Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο που συνήλθε χθες στην πρώτη του συνεδρία κα τα όσα ανέφερε εντός της συνεδρίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι διεργασίες για επανέναρξη των συνομιλιών, οι δύο συλλήψεις σχετικά με την υπόθεση θανάτου Βουλγάρας από επίθεση σκύλων, καθώς και το θέμα με την ανέγερση κατοικιών στις θαλασσινές σπηλιές στην Πέγεια, προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ετσι να κυβερνήσετε» γράφει ότι συναίνεση, συνεργασία, έργο, ήθος και χρηστή διοίκηση ήταν το πεντάπτυχο των απαιτήσεών του που έθεσε ενώπιον των μελών της νέας του Κυβέρνησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη χθεσινή επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της. Γράφει ακόμη ότι ‘τόπε και τόκανε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος’ και ότι στα χέρια της Εκκλησίας είναι από χθες δύο παιδοκομικοί σταθμοί. Αναφέρει επίσης ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει στα σχέδιά του ένα σοβαρό επενδυτικό σχέδιο για το νησί.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Με καθυστέρηση μίας βδομάδας οι συλλήψεις» γράφει ότι χειροπέδες πέρασε χθες η Αστυνομία σε πατέρα και γιο από τη Γεροσκήπου, ιδιοκτήτες των σκύλων ράτσας Ρότβαιλερ που φέρονται να κατασπάραξαν την περασμένη Πέμπτη την 46χρονη εργάτρια από τη Βουλγαρία. Αλλού, γράφει ότι λύνει σήμερα τη σιωπή του ο Μάριος Καρογιάν και ότι σύμφωνα με τον ‘Π’ δεν θα εξαγγείλει σήμερα νέο κόμμα. Επίσης, η εφημερίδα γράφει για μετρημένες εξαγγελίες του Προέδρου και ότι ήταν πιο φειδωλός σε σχέση με το 2013.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Στο άψε-σβήσε άλλαξαν ζώνες» γράφει ότι εννέα ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2008 και χωρίς μελέτη, υπέγραψαν να κτιστούν οι θαλασσινές σπηλιές και προβάλλει φωτογραφίες από την περιοχή και το σπάνιο είδος φώκιας που το νερό και τα θαλάσσια σπήλαια αποτελούν το φυσικό της περιβάλλον. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι έρχεται τσουνάμι αλλαγών στην Αστυνομία και ότι πιθανότατα σήμερα θα έρθει η πρώτη φάση των ανακατατάξεων και θα ακολουθήσει δεύτερη σύντομα. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται σε νέα μείωση στις τιμές φαρμάκων από την 1η Ιουνίου.

Με τίτλο «»πρωτοβουλίες για διέξοδο από το αδιέξοδο’ η «Χαραυγή» γράφει ότι σε συντονισμό με την Αθήνα η Λευκωσία σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και με πρωτοβουλία από το ΑΚΕΛ αναζητεί τρόπους διεξόδου από το αδιέξοδο στο οποίο έχει εισέλθει το Κυπριακό μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και από το παρατεταμένο ναυάγιο των συνομιλιών. Αλλού, γράφει για τους νέους Υπουργούς ότι θα κριθούν από τις πράξεις τους συνεχίζουν όμως την ίδια πολιτική. Επίσης, γράφει για ‘αντεπίθεση Καρογιάν, πυροβολώντας Νικόλα’.

Η αγγλόγλωσση ‘Cyprus Mail’ φέρει τον τίτλο σήμερα «Ολοι οι άνδρες και γυναίκες του Προέδρου» αναφέρεται στη νενομισμένη διαβεβαίωση των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στην τελετή διορισμού κυβερνητικών αξιωματούχων, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο. Επίσης, πρωτοσέλιδα γράφει για δύο συλλήψεις που έγιναν σε σχέση με την υπόθεση θανάτου Βουλγάρας στην Πάφο. Αναφέρεται αλλού στις διαμαρτυρίες από περιβαλλοντιστές για οικοδομές στις θαλάσσιες σπηλιές στην Πέγεια.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Στημένο παιγνίδι ‘η κρίση’ στην ΑΟΖ!», Η εβδομαδιαία «Γνώμη» γράφει ότι γράφει ότι οι εξελίξεις παραπέμπουν σε σενάρια ‘επιβολής’ λύσεων με το ‘πιστόλι στον κρόταφο’ κατά το πρότυπο της συμφωνίας Αναστασιάδη στο Eurogroup τον Μάρτη του 2013 για το κούρεμα. Γράφει ακόμη ότι ‘επαναλαμβάνει εαυτόν ο Αναστασιάδης με τις προγραμματικές του δηλώσεις’. Επίσης, γράφει για τα ‘εγκλήματα της ΕΟΚΑ και της ΤΜΤ κατά της Αριστεράς’.

Η επίσης εβδομαδιαία «Το κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Μαγειρεύονται διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό» γράφει ότι έντονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο, με κεντρικό άξονα την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και ότι γίνεται απευθείας διάλογος ΟΗΕ – Τουρκίας μέσω του Οζερσάι. Γράφει ακόμη για χάρτη ΑΟΖ που ενόχλησε τους Τούρκους. Επίσης, αναφέρει ότι ο τουρκικός στρατός ανησυχεί για τα μεγάλα κενά του.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
02/03/2018 07:57

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: