Η Exxon Mobil συνεχίζει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ: Δεν ενοχλεί ακόμα η Τουρκία




Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil ξεκινά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις τουρκικές απειλές, αναφέρει η ιστοσελίδα Maritime Executive.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το ερευνητικό σκάφος Med Surveyor της εταιρείας απέπλευσε από τη Λεμεσό για να αρχίσει τις έρευνες στα νοτιοανατολικά της νήσου.

Πηγή ανέφερε στην ιστοσελίδα μας, ότι προς το παρόν δεν παρατηρούνται ενοχλήσεις από την Τουρκία.

Ως γνωστόν, τον περασμένο μήνα η Τουρκία έστειλε πολεμικά της πλοία για να σταματήσουν ερευνητικό σκάφος της ιταλικής ΕΝΙ στη κυπριακή ΑΟΖ και πέτυχε την αποχώρηση του σκάφους αυτού.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ απείλησε παράλληλα πως «κάθε προκλητική κίνηση της Κύπρου θα λάβει την κατάλληλη απάντηση».

Χθες (προχθές) το αμερικανικό σκάφος αμφίβιας εφόδου LHD 7 USS Iwo Jima κατέπλευσε στη Λεμεσό μεταφέροντας τμήμα της 26ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών, αεροσκάφη κάθετης αποπροσγείωσης Harrier II, αποβατικά σκάφη, αεροσκάφη περιστρεφόμενου στροφείου και ελικόπτερα.

Το σκάφος συμμετείχε σε άσκηση με το Ισραήλ.

«Μοιραζόμαστε την ίδια οπτική όσον αφορά τη διατήρηση της ασφάλειας στους ωκεανούς και τις θαλάσσιες οδούς του κόσμου. Ενισχύοντας την σχέση μας συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ευρώπης», ανέφερε ο κυβερνήτης του σκάφους πλοίαρχος Τζόζεφ Μπράιαν.

«Η 26η ΕΜΠ είναι έτοιμη να απαντήσει σε κρίσεις και να αποτρέψει επιθετικές κινήσεις άμεσα», δήλωσε από την πλευρά του ο συνταγματάρχης Φάρελ Σάλιβαν, διοικητής της 26ης ΕΜ των Πεζοναυτών. «Η επίσκεψή μας στην Κύπρο είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε τον λαό της και την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της», συμπλήρωσε.

Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου όπου έχει ιδρύσει ψευδοκράτος που δεν αναγνωρίζει κανείς πέραν της ίδιας. Η Κύπρος αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες, αλλά η Τουρκία και το ψευδοκράτος αντιδρούν και διεκδικούν περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Μετά την απομάκρυνση του σκάφους της EΝΙ από τα τουρκικά πολεμικά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε και πάλι την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και κάθε εταιρεία που θα επιχειρήσει έρευνα στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Λέμε στις ξένες εταιρείες να μην καταστήσουν εαυτόν όργανο της κυπριακής πλευράς, ξεπερνώντας τα όρια και τις δυνάμεις τους. Η επίδειξη δύναμής τους θα διαρκέσει μέχρι να δουν τα πλοία και τα αεροσκάφη μας», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος απαιτεί να σταματήσουν όλες οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο μέχρι να λάβουν μερίδιο και οι Τουρκοκύπριοι.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ζητήσει από την Τουρκία να πάψει να απειλεί (την Κύπρο) αναφέρει η ιστοσελίδα.

ΠΗΓΗ: MARITIME EXECUTIVE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: