Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ποικίλα είναι τα θέματα που προβάλλονται στον σημερινό Τύπο. Η ικανοποίηση της κυπριακής Κυβέρνησης για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και η εκδήλωση διαμαρτυρίας για την πώληση του Συνεργατισμού που οργάνωσε το ΑΚΕΛ προβάλλονται στα κύρια θέματα.

Αλλα θέματα είναι οι δηλώσεις από τα κατεχόμενα ότι η απόφαση για επιβολή “φόρων” στη βοήθεια προς τους Ε/κ και τους Μαρωνίτες που διαμένουν στα κατεχόμενα, που είχε λάβει η προηγούμενη «κυβέρνηση», ήταν λάθος, οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα της επιλεκτικής επίδειξης εύνοιας σε κάποιους πολίτες που είχαν καταγγελθεί το 2014 στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή και άλλα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Πήραμε ό,τι ζητήσαμε» γράφει ότι ικανοποιημένες είναι Αθήνα και Λευκωσία από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Αλλού αναφέρει ότι στις εκλογές του Πανεπιστημίου Κύπρου πρώτη ξανά αναδείχθηκε η Πρωτοπορία. Γράφει επίσης ότι η ανάπτυξη με τις συναφείς εγκαταστάσεις προγραμματίζεται να γίνει σε κρατική γη που θα εκμισθώσει το κράτος στην εταιρεία Ayia Napa Forest Golf ltd έκτασης άνω των 100.000 τμ.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ισονομία α-λα καρτ από τον Κ. Κληρίδη» και γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας επιχείρησε να δικαιολογήσει την επιλεκτική επίδειξη εύνοιας σε κάποιους πολίτες που είχαν καταγγελθεί το 2014 στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή. Αναφέρεται αλλού στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για την πώληση του Συνεργατισμού που οργάνωσε το ΑΚΕΛ. Ο «Π» γράφει επίσης ότι η τελούσα σε διαθεσιμότητα εισαγγελέας Ελένη Λοϊζίδου παραπέμπεται σε επίπληξη από την ΕΔΥ.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Εχθρική φόρμουλα την υστάτη», ότι στο κενό έπεσαν εκβιασμοί της ‘Αγκυρας όπως και το παιχνίδι κράτους-μέλους της ΕΕ που στόχο είχαν την ανατροπή των θετικών, για τη Λευκωσία και την Αθήνα, αναφορών στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Γράφει επίσης ότι ρυπογόνο είναι το φράγμα Πολεμιδιών, όπως καταδεικνύει έρευνα του ΤΕΠΑΚ. Αναφέρει επίσης ότι στο Αρχείο Πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχουν καταχωρημένοι άνθρωποι που φέρονται να γεννήθηκαν το 1800.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Στήριξη εταίρων αλλά…η ουσία στη Βάρνα» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι απρόβλεπτη είναι η στάση που θα τηρήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους Τουσκ και Γιούνκερ να δηλώνουν ότι δεν θα είναι εύκολη συνάντηση. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ‘Αντρου Κυπριανού ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης οδηγούν στο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου. Η «Χ» γράφει επίσης ότι Ε/κ και Τ/κ εκπαιδευτικοί φύτεψαν δέντρα συμφιλίωσης στο Πάρκο συμφιλίωσης και Ειρήνης στην Πύλα.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail”, στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Ο δασμός στην βοήθεια από το βορρά ήταν λάθος», αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού εξωτερικών» στα κατεχόμενα Κουντρετ Οζερσάι ότι η απόφαση για επιβολή φόρων στην βοήθεια προς τους Ε/κ και τους Μαρωνίτες που διαμένουν στον «βορρά», που είχε λάβει η προηγούμενη «κυβέρνηση», ήταν λάθος και η νυν «κυβέρνηση» άρχισε διεργασίες για να καλυτερεύσει εκείνη την απόφαση. Αναφέρεται επίσης στην ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας κατέστρεψαν εξοπλισμό λαθροθηρίας άγριων πτηνών.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
24/03/2018 10:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: