Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τα επόμενα βήματα στις γεωτρήσεις, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα υπό το φως των εξελίξεων στο Συνεργατισμό, η σύνοδος της Βάρνας για την Τουρκία και οι προσδοκίες της Λευκωσίας, οι επεμβάσεις στις παραλίες της ελεύθερης Αμμοχώστου και οι αντιδράσεις που προκαλούνται, είναι από τα βασικότερα θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Όλες επίσης οι εφημερίδες φιλοξενούν συνεντεύξεις από τον πολιτικό και οικονομικό κόσμο για θέματα της επικαιρότητας.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Ένας γίγαντας αναδύεται» και αναφέρει ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια χρυσοφόρος αποθήκη φυσικού αερίου και ότι μέχρι στιγμής βρέθηκαν 2,2 δις κυβικά πόδια αερίου εκ των οποίων τα 330 περίπου στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού αναφέρει ότι προκαλούνται οργίλες αντιδράσεις στην Τουρκία με φόντο την Βάρνα και ότι η Άγκυρα επιχειρεί να παρουσιαστεί ως η αδικημένη. Επίσης η «Α» αναφέρεται στις δηλώσεις Οζερσάι πως θα καταργηθούν οι “δασμοί” προς τους εγκλωβισμένους.

«Η τράπουλα ανακατεύεται» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει πως οδεύουμε προς νέα διάταξη του τραπεζικού συστήματος και νέα δεδομένα με τα κόκκινα δάνεια. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για το δικαστικό σύστημα και την ποιότητα της δικαιοσύνης στην Κύπρο. Ο «Π» σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι εντοπίστηκαν 4000 μέλη του ΔΗΚΟ που είναι εγγεγραμμένα στον ΔΗΣΥ αλλά και σε άλλα κόμματα.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριό του θέμα «Σαν σουλτάνος στη Βάρνα» αναφέρει ότι ο Ερντογάν δεν κάνει πίσω από τις διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το Κυπριακό και ότι μεταβαίνει στην Βάρνα με διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αιτήματα προς εξασφάλιση “δώρων” από την ΕΕ. Αλλού αναφέρει ότι αναζητείται νέος ιδιοκτήτης στον Συνεργατισμό και υπάρχουν τρία βασικά σενάρια. Ο «Φ» φιλοξενεί επίσης συνέντευξη της Υφυπουργού Ναυτιλίας Νατάσας Πηλείδου για τις τεράστιες ευκαιρίες στον τομέα.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Κατόπιν εορτής θυμήθηκαν τις παραλίες» αναφέρεται σε παρεμβάσεις των αρμοδίων για τις παρανομίες στην ακτογραμμή Αμμοχώστου, λόγω “αυθαίρετων επεμβάσεων του Δήμου Παραλιμνίου”. Αλλού η «Χ» αναφέρεται σε κενά, ελλείψεις και αδυναμίες για τα άτομα με αναπηρίες κάποια από τα οποία φιλοξενούνται ακόμη και στο Ψυχιατρείο. Επίσης η εφημερίδα φιλοξενεί τις απόψεις των οργανωμένων γονιών για τις εξετάσεις τετραμήνων στη μέση εκπαίδευση.

Κάτω από τον τίτλο «Με βραδύτητα κινούνται οι αγωγές για το κούρεμα» η αγγλόγλωσση “Sunday Mail”’ γράφει στο κύριό της θέμα ότι πέντε χρόνια μετά το κούρεμα ούτε μια υπόθεση δεν καταχωρήθηκε στο δικαστήριο. Αλλού γράφει για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω της άδειας που δόθηκε σε επισκέπτες να αγγίξουν και να φωτογραφηθούν με τίγρη Σιβηρίας στο ζωολογικό κήπο Πάφου. Επίσης αναφορά γίνεται από την εφημερίδα στα προσωπικά δεδομένα και πώς πρέπει να τα προστατεύουμε.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής», με τίτλο «Εκτός ορίων η Άγκυρα», γράφει στο κύριό της θέμα για επιδεικτική αδιαφορία της Τουρκίας στην αποδοκιμασία της ΕΕ ενόψει της Συνόδου της Βάρνας. Αλλού προβάλλει τις έρευνες της Νομικής Υπηρεσίας για την οικονομία που στοίχισαν 15 εκατομμύρια με πενιχρά, όπως γράφει, αποτελέσματα. Επίσης η «Κ» αναφέρεται στις αλλαγές στον Συνεργατισμό με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών.

Η «Σημερινή της Κυριακής» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Ράβουν το κοστούμι του Φορέα» και αναφέρεται στις εξελίξεις στον Συνεργατισμό που πυροδοτούν και αλλαγές στο σκηνικό του τραπεζικού τομέα. Αλλού γράφει ότι είναι κρίσιμη η Σύνοδος της Βάρνας με το Κυπριακό και το θέμα των εποίκων να είναι στην ατζέντα. Επίσης η «Σ» αναφέρεται σε νέο γύρο ερευνών για το αποχετευτικό της Λευκωσίας.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
25/03/2018 09:47

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: