Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το δείπνο των ηγετών στις 16 Απριλίου, το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας στις εξετάσεις των υποψήφιων για διορισμό καθηγητών, η αποποινικοποίηση των αμβλώσεων, τα ενδιάμεσα μέτρα για στήριξη του Συνεργατισμού και ο θάνατος του Φουάτ Αλ Ζαγιάτ προβάλλονται στα κύρια θέματα των εφημερίδων το Σάββατο.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Έμειναν ανεξεταστέοι» αναφέρεται στο κύριο της θέμα σε παταγώδη αποτυχία των υποψήφιων για διορισμό καθηγητών και γράφει ότι από τους 5020 που παρακάθισαν στις εξετάσεις για κατάταξη στους πίνακες διορισίμων πέρασαν μόνο οι 1869, δηλαδή ποσοστό αποτυχίας 63%. Αλλού γράφει ότι μαχαίρια έβγαλαν κυβέρνηση και ΑΚΕΛ με αφορμή την έντονη ψιθυρολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες για τον Συνεργατισμό και η οποία έφερε κύμα μαζικής απόσυρσης καταθέσεων από την τράπεζα. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι κλείδωσε το δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών για τις 16 Απριλίου στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Έπεσαν τίτλοι τέλους για Φουάτ Αλ Ζαγιάτ» και γράφει ότι ο Σύρος επιχειρηματίας που ζούσε ως καταζητούμενος από το 2013 στον Λίβανο πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος και την περασμένη εβδομάδα τάφηκε στο κοιμητήριο Έγκωμης, παρουσία της οικογένειας του, των δικηγόρων του και λίγων φίλων του. Αλλού γράφει για το δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών στις 16 Απριλίου, ότι όλες οι πλευρές τονίζουν πως στη συνάντηση δεν θα υπάρχει καμία ατζέντα, δεν θα αποκλείεται κανένα θέμα από τη συζήτηση, αλλά ούτε και θεωρείται υποχρεωτική η συζήτηση οποιουδήποτε θέματος. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι ο «καλός» γείτονας έδινε δανεικά στην 16χρονη τότε Βασιλική και την εξανάγκαζε να έρχεται σε σεξουαλική επαφή μαζί του, προσθέτοντας όμως ότι δεν αντιμετώπισε τη δικαιοσύνη επειδή απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Πάνε σε δείπνο μέσω Βάρνας» αναφέρεται στο κύριο του θέμα στο δείπνο των δύο ηγετών την 16η Απριλίου και γράφει ότι η χθεσινή εξέλιξη θεωρείται ως συνεπακόλουθο της συνόδου ΕΕ – Τουρκίας της 26ης Μαρτίου στη Βάρνα, αφού η αντίδραση της ΕΕ στη συμπεριφορά της Τουρκίας πίεσε τα πράγματα ώστε η Άγκυρα να ανάψει πράσινο φως και να επιτρέψει στον Μουσταφά Ακιντζί να προσέλθει σε δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι στα σχολεία τιμήθηκε, χτες, η επέτειος έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα ενώ στο Παγκύπριο Γυμνάσιο της πρωτεύουσας έγινε σεμνή τελετή και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Ελευθερίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι φέτος οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας που εξέτασε η Αστυνομία ανήλθαν στις 37 σε σύγκριση με 36 την ίδια περίοδο πέρσι ενώ όλο το 2017 διερευνήθηκαν από την Αστυνομία 126 υποθέσεις.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Ενδιάμεσα Μέτρα για συγκράτηση εκροών» γράφει ότι μεταβατική λύση για συγκράτηση των εκροών στον Συνεργατισμό, αλλά και επίσπευση της εν εξελίξει διαδικασίας εξεύρεσης επενδυτή με σκοπό τη λήψη τελικών αποφάσεων το αργότερο το δεύτερο δεκαπενθήμερο Απριλίου, σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Αλλού γράφει για το δείπνο που θα γίνει στις 16 Απριλίου μεταξύ των δύο ηγετών, ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή δεν θα σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και ότι με την αποχώρησή του ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Τζ. Φέλτμαν σημειώνει την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι ένας μεταθανάτιος δότης οργάνων μπορεί να δώσει ζωή σε 8 συνανθρώπους του και να βοηθήσει άλλους 100 με τη δωρεά ιστών.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail”, στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Η άμβλωση είναι νόμιμη στην Κύπρο τώρα» γράφει ότι ύστερα από χρόνια καθυστερήσεων, επιτρέπεται στις γυναίκες να τερματίζουν εγκυμοσύνη έως 12 εβδομάδων και αναφέρεται ειδικότερα στην ψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία της νομοθεσίας αποποινικοποίησης των αμβλώσεων από την ολομέλεια της Βουλής χθες. Αλλού και προβάλλοντας σχετική φωτογραφία γράφει ότι αγρότες από το χωριό Ακάκι έστησαν μπλόκο την Παρασκευή έξω από την Λευκωσία, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να πωλήσει την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Σε άλλο θέμα επικαλείται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η J&P Overseas, θυγατρική του ομίλου Ιωάννου & Παρασκευαΐδη φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα και ότι οι εργαζόμενοι της στη Σαουδική Αραβία έχουν να πληρωθούν εδώ και μήνες.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
31/03/2018 09:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: