Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία στο οποίο αναμένεται η ΕΕ να θέσει υπό παρακολούθηση τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε Κύπρο και Αιγαίο, η πειθαρχική διαδικασία εναντίον της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου, οι κινήσεις για προσέλκυση επενδυτών για τον Συνεργατισμό και οι σχεδιασμοί την κοινοπραξίας Eni/Total για περαιτέρω διερεύνηση στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου την Πέμπτη.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τρίζουν τα δόντια οι Ευρωπαίοι στην Τουρκία, λόγω Κύπρου» γράφει ότι πιο σκληρή αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα η Ευρώπη έναντι της Τουρκίας, λόγω των προκλητικών ενεργειών της εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρεται σε σχέδιο Β για τον Συνεργατισμό και σημειώνει ότι η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων είναι αναπόφευκτη σε περίπτωση που κάποιος δυνητικός επενδυτής επιλέξει ένα από τα δύο χαρτοφυλάκια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η εταιρεία ENI είναι ενθουσιασμένη από τα ευρήματα στα οικόπεδα 6 και 11.

Στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πέταξαν στα σκουπίδια και τη νοημοσύνη μας» η εφημερίδα «Πολίτης» γράφει ότι «ξέπλυναν την Λοϊζίδου επειδή «εγκατέλειψε» στο εξωτερικό τον φορητό της υπολογιστή και ότι με τρεις πειθαρχικές κατηγορίες η εισαγγελέας παραπέμπεται στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας. Αλλού γράφει ότι το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από τους 28 ηγέτες της ΕΕ, ικανοποιεί πλήρως τη Λευκωσίας και την Αθήνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η διαφωνία του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σχετικά με τον σκοπό και τον στόχο που γίνεται η προσπάθεια για κοινωνική συνάντηση, προκαλεί δυστοκία για τον καθορισμό ημερομηνίας πραγματοποίησής της.

Η εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Ευρωπαϊκό μάτι στην ΑΟΖ», γράφει ότι υπό παρακολούθηση επιχειρεί να θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα αναφέρει ότι τις πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις έχουν κάνει επενδυτικά ταμεία σε σχέση με τον Συνεργατισμό. Αλλού γράφει ότι στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας που θα αναλάβει την αστυνόμευση των δήμων και θα μοιράζει εξώδικα για περισσότερα από 60 αδικήματα.

Υπό τον κύριο τίτλο «Μεθόδευσαν πώληση του Συνεργατισμού», η εφημερίδα «Χαραυγή» γράφει ότι το ΑΚΕΛ καταγγέλλει την ανακολουθία των λόγων και των έργων της κυβέρνησης Αναστασιάδη στο θέμα του Συνεργατισμού, ζητώντας πειστικές απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που εγείρονται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άνοιξε δεύτερο μέτωπο με τις δημόσιες μεταφορές με τη διακοπή των μαθητικών δρομολογίων στη μισή επαρχία Λάρνακας. Αλλού γράφει ότι τρεις πειθαρχικές κατηγορίες εναντίον της Εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου εντόπισε ο ιδιώτης ερευνών λειτουργός που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η ΕΝΙ αισιόδοξη για περαιτέρω ανακαλύψεις» ότι η κοινοπραξία Eni/Total εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις έρευνές της για φυσικό αέριο στα τεμάχια 6 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κατάδικος Έφη Ηροδότου η οποία κτύπησε θανάσιμα με το αυτοκίνητό της 17χρονο μοτοσικλετιστή πριν από 10 χρόνια, αφέθηκε χθες ελεύθερη με προεδρική χάρη πέντε μήνες πριν από τη λήξη της ποινής της. Αλλού αναφέρεται στην πειθαρχική διαδικασία εναντίον της εισαγγελέως της Δημοκρατίας Ελένης Λοϊζίδου.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
22/03/2018 08:01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: