεγάλο λάθος, που δεν το πληρώνουν οι μέτοχοι, αλλά οι εργαζόμενοι. Από τη μία στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε στο δρόμο. Χωρίς ίχνος ντροπής οδήγησαν τους ανθρώπους που τους κράτησαν το κανάλι όλα αυτά τα χρόνια στην εξαθλίωση.

  • Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους που βρίσκονται στο δρόμο δικαιολογημένα διαμαρτυρόμενοι και τιμούμε τον αγώνα τους. Η πάλη τους είναι και δική μας.

Στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα, δεν πρέπει να υπάρχει πισωγύρισμα. Το να δίνονται μισθοί κάτω από το τραπέζι σε μερικούς εξ ημών, είναι απίστευτη πρόκληση. Πρέπει να δούμε όλοι το σύνολο και όχι μερικά δέντρα.

Οι μέτοχοι, νέοι και παλιοί, έχουν υποχρεώσεις, οι οποίες δεν κλείνουν με το κλείσιμο του Mega. Όπως όλοι γνωρίζουμε, εάν θέλουν την έβδομη άδεια τους ανήκει. Και όσα λέγονται περί συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση για να κλείσει το Μεγάλο Κανάλι και να χάσουμε τις δουλειές μας, εγώ ΔΕΝ τα πιστεύω. Το Mega είναι ιδιωτική εταιρεία. Αποφασίζουν οι μέτοχοι-ιδιοκτήτες. Δεν μπορεί να κλείσει μία ιδιωτική εταιρεία επειδή το απαιτεί ο κάθε πολιτικός.

Οι ευθύνες ανήκουν στους ιδιοκτήτες…

Αλλά και να θέλουν να το κλείσουν θα το καταλάβαινα –που αρνούμαι να το καταλάβω- εάν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους. Μπορούν να το κάνουν και τώρα. Το Μεγάλο Κανάλι βοήθησε τους ιδιοκτήτες του. Όχι οι ιδιοκτήτες του αυτό. Έβγαλαν πολλά χρήματα και πρέπει να τιμήσουν την υποχρέωσή τους προς τους εργαζομένους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να δει το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα. Και να τιμήσει τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται. Τώρα είναι η ώρα και το γνωρίζει… Και πρέπει σύντομα, να νομοθετηθεί η υποχρέωση των αφεντικών για καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους. Χιλιάδες Έλληνες πολίτες εργάζονται σε ελληνικές εταιρείες και δεν πληρώνονται. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων να τους προστατεύσουν. Σε ποιά πολιτισμένη χώρα εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν για ένα χρόνο και ενώ οι εταιρείες στις οποίες εργάζονται έχουν έσοδα εκατομμυρίων ευρώ. Σε καμία κ. Πρωθυπουργέ.

  • ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Κάνω και μία έκκληση σε όλους τους συναδέλφους. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι… Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: