Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Karl-Heinz Lambertz (Α), μιλάει ενώ παρακολουθεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θεόδωρος Γκοτσόπουλος (Δ) σε ανοικτή συζήτηση με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης», στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η Ευρώπη διαχειρίστηκε άσχημα την ελληνική κρίση και το προσφυγικό δήλωσε ο Λαμπέρτζ

Κριτική έναντι της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης και του προσφυγικού προβλήματος άσκησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Καρλ Χάινς Λαμπέρτζ (Karl-Heinz Lambertz), μιλώντας σε εκδήλωση για το μέλλον της ΕΕ, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

«Η Ευρώπη διαχειρίστηκε άσχημα την κρίση στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Λαμπέρτζ, ενώ για το προσφυγικό σημείωσε ότι «παντού στην Ευρώπη έχει γίνει μια κακή διαχείριση. Για πάρα πολύ καιρό, χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ αφέθηκαν μόνες τους. Η ΕΕ υπήρξε αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος».

Σημείωσε ακόμα την ανάγκη η πορεία της ΕΕ να τεθεί σε μια νέα βάση με περισσότερη αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς εθνικές περιχαρακώσεις.

«Από την εποχή που ξέσπασε η οικονομική κρίση οδηγηθήκαμε σε έναν εκφυλισμό της ευημερίας. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού στην Ευρώπη απειλείται με φτώχεια κάτι που είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών εκτίμησε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και της κλιματικής αλλαγής, καθώς όπως υποστήριξε «είναι πολύ πιο ευέλικτη σε σύγκριση με τα πολιτικά κόμματα».

Τόνισε ακόμα ότι οι πόροι για την πολιτική συνοχής της ΕΕ δεν πρέπει να περικοπούν εξαιτίας της μη συμμετοχής στον προϋπολογισμό της Βρετανίας (λόγω του Brexit), αλλά αντίθετα επισήμανε την ανάγκη τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις συνεισφορές τους στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, εφόσον επιθυμούν ένα μέλλον με ευημερία και χωρίς αποκλεισμούς.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών εκπροσωπεί περίπου 100.000 δήμους και κοινότητες και 300 περιφέρειες των κρατών μελών της ΕΕ. Αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ αποτελούμενο από τοπικούς και περιφερειακούς εκλεγμένους εκπροσώπους, οι οποίοι μπορούν να διατυπώνουν τη γνώμη τους σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει άμεσο αντίκτυπο στις περιφέρειες και τις πόλεις.

Χαιρετισμό στη εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Κώστας Αγοραστός, ο Νίκος Χιωτάκης για λογαριασμό του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη και ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

01/03/2018 23:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Be the first to comment on "Η Ευρώπη διαχειρίστηκε άσχημα την ελληνική κρίση και το προσφυγικό δήλωσε ο Λαμπέρτζ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*