Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Κυπριακό, φυσικό αέριο, οικονομία, είναι μερικά από τα κύρια θέματα των πρωτοσέλιδων του κυριακάτικου Τύπου. Αναφορά γίνεται επίσης στην αποφυγή διεξαγωγής εκλογών στα κόμματα για τις ηγεσίες τους, στις ρωσικές Προεδρικές εκλογές σήμερα, σε μελέτη για το έργο της Αστυνομίας, τις επιπτώσεις από τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά σκόνης στην ατμόσφαιρα, το νέο εικαστικό έργο μαθητών Γυμνασίου με θέμα την μάνα των αγνοουμένων κ.α.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Μια αστυνομία για όλες τις (και άσχετες) δουλειές» αναφέρεται σε μελέτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και τις προτάσεις για παραχώρηση εξουσιών σε Δήμους και Κοινοτικά Συμβούλια. Αλλού αναφέρεται στην οικονομία και στα κυπριακά νοικοκυριά και γράφει ότι ένα στα δύο δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο οίκος Standard & Poor’s μας άφησε στην ίδια κατηγορία αξιολόγησης με θετικές προοπτικές.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Διαζύγιο κομμάτων με την δημοκρατία» διερωτάται γιατί τα κόμματα αποφεύγουν τις εκλογές και γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξελέγη για δεύτερη θητεία χωρίς ανθυποψήφιο, στο ΑΚΕΛ η τελευταία εκλογική αντιπαράθεση ήταν επί Χριστόφια και στον ενδιάμεσο χώρο επιβάλλονται προσωποπαγείς και αδιαμφισβήτητες ηγεσίες. Αλλού γράφει ότι στην Νομική Υπηρεσία είναι έτοιμοι για διαδήλωση για το θέμα των μισθών τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η νέα Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου μιλά στην εφημερίδα για τις προτεραιότητες του νεοσύστατου υφυπουργείου της.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Κόβει γέφυρες η Άγκυρα» γράφει ότι οι διεθνείς παίκτες παραδέχονται πως είναι δύσκολη η επαφή με την Τουρκία και πως το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει αλλαγή του στάτους κβο στην περιοχή. Αλλού γράφει ότι με μια πράξη η αξία μιας σκάλας στις Θαλασσινές Σπηλιές από 8.000 στερλίνες πετάχτηκε στις 60.000. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του τέως Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη πως τα κόμματα μετατράπηκαν σε σημεία εξυπηρέτησης πελατών.

Η »Χαραυγή» με τίτλο «Να πείσουμε ότι θέλουμε έναρξη διαλόγου» αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό και το φυσικό αέριο. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει την φωτογραφία εικαστικού έργου των μαθητών του Γυμνασίου της Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου και της καθηγήτριας τους, Πόπης Νικολάου με τίτλο «Ο θρήνος της μάνας του κάθε αγνοούμενου παιδιού». Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε περιοχή εκτός αλλά κοντά στη Λευκωσία και την μόλυνση του περιβάλλοντος που έχει προκληθεί από λύματα και άλλες εστίες μόλυνσης.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Έσοδα 200 εκατ. Ετησίως από ‘Αφροδίτη’» γράφει ότι έκλεισε η συμφωνία ορόσημο με την Shell και πως σε 3 χρόνια αναμένεται η εξαγωγή των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου. Αλλού γράφει ότι η αποχή αναμένεται να είναι ο μοναδικός αντίπαλος του Πούτιν στις σημερινές Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έχει αρχίσει η ονοματολογία για τις Ευρωεκλογές και παράλληλα με τις εσωκομματικές διεργασίες άρχισαν οι κρούσεις για τα ψηφοδέλτια.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Alert…για τα ‘κόκκινα’ δάνεια» γράφει για πυρετό εξελίξεων και αποφάσεων στις επόμενες εβδομάδες και πως δημοσκόπηση της εφημερίδας δείχνει πως 7 στους 10 δανειζόμενους προκρίνουν φορέα διαχείρισης ΜΕΔ. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη με τον Σενέρ Λεβέντ της Αφρίκα που καταγγέλλει την ε/κ πλευρά για ήπια στάση κατά της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις επιπτώσεις του φαινομένου της σκόνης στην υγεία και το περιβάλλον της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη «Sunday Mail» με τίτλο «Το σύμβολο της αδικίας του 2013» γράφει ότι τα ορφανά της Ήλιος πήραν πίσω το 35% από τις κουρεμένες καταθέσεις το 2013 και αναφέρεται στα 5 χρόνια μετά την κρίση των τραπεζών στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι χιλιάδες ήταν οι συμμετέχοντες στον μαραθώνιο της Λεμεσού χθες την έναρξη του οποίου έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών και απαντά στο ερώτημα γιατί αυτή η περιοχή της Πέγειας προκαλεί τέτοιο σάλο.

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου
ΚΥΠΡΟΣ, Λευκωσία 18/03/2018 11:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: