Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ο απόηχος της έκθεσης της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία, οι φωνές των εκπαιδευτικών για υλοποίηση της συμφωνίας με τον Υπουργό Οικονομικών για αυξήσεις, η ενδεχόμενη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί και η προοπτικές για το Κυπριακό, οι απειλές για γεώτρηση από του Τουρκοκύπριους και ένα ζήτημα για νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που αφορά το ΔΣ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ώρα για αυξήσεις φωνάζουν οι εκπαιδευτικοί», γράφει πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ζητούν την υλοποίηση της συμφωνίας που έκαναν με τον Υπουργό Οικονομικών προεκλογικά για αυξήσεις και άλλα ωφελήματα. Αλλού, γράφει ότι στο κενό έπεσε η προσπάθεια στο ΔΗΚΟ για ενότητα καθώς ο Νικόλας απέρριψε όλες τις προτάσεις για ανάκληση των διαγραφών. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι στη δικαιοσύνη παραπέμπονται οι υποθέσεις θανάτων της Βουλγάρας και του βρέφους.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Μας τραβάνε το αφτί παρά το success story», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο χτύπησε ένα ηχηρό καμπανάκι για Κυβέρνηση και κόμματα καθώς οι μακροοικονομικές ανισορροπίες καθιστούν τη χώρα ευάλωτη σε κλυδωνισμούς. Αλλού, γράφει για αναβολή της συζήτησης νόμου για ΟΚΥπΥ. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι σε αναμονή βρίσκονται όλοι για την επιστροφή στην Κύπρο της Ειδικής Αντιπροσώπου Ελίζαμπεθ Σπέχαρ καθώς και την ανανέωση ή μη της τουρκικής navtex.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από το τίτλο «Πρόβλημα η ατζέντα», γράφει στο κύριο του θέμα ότι μόνο οι λεπτομέρειες φαίνεται να απομένουν για να κλείσει η συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίες έχουν να κάνουν με την ατζέντα της συνάντησης. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά την εφαρμογή σκληρότερων μέτρων για τους ατίθασους οδηγούς. Σε άλλο του θέμα γράφει για την έκθεση της Κομισιόν η οποία επισημαίνει ότι η αγορά ακινήτων στην Κύπρο αφού είχαν πιάσει πάτο, τώρα ανακάμπτουν.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αλλάζουν Νόμο για να βολέψουν εκλεκτούς», γράφει πως η Κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για τροποποίηση του Νόμου βάσει του οποίου έχουν ήδη διοριστεί τα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Αλλού, γράφει για το μήνυμα του ΑΚΕΛ για την Ημέρα της Γυναίκας, ότι ο αγώνας για να πάρουν τη θέση που τους αξίζει συνεχίζεται. Σε άλλο της θέμα γράφει πως στα 2,49 δις ευρώ ανήλθαν οι οφειλές προς το φόρο.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απειλές για τ/κ γεώτρηση για αέριο», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Κουτρέτ Οζερσάι δήλωσε πως αν η ε/κ πλευρά δεν προσέλθει σε διάλογο για τους υδρογονάνθρακες, το ψευδοκράτος θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Σε άλλο της θέμα γράφει για έκκληση της ΕΚΑ για δράση σχετικά με «κλεψιές» στο ζήτημα του χαλουμιού. Σε άλλο της θέμα κάτω από σχετική φωτογραφία γράφει για την εκστρατεία με τα ροζ γάντια της Europa Donna Κύπρου με αφορμή την χθεσινή ημέρα της γυναίκας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Όμηροι εσαεί της Τουρκίας», γράφει ότι «Αναστασιάδης-Αρχιεπίσκοπος και ε/κ βαθύ κράτος παίζουν το παιγνίδι του Ερντογάν», καθώς ερωτοτροπούν, όπως προσθέτει, «με τα διχοτομικά σενάρια δύο κρατών». Αλλού, γράφει για διαπλοκή και διαφθορά καθώς έγινε όπως αναφέρει, αλλαγή πολεοδομικών ζωνών χωρίς μελέτες προς εξυπηρέτηση του κατασκευαστικού κεφαλαίου. Αλλού, γράφει για συνέργεια της Κυβέρνησης στον αναχρονισμό με τα «εκκλησιαστικά σχολεία».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», υπό τον τίτλο «Δείπνο στη Λευκωσία, Σύνοδος στη Βάρνα», γράφει ότι το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί θα απενοχοποιήσει την Τουρκία και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα. Αλλού, γράφει πως μια σημαντική παράμετρος της τουρκικής προπαγάνδας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό είναι η πολιτική και ιδεολογική εκμετάλλευση τουρκικών τηλεοπτικών ταινιών και σειρών. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι όλο και περισσότεροι είναι οι εκβιασμοί στο «Σκοτεινό Διαδίκτυο».

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
09/03/2018 07:57

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: