Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η τελετή εγκατάστασης στη Βουλή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και οι αναφορές του σε σχέση με το Κυπριακό κυριαρχούν στα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Τα πρωτοσέλιδα ασχολούνται επίσης, μεταξύ άλλων, με το θέμα των επενδυτών οι οποίοι απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα μέσω του σχεδίου πολιτογράφησης κατ’ εξαίρεση, με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και με τη διαδήλωση χθες για τις θαλασσινές σπηλιές και τον Ακάμα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Τα τίναξε όλα στον αέρα» και γράφει ότι οι έστω και ελάχιστες ελπίδες που υπήρχαν για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό μετά τις προεδρικές εκλογές, έχουν πλέον εκλείψει εξ αιτίας της τουρκικής πλευράς και το Κυπριακό μπήκε ουσιαστικά από χθες και επίσημα σε νέο παρατεταμένο αδιέξοδο. Αλλού γράφει ότι υπογράφηκαν οι συμφωνίες για τη μισθολογική αναβάθμιση των επαγγελματικών ομάδων υγείας. Επίσης η «Α» αναφέρεται στη νενομισμένη διαβεβαίωση που έδωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Βουλή και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν συναινετικός και με ανοίγματα προς όλους.

Με τίτλο «’Άνοιγμα’ στη Βουλή ελλείψει πλειοψηφίας» ο «Πολίτης» στο κύριό του θέμα αναφέρει ότι τονίζοντας ότι η δεύτερη θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι και η τελευταία, ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε χθες κατά την τελετή εγκατάστασης του στη Βουλή τη συνεργασία των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας μόλις μια μέρα μετά το χαστούκι του ΟΑΣΕ με τη διατύπωση ανησυχίας για την ελευθερία του Τύπου, έδωσε οδηγίες για νέες ανακρίσεις δημοσιογράφων. Γράφει επίσης ότι βάσει του προγράμματος προχωρούν Κυπριακή Δημοκρατία και κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum για την προετοιμασία των δύο γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10 το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

«Καθαρή απάντηση Αναστασιάδη» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» που γράφει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αλλά και για να συναντήσει τον Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να εξετάσουν τρόπους επανέναρξης των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δικαιούχοι για εκμίσθωση τουρκοκυπριακών περιουσιών είναι μόνο οι πρόσφυγες καθιστά σαφές με γνωμάτευση του ο Γενικός Εισαγγελέας προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι στις 28 χιλιάδες ανέρχεται το κόστος του ταξιδιού του Γιώργου Βασιλείου και της συνοδείας του στο Λονδίνο το 2000.

Η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Πενταετία χαμηλών προσδοκιών» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την τελετή εγκαθίδρυσης του στη Βουλή είπε ότι οι απαράδεκτες προτάξεις της τουρκικής πλευράς καθιστούν την επανέναρξη των συνομιλιών αδύνατη, ενώ την ίδια στιγμή έθεσε και ο ίδιος προϋποθέσεις, διαφωνώντας με το πλαίσιο Γκουτέρες για την επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι φωνάζοντας συνθήματα προστασίας του Ακάμα και υπέρ της προστασίας των Θαλασσινών Σπηλιών επί των οποίων υπήρξε οικιστική ανάπτυξη περιβαλλοντικές οργανώσεις βρέθηκαν χθες έξω από τη Βουλή. Γράφει επίσης ότι πιέσεις και απειλές για το θέμα παραχώρησης υπηκοοτήτων σε ξένους πολυεκατομμυριούχους καταγγέλλει ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Οι αγοραστές των διαβατηρίων δεν μπορεί να ονομαστούν» γράφει ότι η διαρροή στα ΜΜΕ των ονομάτων αυτών που έχουν επωφεληθεί της κυπριακής υπηκοότητας μέσω του σχεδίου επενδύσεων είναι πιθανό ποινικό αδίκημα, δήλωσε η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου. Αλλού γράφει ότι πολλοί διαδηλωτές χθες έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του Προέδρου Αναστασιάδη υπενθύμισαν στον Πρόεδρο και στην Κυβέρνηση του τις υποχρεώσεις τους για προστασία του περιβάλλοντος. Αλλού αναφέρεται στην τελετή εγκατάστασης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Βουλή.

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
01/03/2018 08:07

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: