Η έρευνα για ρωσική εμπλοκή στις εκλογές, ίσως επαναφέρει το χάρτινο ψηφοδέλτιο




Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την εκλογική του νίκη, ενώ την ίδια ώρα, μέλη του Κογκρέσου εκφράζουν την ανησυχία τους για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η αρμόδια Επιτροπή, βάζει στο τραπέζι έξι προτάσεις για ασφαλέστερες εκλογές στις ΗΠΑ, ανάμεσα τους και η επιστροφή στο χάρτινο ψηφοδέλτιο.

Όπως μεταδίδει το ABC News, το Κογκρέσο τονίζει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου ν’ αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας ρωσικής εμπλοκής στο μέλλον, λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν για το Κογκρέσο, στις αρχές Νοεμβρίου.

Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, δημοσιοποίησε έξι προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας του συστήματος διεξαγωγής των εκλογών στις ΗΠΑ. Οι προτάσεις αυτές, περιλαμβάνουν την λήψη μέτρων, από την επιστροφή στην διεξαγωγή της ψηφοφορίας με χάρτινα ψηφοδέλτια, μέχρι την ανάγκη πιο ουσιαστικής επικοινωνίας με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, σχετικά με τις προσπάθειες άσκησης επιρροής από ξένες κυβερνήσεις. “Επιτρέψτε μου να το πω αυτό, με μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνης. Είναι ξεκάθαρο ότι η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει τις αδυναμίες του εκλογικού μας συστήματος,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιτροπής, Ρίτσαρντ Μπουρ που εκλέγεται στην Βόρεια Καρολίνα. Ωστόσο, πρόσθεσε: “Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάποια ψήφος, αλλοιώθηκε.”

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 14 μηνών, η επιτροπή έχει εξετάσει αξιωματούχους από το σύνολο σχεδόν των είκοσι και πλέον αμερικανικών πολιτειών, τα εκλογικά συστήματα των οποίων βρέθηκαν στο στόχαστρο ενεργειών από χάκερς που είχαν την υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης, το 2016. Σύμφωνα με την άποψη που έχει διαμορφωθεί στην επιτροπή, κατά την διάρκεια των εκλογών του 2016, ούτε το FBI, ούτε και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προειδοποίησαν στον βαθμό που θα έπρεπε, τις αμερικανικές πολιτείες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις κακόβουλες ηλεκτρονικές επιθέσεις των Ρώσων, αλλά ούτε ενημερώθηκαν οι αξιωματούχοι που θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί.

Ο Μπουρ εξέφρασε την ελπίδα ότι μερικές από τις ανησυχίες της επιτροπής, είναι ενδεχόμενο ν’
αντιμετωπιστούν εντός του πλαισίου του νομοσχεδίου για τις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που αναμένεται να κατατεθεί για την διεξαγωγή ψηφοφορίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, εντός της ημέρας. Το νομοσχέδιο αυτό, στην συνέχεια θα προωθηθεί στην Γερουσία, καθώς πρέπει να ψηφιστεί άμεσα, αποτρέποντας το ενδεχόμενο μιας νέας παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το σχετικό χρονικό περιθώριο λήγει την Παρασκευή.

Η επιτροπή Εμπορίου του Κογκρέσου έχει στην ατζέντα της και την υπόθεση «παραβίασης» 50 εκατ. λογαριασμών χρηστών του Facebook. Η βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica, που φέρεται να είχε πρόσβαση και να επεξεργάστηκε τα στοιχεία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα, για το εάν το Facebook επέτρεψε στην βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica να αντλήσει στοιχεία κάποιων χρηστών, παραβιάζοντας την πολιτική της για τα προσωπικά δεδομένα.

21/03/2018 09:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: