Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συζήτηση στη Βουλή για το ταμείο υδρογονανθράκων, οι επαφές ΥΠΕΞ στην Αθήνα, οι επικρίσεις της Διεθνούς Διαφάνειας για την παραχώρηση υπηκοοτήτων από την Κυπριακή Κυβέρνηση, οι οδηγίες από ΥΠΕΣ για διενέργεια έρευνας για την αλλαγή ζωνών στις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πάφο, η μετάκληση ιατροδικαστή από το εξωτερικό για διενέργεια νέας νεκροψίας στην σορό της Πετρούνα Μίλκοβα και η σκόνη που ταλαιπωρεί την Κύπρο είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Σπρώχνουμε προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το ταμείο Υδρογονανθράκων» και γράφει πως δίνεται νέα ώθηση από τη Βουλή στο θέμα και πως οι τροπολογίες των κομμάτων θα κατατεθούν στην Επιτροπή Οικονομικών. Αλλού αναφέρει ότι νέες κατηγορίες διατυπώνονται κατά της Κύπρου για το θέμα των παραχωρήσεων διαβατηρίων και πως κατατέθηκαν και νέα στοιχεία στη Βουλή για τις πολιτογραφήσεις. Επίσης η «Α» γράφει ότι συντονίζονται Αθήνα και Λευκωσία για τις τουρκικές προκλήσεις και το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών.

«Σφίγγει ο κλοιός για τις πολιτογραφήσεις» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που αναφέρεται στις επισημάνσεις της Διεθνούς Διαφάνειας για την παραχώρηση υπηκοοτήτων, ότι πιέσεις ασκούν και οι Βουλευτές και ότι και η Κομισιόν ανακοίνωσε την ετοιμασία έκθεσης. Αλλού γράφει πως μετακαλείται ιατροδικαστής για πέμπτη νεκροψία στη σορό της Πετρούνα Μίλκοβα ενώ λήγει σήμερα το διάταγμα του 54χρονου και θα διαταχθεί ανανέωσή του. Επίσης ο «Π» αναφέρεται στην αύξηση στην κατάθεση πωλητηρίων εγγράφων στα κτηματολογικά γραφεία.

Κάτω από τον τίτλο «Έρευνα για την αλλαγή ζωνών» ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι ο ΥΠΕΣ έδωσε οδηγίες προς την Πολεοδομία για την αλλαγή των ζωνών το 2008 και που έφερε τις αναπτύξεις στις Θαλασσινές Σπηλιές ενώ ο Υπουργός Γεωργίας συγκάλεσε σύσκεψη την Πέμπτη. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι φυλακίστηκαν οι ιδιοκτήτες των αρτοποιείων Μαραγκός για παράλειψη καταβολής εισφορών στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Επίσης σε άλλο δημοσίευμα αναφορά γίνεται στο θάνατο του Προέδρου της ΚΟΠ Κωστάκη Κουτσοκούμνη.

«Διπλωματία για αποκλιμάκωση της έντασης» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρεται στις επαφές του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Αθήνα και τη συνάντηση, μεταξύ άλλων, με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα. Αλλού αναφορά γίνεται στις παραβιάσεις στις Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια και στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις και αιτήματα για αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Επίσης η «Χ» γράφει ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε από τη Σύτα να καταθέσει στη Βουλή όλα τα στοιχεία για τις συμφωνίες με LTV-Κούμα.

H αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «Αξίωση για έρευνα για το μπάχαλο στη νεκροψία» προβάλλει δηλώσεις του καθηγητή Ανδρου Καπαρδή για το μπέρδεμα με τα ευρήματα των νεκροτομών στη σορό της Πετρούνα Μίλκοβα στην Πάφο και την ανάγκη ενδελεχούς έρευνας. Αλλού αναφορά γίνεται στην αποχώρηση του Βρετανικού αποσπάσματος της Ουκφικύπ από το Λήδρα Πάλας και την εγκατάστασή του στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στην ετοιμασία έκθεσης από τις Βρυξέλλες για το θέμα των παραχωρήσεων διαβατηρίων σε χώρες μέλη.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
06/03/2018 07:14

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: