Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου και των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας και το Κυπριακό προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Άλλα δημοσιεύματα αφορούν τη συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Ρώμη, τον πόλεμο στη Συρία, τις λίστες αναμονής στα δημόσια νοσηλευτήρια και τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ενώνουν Δυνάμεις», γράφει πως η «καυτή πατάτα» των κόκκινων δανείων και ο κίνδυνος των εκποιήσεων, ένωσε Κυβέρνηση και κόμματα και ότι συμφώνησαν ότι επιβάλλεται να στηθεί δίχτυ προστασίας στους δανειολήπτες που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παραγωγική και εποικοδομητική ήταν η συνάντηση Γκουτέρες – Χριστοδουλίδη, όμως παρουσιάζεται απρόθυμος ακόμα για κινήσεις ο Γκουτέρες. Αλλού γράφει πως ο Ναμί ζητά συνομιλίες με τον Λακκοτρύπη.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Εν αρχή βάζουν χέρι στους κακοπληρωτές», γράφει στο κύριο του θέμα ότι κυβέρνηση και πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν σε δύο βασικές αρχές σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια: να υπάρξει αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και ταυτόχρονα προστασία των δανειοληπτών οι οποίοι ήταν συνεπείς στην αποπληρωμή των δανειακών τους συμβάσεων και επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» εκτείνεται στο ισραηλινό κοίτασμα «Ishai». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους επιρρίπτει ευθύνες στο Νικόλα.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από το τίτλο «Μέτρα κόστους έως €1 δις», γράφει στο κύριο του θέμα ότι φορέας θα αναλάβει δάνεια ευάλωτων ομάδων για να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα και ότι θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αλλού προβάλλει φωτογραφία ενός παιδιού που μεταφέρεται μέσα σε μια αποσκευή, καθώς οι πρόσφυγες στην Ανατολική Γούτα της Συρίας εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην κλίμακα Α8 βρίσκονται οι περισσότερες από τις 740 θέσεις που θα πληρωθούν σύντομα στο δημόσιο, με πρώτο μισθό €1,842.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διαφωνίες για τα ‘κόκκινα’ δάνεια», γράφει πως χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο παρουσιάστηκε χθες η Κυβέρνηση στη σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ευρωπαϊκή διάκριση εξασφάλισε το έργο της αποκατάστασης της λίμνης της Ορόκλινης. Αλλού γράφει ότι πέραν των 30,000 ασθενών βρίσκονται σε λίστες αναμονής και ότι ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε χθες στην αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και στα προβλήματα των νοσοκομείων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία», γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι ΗΠΑ την Πέμπτη επέβαλαν κυρώσεις σε άτομα και οντότητες από τη Ρωσία, που δεν περιλάμβαναν ολιγάρχες και κυβερνητικούς αξιωματούχους από τον κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε να καταρτίσει σχέδιο για τα ΜΕΔ. Αλλού γράφει πως στην Πέγεια θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνάντηση για το θέμα των αναπτύξεων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στήνουν παγίδα Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ συνενοχής των κομμάτων», γράφει ότι γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος το περιβόητο σχέδιο της Κυβέρνησης για ΜΕΔ και αναφέρεται σε οργανωμένο σχέδιο Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ για να φορτώσουν τα λάθη και τις ευθύνες στους ώμους άλλων. Αλλού γράφει για προσχεδιασμένη «ελεγχόμενη» κρίση με στόχο της διευκόλυνση πακετοποίησης Κυπριακού – ενεργειακού. Αλλού προβάλλει αφιέρωμα στον Μαρξ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», υπό τον τίτλο «Στο ‘point of no return’ μέχρι τον Οκτώβρη», γράφει για το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους είναι πλέον όμηρος των εξελίξεων στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τουρκία είναι αναξιόπιστος σύμμαχος για τις ΗΠΑ. Σε άλλο θέμα γράφει για τον νέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και τη σχέση με την Τουρκία.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
16/03/2018 08:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: