Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι δηλώσεις της Κάθλιν Ντόχερτι ότι ο διαμοιρασμός του φυσικού αερίου πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συνολικής λύσης, η απαίτηση της κοινοπραξίας του «Αφροδίτη» για αναθεώρηση του συμβολαίου με την Κυβέρνηση και οι ισραηλινές διεκδικήσεις για το κοίτασμα και η συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τις «θαλασσινές σπηλιές» είναι τα βασικά θέματα, που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Τα τρία μηνύματα της Κάθλιν Ντόχερτι» αναφέρει πως η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Κάθλιν Ντόχερτι, βλέπει παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του κυπριακού και εξηγεί ότι ο διαμοιρασμός του φυσικού αερίου πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συνολικής λύσης, ενώ αναφέρει πως ο ενεργειακός κολοσσός Exxon Mobil θα τρυπήσει στην Κυπριακή ΑΟΖ σε περίπου έξι μήνες και δεν αναμένεται πως θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα με την Τουρκία. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως το Κακουργιοδικείο Λεμεσού έκρινε ομόφωνα τον 71χρονο Τιμολέων Θεμιστοκλέους ένοχο στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, για το φόνο του 20χρονου γιου του Οδυσσέα, που διαπράχθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 2015, στην Παραμύθα. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρει ότι μετά από παράπονα το Υπουργείο Άμυνας ανέστειλε τη λειτουργία του πεδίου βολής Ψεματισμένου, σταμάτησε τις βολές τις ημέρες του κυνηγίου, ενώ ξεκίνησε τις διαδικασίες για μετακίνηση όποιων πεδίων προκαλούν προβλήματα.

Ο «Πολίτης» υπό τον κύριο τίτλο «Περισσότερο κέρδος θέλουν από Αφροδίτη» αναφέρει ότι η κοινοπραξία Noble – Shell -Delek που έχει μαζί με το κράτος τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη ζήτησε από το Υπουργείο Ενέργειας αναθεώρηση του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού παραγωγής, ώστε να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό κέρδους του κράτους και να αυξηθεί αντίστοιχα το κέρδος των εταιρειών. Αλλού αναφέρεται στο Στίβεν Χόκινγκ, λέγοντας πως έφυγε ο άνθρωπος που μετρούσε τ’ άστρα και ότι μια τεράστια μορφή εγκατέλειψε χθες τα γήινα. Σε άλλο θέμα του ο «Π» αναφέρει ότι η Κομισιόν έδωσε χθες κατεύθυνση στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών παρουσιάζοντας τις δικές της προτάσεις για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που συνεχίζουν να αποτελούν βαρίδι για τις κυπριακές τράπεζες.

Κάτω από τον κύριο τίτλο «Τους άδειασε ο Οδυσσέας» η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι ο Γενικός Ελεγκτής έγινε καταπέλτης για τις κρατικές υπηρεσίες που έδωσαν άδειες να κτιστούν οι θαλασσινές σπηλιές, ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος έκανε σύσταση και άδειασε κυριολεκτικά το Τμήμα Περιβάλλοντος που βιάστηκε να προχωρήσει στην έκδοση θετικής γνωμάτευσης για τρεις νέες αναπτύξεις στην περιοχή, που περιλαμβάνουν 8όροφο ξενοδοχείο 168 κλινών και 44 επαύλεις. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού για πλήρωση 740 κενών θέσεων σε δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, με το επιπρόσθετο κόστος να υπολογίζεται στα 24 εκ. ετησίως. Αλλού αναφέρεται στην επικειμένη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με το ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα του μεταφέρει την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η «Χαραυγή» στο θέμα της με κύριο τίτλο «Αργούν τα έσοδα προτεραιότητα η λύση» αναφέρει ότι νέος πονοκέφαλος δημιουργείται τώρα για την κυβέρνηση καθώς οι ισραηλινοί φέρονται να διεκδικούν λόγο στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο έντονο κομματικό παρασκήνιο για προαγωγές ημετέρων σε υψηλόβαθμές θέσεις στη Cyta και επικαλείται έγκυρες πληροφορίες που κάνουν λόγο πως με οδηγίες του Προέδρου του ΔΗΣΥ ετοιμάζονται λίστες υποψηφίων στα γραφεία της Πινδάρου. Σε άλλη είδηση σημειώνει πως με αφορμή την 15η Μαρτίου η ΠΕΟ θεωρεί ότι η ασυδοσία και η αισχροκέρδεια θυματοποιούν τους καταναλωτές και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη που τη βαραίνει.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Οι ΗΠΑ καθορίζουν όρια στην στήριξη για την ΑΟΖ» και αναφέρεται στις δηλώσεις της Αμερικανίδας Πρέσβειρας στην Κύπρο, Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία είπε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ της, ωστόσο, είπε πως δεν παίρνει θέση για το ποιος έχει δικαίωμα στα θαλάσσια σύνορα. Αλλού γράφει πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες, στη μεγαλύτερη απέλαση που έγινε στη χώρα από τον ψυχρό πόλεμο. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι Συροκύπριος φυλακίστηκε στην Ουγγαρία για τις μεταναστευτικές συγκρούσεις με την αστυνομία.

ΚΥΠΕ-Έμιλη Λάμπρου
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
15/03/2018 08:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: